Zadnje dejanje, ki morda prinese težko pričakovani svetovni rekord

Atletika 14. Sep 20245:00 0 komentarjev
Lahko Emmanuel Wanyonyi ali Marco Arop tečeta svetovni rekord? FOTO: Profimedia.

Drugi dan finala diamantne lige bomo v Bruslju videli še zadnje dejanje letošnje spektakularne atletske sezone na najvišji ravni.

Drugi dan finala diamantne lige v Bruslju si lahko ogledate v neposrednem prenosu na SK4 z začetkom ob 20. uri.

Zaključek diamantne atletske lige, ki pomeni tudi konec zelo razburljive atletske sezone na najvišji ravni na čelu z olimpijskimi igrami v Parizu,  nas v Bruslju čaka danes, morda najbolj zanimivi minuti večera pa nas čakata povsem ob koncu programa, ko bo na sporedu moški tek na 800 metrov.

Na startu bodo vsi najboljši trije iz najhitrejšega finala v zgodovini olimpijskih iger, v katerem so prvi trije tekli drugi, četrti in peti najboljši rezultat v zgodovini te discipline.

Tako olimpijski prvak, komaj 20-letni Kenijec Emmanuel Wanyonyji (1:41,11), Kanadčan Marco Arop (1:41,21) kot Alžirec Djamel Sedjati (1:41,46) so sposobni teči svetovni rekord 1:40,91, ki je od leta 2012 v lasti legendarnega Kenijca Davida Rudishe.

Jim to lahko uspe v zadnjem nastopu razburljive poletne sezone 2024? Zagotovo, so prepričani mnogi.

V teku na 1500 metrov bo skušala niz nepremagljivosti, ki traja že od junija 2021, nadaljevati Faith Kipyegon. Kenijka je letos tekla svetovni rekord 3:49,04 in prav zanimivo bo videti, kaj je pripravila za zaključek diamantne sezone. Izzivali jo bosta tako olimpijska podprvakinja Jessica Hull iz Avstralije kot tudi bronasta iz Pariza Georgia Bell iz Velike Britanije.

Letsile Tebogo na tiskovni konferenci pred nastopom v Bruslju. FOTO: Profimedia.

Letsile Tebogo še po diamant

V teku na 400 metrov z ovirami ne bomo videli morda največje atletske zvezdnice na svetu ta hip, Američanke Sydney McLaughlin-Levrone, ki se je osredotočala na olimpijske igre in na diamantni ligi ni nastopala, zato se na finale ni uvrstila, kot tudi ne olimpijske podprvakinje, njene rojakinje Anne Cockrell. V njuni odsotnosti je seveda z naskokom glavna favoritinja za zmago leteča Nizozemka Femke Bol.

Pri moških v isti disciplini zaradi poškodbe, ki jo je staknil na revialnem teku na 100 metrov proti Mondu Duplantisu, ne bo svetovnega rekorderja, Norvežana Karstena Warholma, in niti ne olimpijskega prvaka Raija Benjamina iz ZDA, zato bi bilo presenečenje, če do diamanta ne bi prišel tretjeuvrščeni z zadnjih dveh olimpijskih iger in svetovni prvak iz leta 2022, Brazilec Alison dos Santos.

Zelo zanimiv bi moral biti moški sprint na 200 metrov. Svetovnega prvaka, Američana Noaha Lylesa, sicer ne bo, bosta pa zato tekla njegova zelo hitra rojaka Fred Kerley in Kenny Bednarek, ki se bosta skušala po robu postaviti olimpijskemu junaku, prvemu prvaku iz Bocvane Letsileju Tebogu.

Novopečeni mladi zvezdnik svetovnega sprinta bo za konec sanjske sezone skušal osvojiti še svoj prvi diamant in je velik favorit, da mu to uspe.

Pri ženskah bo tek na 200 metrov še malce bolj okrnjen, manjkali bosta najboljši z olimpijskih iger Julien Alfred iz Svete Lucije in Američanka Gabrielle Thomas, kar pa ne pomeni, da na startu ne bo sprinterk z najhitrejšimi nogami na svetu. V prvi vrsti svetovna prvakinja Sha’Carri Richardson, ki se v Pariz v tej disciplini sploh ni kvalificirala in ima zagotovo motiv dokazati, da je to bil le osamljen velik spodrsljaj, pa tudi bronasta iz Pariza Brittany Brown.

Izkušena Slovenka proti eni največjih zvezd

Po prvem dnevu, ki je ponudil kar tri slovenske nastope (Kristjan Čeh v metu diska, Lia Apostolovski v skoku v višino in Neja Filipič v troskoku), bomo tudi tokrat videli enega, a ne v disciplini, ki bo štela za diamantno ligo.

Maja Mihalinec Zidar. FOTO: Profimedia.

Maja Mihalinec Zidar je dobila povabilo za tek na 200 metrov izven konkurence, v katerem bo nastopila tudi ameriška zvezdnica Sydney McLaughlin-Levrone in tako v družbi izkušene slovenske sprinterke končala sezono, v kateri je postala olimpijska prvakinja v teku na 400 metrov z ovirami in v tej disciplini odtekla tudi nov svetovni rekord.

McLaughlin-Levrone kljub temu, da ne gre za njeno najboljšo disciplino, ne bi smela imeti težav z zmago.

Z osebnim rekordom 22,07, ki ga je tekla letos, ima za več kot pol sekunde boljši rezultat od vseh preostalih konkurentk in za več kot sekundo boljšega od Mihalinec Zidar (23,29), katere osebni rekord iz leta 2019 je sicer precej boljši (22,78).

Kdo bo pobral smetano v odsotnosti prvakov?

V moškem skoku v višino bosta manjkala olimpijski prvak iz Nove Zelandije Hamish Kerr kot tudi njegov predhodnik Mutaz Essa Barshim iz Katarja, bosta pa skakala še en nekdanji olimpijski prvak, italijanski zabavljač Gianmarco Tamberi in olimpijski podprvak Shelby McEwen iz ZDA.

Pri ženskah na 100 metrov ovire prav tako ne bo olimpijske prvakinje, Američanke Masai Russell, bosta pa zato podprvakinja Cyrena Samba-Mayela iz Francije in Portoričanka Jasmine Camacho-Quinn, ki je bila tretja.

V ženskem teku na 5000 metrov bo v odsotnosti nekaterih najboljših zagotovo glavna favoritka olimpijska prvakinja v tej disciplini in svetovna rekorderka na 10.000 metrov, Kenijka Beatrice Chebet.

Oslabljena bo tudi konkurenca v ženskem metu kopja, v katerem bo nastopila le ena dobitnica medalje iz Pariza, olimpijska prvakinja Haruka Kitaguchi z Japonske.

Podobno velja za moški troskok, v katerem bo od najboljših iz Pariza skakal le drugouvrščeni Portugalec Pedro Pichardo, in ženski skok v daljino, v katerem bomo pogrešali najboljši dve z olimpijskih iger. Favoritka bo tako Američanka Jasmine Moore, ki je tam pristala na tretji stopnički.

NIna Kennedy. FOTO: Profimedia.

Novi obračuni najboljših iz Pariza

Precej drugače bo v ženskem teku na 3000 metrov z zaprekami, v katerem bomo videli vse tri najboljše iz Pariza. Olimpijsko in svetovno prvakinjo Winfred Yavi, ki teče za Bahrajn, olimpijsko podprvakinjo Peruth Chemutai iz Ugande in komaj 20-letno Kenijko Faith Cherotich, ki je bila letos bronasta v Parizu, lani pa na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

Najboljši trije z najpomembnejše letošnje tekme bodo tekmovali tudi v moškem suvanju krogle, serijski olimpijski in svetovni prvak iz ZDA Ryan Crouser, njegov rojak Joe Kovacs in še en senzacionalni jamajški metalec Rajindra Campbell.

V ženskem skoku s palico bomo videli nov zanimiv obračun med olimpijsko prvakinjo, Avstralko Nino Kennedy, in bronasto iz Pariza Kanadčanko Alysho Newman, zagotovo pa s svojima računicama v Bruselj prihajata tudi lastnica najboljšega letošnjega izida na svetu (492 centimetrov) Britanka Molly Caudery in avtorica najboljšega osebnega rekorda med nastopajočimi (500 centimetrov), Američanka Sandi Morris.

V metu kopja ne bo olimpijskega prvaka, Arshada Nadeema iz Pakistana, bo pa zato metal njegov predhodnik in svetovni prvak, Indijec Neeraj Chopra. Zraven bo tudi tretjeuvrščeni iz Pariza Anderson Peters iz Granade.

Winfred Javi. FOTO: Profimedia.

Se vidimo aprila 2025

Naj ponovimo, zmagovalci oziroma zmagovalke diamantne lige, kar jim bo prineslo diamantno nagrado, 30 tisoč ameriških dolarjev in posebno vstopnico za svetovno prvenstvo v Tokiu 2025, bodo postali atleti in atletinje, ki bodo najboljši tokrat. Točke s prejšnjih mitingov v finalu ne igrajo nobene vloge.

V Bruslju spremljamo zadnji dogodek elitne svetovne atletske serije, ki je štela 15 mitingov in se je začela 20. aprila v Xiamenu na Kitajskem. To mesto bo tudi začetno prizorišče diamantne lige 2025, ki se bo začela 26. aprila, njen finale pa bo 27. in 28. avgusta 2025 gostil Zürich.

Urnik drugega dne finala diamantne lige:

18.52 met kopja, ženske
19.28 troskok, moški
19.32 suvanje kroge, moški
19.51 skok s palico, ženske
19.53 200 m, ženske izven konkurence (Maja Mihalinec Zidar)
20.04 400 m ovire, moški
20.17 200 m, ženske
20.20 skok v višino, moški
20.22 met kopja, moški
20.27 3000 m zapreke, ženske
20.46 100 m ovire, ženske
20.52 skok v daljino, ženske
20.54 1500 m, ženske
21.07 200 m, moški
21.18 5000 m, ženske
21.40 800 m, moški
21.52 400 m ovire, ženske

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!