Gimbo. Največji zabavljač svetovne atletike

Atletika 13. Jun 20245:00 0 komentarjev
Gianmarco Tamberi in njegov zaščitni znak - na pol pobrita brada. FOTO: Guliverimages.

Italijanski skakalec v višino Gianmarco Tamberi je eden najpriljubljenejših športnikov v Italiji in največji zabavljač svetovne atletike. To je potrdil tudi na letošnjem evropskem prvenstvu v Rimu.

Če je Francesco Totti v Rimu številka ena takoj za papežem, kot nam je ob prihodu na evropsko prvenstvo v atletiki povedal eden izmed domačinov, je Gianmarco Tamberi nesporna številka ena, ko beseda nanese na italijansko atletiko.

V torek zvečer je bil Olimpijski stadion v Rimu spet zelo dobro obiskan.

Tribuna za enim izmed mest za gole na nogometnem igrišču, na katerem je vrsto let kraljeval nekdanji legendarni nogometaš Rome, je bila nabito polna.

Jasno je, zakaj. Zaradi tega, ker se je tam zgodil vrhunec sicer zelo spektakularnega atletskega torkovega večera za domače navijače. Finale moškega skoka v višino. Z enim najpriljubljenejših italijanskih športnikov zadnjih let.

Kako zelo priljubljen je, zgovorno govori tudi podatek, da se je v torek zvečer prvič na stadionu pojavil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Takole mu je čestital italijanski predsednik Sergio Mattarella. FOTO: Profimedia

Nov nepozaben šov, ki ga je uprizoril v Rimu

Povsem pri vrhu je 32-letni italijanski skakalec v višino, tudi ko govorimo o največjih zabavljačih svetovne atletike. To je vnovič potrdil na letošnjem evropskem prvenstvu, na katero je prišel, ne da bi pred tem v letu 2024 nastopil.

Pred velikim finalom evropskega prvenstva pred domačimi navijači je skočil le enkrat. V nedeljskih kvalifikacijah, v katerih je bil skok v prvo prek 221 centimetrov dovolj za finale.

V tem je začel pri 222 centimetrih in jih preskočil. Višino 226 je zmogel v drugo, na 229 centimetrih pa je imel velike težave.

Prva dva skoka sta bila neuspešna in zdelo se je, da se mu bo v Rimu, kamor je po prvi naslov pred domačimi navijači prišel kot aktualni olimpijski in svetovni prvak, zgodil fiasko, ki bo dokončno potrdil rimski urok. Na Olimpicu, na katerem so že vrsto let mitingi diamantne lige, v štirih nastopih namreč še nikoli ni zmagal.

Ko si je sezul šprinterico, so iz nje popadale vzmeti. FOTO: Profimedia.

Za hip se je zdelo, da je Olimpico zanj zaklet

Zdelo se je, da bo na drugem največjem italijanskem stadionu doživel morda največji poraz v karieri in si bo zlato medaljo okoli vratu presenetljivo nadel 24-letni Ukrajinec Vladislav Lavski. Ukrajinec, ki do letos na velikih tekmovanjih ni osvojil še nobene medalje, je v rimskem finalu namreč skočil osebni rekord 229 centimetrov.

Toda potem se je zgodil zasuk. Tamberi je v svojem slogu stvari postavil na mesto. Preskočil je kritično višino, potem še 231, dvakrat podrl letvico na 233 in jo premaknil na 234 centimetrov, na katerih je bil uspešen.

Uprizoril je pravcati šov, ob katerem se je zdelo, da je na sporedu veliki rimski nogometni derbi, in vseskozi zabaval gledalce. Za nekaj trenutkov jih je tudi spravil v skrbi. Vmes je namreč zaigral poškodbo, ob kateri so se navijači držali za glavo, potem pa si sezul šprinterico in iz njih potegnil vzmeti.

Za konec je preskočil 237 centimetrov, postavil najboljši izid sezone na svetu, še tretjič v nizu osvojil evropski naslov in v hipu preplavil naslovnice italijanskih medijev.

Velika evforija na Olimpicu v Rimu. FOTO: Profimedia.

V hipu je preplavil italijanske medije

Po “super soboti”, kot so tukaj poimenovali drugi dan letošnjega prvenstva v Rimu, ko so Italijani osvojili dvojno zmago v sprintu na 100 metrov (Marcell Jacobs in Chituru Ali), zlato na 110 metrov z ovirami (Lorenzo Simonelli), metu krogle (Leonardo Fabbri), s srebrom ob novem mladinskem svetovnem rekordu pa je navdušil njihov super talentirani skakalec v daljino, 19-letni Matteo Furlani, se je atletika na Apeninskem polotoku spet znašla v središču pozornosti.

Toda še zdaleč ne tako zelo kot po moškem finalu skoka v višino, v katerem je nastopil domači favorit številka ena.

Na kultni Gazzetti dello Sport ste morali z računalniško miško po ekranu v torek pozno zvečer drsati kar nekaj časa, da ste našli prvo novico, na kateri niste videli Tamberijevega obraza. Ta je krasil tudi naslovnice praktično vseh sredinih izdaj italijanskih časopisov.

Na njih je bil Gimbo, kot ga kličejo Italijani, in njegova na polovici obraza obrita brada, ki si jo od leta 2011 obrije pred vsakim finalom na velikih tekmovanjih.

“Postala je moj zaščitni znak. Rad sem na odru in zabavam občinstvo,” je povedal o tem.

V Tokiu sta s prijateljem uprizorila nepozaben trenutek

Tamberi je velik prijatelj z odličnim katarskim skakalcem v višino, trikratnim svetovnim prvakom Mutazom Barshimom. Najbolj nepozaben trenutek njunega prijateljstva, ki je za vedno šel v olimpijsko zgodovino, se je zgodil v finalu olimpijskih iger v Tokiu.

Z Mutazom Barshimom sta si v Tokiu razdelila naslov. FOTO: Profimedia.

Takrat sta, potem ko sta oba iz prve preskočila 224, 227, 230, 233, 235 in 237 centimetrov, trikrat pa letvico podrla na 239, sodnike vprašala, ali obstaja možnost, da si razdelita naslov.

Ko jima je prikimal, sta se brez besed začela objemati in proslavljati olimpijski naslov, ki sta si ga razdelila. “Niti pomislila nisva, da bi naredila drugače,” je povedal Tamberi. “To je dogodek, ki presega šport. Sporočilo za vse naslednje rodove,” pa je ta unikaten dogodek komentiral Barshim.

Eden najbolj zaželenih Italijanov je osvojil že kup medalj

192 centimetrov visoki Tamberi, ki je v preteklosti večkrat krasil tudi naslovnice modnih revij in velja za enega najbolj zaželenih moških v Italiji, je, odkar v finalih velikih tekmovanj nosi unikatno brado – čeprav se je vmes nekaj let vračal po hudi poškodbi gležnja -, osvojil že devet medalj.

Je med najbolj zaželenimi moškimi v Italiji. FOTO: Profimedia.

Prvo leta 2016, ko je v Amsterdamu postal evropski prvak. Uspeh je ponovil leta 2022 v Münchnu.

Leta 2021 je zmagal na olimpijskih igrah v Tokiu in lani na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

Vmes je bil zlat (2016) in bronast (2022) na dvoranskih svetovnih prvenstvih, na evropskih prvenstvih v dvorani pa osvojil zlato (2019) in srebro (2021).

Dvakrat, v letih 2021 in 2022, je bil zmagovalec diamantne lige.

V vlogi rekorderja je zamenjal svojega očeta

Gimbo je sin nekdanjega italijanskega rekorderja v skoku v višino in udeleženca olimpijskih iger v Moskvi leta 1980 Marca Tamberija, čigar rekord je že zdavnaj pahnil v pozabo in ga na novo nastavil pri 239 centimetrih, kolikor je skočil leta 2016 v Monaku.

Oče je tudi njegov trener, da je sina spravil na atletske stadione, pa je imel kar nekaj težav. Gianmarco je namreč vrsto let treniral košarko, v katero je zaljubljen.

Fotografija z ekshibicijske tekme na NBA All Stars leta 2022. FOTO: Profimedia

Seveda obožuje tudi našega Luko Dončića, ki ga je lahko leta 2022 tudi spoznal, ko je na tekmi znanih osebnosti zaigral na All-Star tekmi v Clevelandu.

Po večletnem nagovoru očeta je Gianmarco le popustil, oranžno košarkarsko žogo pospravil v kot, se preselil na tartanske steze in začel tlakovati pot v srca 60 milijonov Italijanov in še bolj Italijank.

Kako pomemben status ima na Apeninskem polotoku, pa priča tudi to, da bo na odprtju letošnjih olimpijskih iger nosilec italijanske zastave.

Česa drugega kot novega šova pa v Parizu seveda od njega ne pričakujemo. Gimbo bo raje ostal brez zlate medalje v slogu, kot pa da bi jo osvojil na dolgočasen način. To je pač njegov stil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!