Hladnokrvnemu Fincu več denarja ne prinaša več pritiska

Hokej 17. Sep 202417:05 0 komentarjev
Upi Karhula
Foto: HK SŽ Olimpija

Hokejisti Olimpije nestrpno odštevajo dneve do petka, ko se bo začela nova sezona v ligi ICE. Ljubljančani jo bodo odprli z domačo tekmo proti Beljaku, v Tivoliju pa se bo predstavila prenovljena, okrepljena in višjeleteča zasedba iz zmajevega gnezda.

V petek bo v ljubljanskem hokejskem gnezdu konec čakanja, ki se je začelo s spomladansko najavo kluba, da se Olimpiji kot strateški partner pridružuje Alexander Lefebvre. S prihodom Kanadčana so se aktualni državni prvaki lahko okrepili tako na organizacijskem kot športnem področju.

Sprememba pa se ni zgodila na trenerskem položaju, saj bo zmaje še v drugo sezono zapored popeljal finski strateg Upi Karhula. Vedno prijetni sogovornik, ki se kljub temperaturam, nižjim od 15 stopinj Celzija, po Ljubljani še vedno sprehaja v kratkih hlačah, tudi sam težko čaka začetek jubilejne 25. sezone razširjenega avstrijskega državnega prvenstva.

“Vznemirjen sem. Pripravljalni del na sezoni nikoli ni zares dolg, a ob koncu se vedno zdi. Želiš si začeti sezono, sploh ker je del lige že začel z igranjem v ligi prvakov. Vse bolj slediš rezultatom drugih, tudi sam želiš iti na led.”

HK Olimpija Ljubljana
Foto: Domen Jančič

Olimpija se bo za uvod v petek ob 19.15 pomerila z Beljakom, že ob 17. uri pa se bo pred in v dvorani začel spremljevalni program. Vrhunec bo predstavljal nastop Grege Skočirja in Petra Lovšina. Dodatne aktivnosti bodo v tej sezoni stalnica tekem pod Rožnikom.

Majhne stvari pomagajo ekipi

Da se stvari spreminjajo in izboljšujejo, je opazil tudi Karhula. “Že skoraj dve leti je, odkar sem prišel v klub. Od takrat smo vsi naredili velike korake naprej. Vesel sem, da sem lahko še naprej del te zgodbe. Obenem sem ponosen, saj imamo jasno in začrtano pot. Želimo si doseči nekaj. Nova blagovna znamka, zunanja podoba … Vse to je super, ampak tudi majhne stvari pri delovanju klubu pomagajo ekipi in igralcem. Zadovoljen sem.”

Finski trener bo v novi sezoni poveljeval tudi igralsko precej močnejši zasedbi. K Olimpiji so se tako preselili slovenski reprezentanti Robert Sabolič, Blaž Tomaževič in Blaž Gregorc, z Jesenic sta prišla Rožle Bohinc in Lovro Kumanović. Tuje okrepitve predstavljajo branilca Arvin Atwal in Wyatt Ege ter napadalca Kale Kerbashian in Alexandre Lavoie.

Zasedba HK Olimpija Ljubljana v sezoni 2024/25:

Vratarji: Lukaš Horak, Luka Kolin, Lan Kavčič
Branilci: Bine Mašič, Jan Ćosić, Blaž Gregorc, Žiga Pavlin, Arvin Atwal, Tian Hebar, Aljoša Crnović, Wyatt Ege, Rožle Bohinc
Napadalci: Marcel Mahkovec, Kale Kerbashian, Miha Beričič, Nik Simšič, Žiga Pance, Alexandre Lavoie, Jaka Sodja, Luka Vodlan, Robert Sabolič, Rok Kapel, Žiga Mehle, Lovro Kumanović, Miha Zajc, Maris Bičevskis, Blaž Tomaževič

“Vedeli smo, kaj bomo dobili. Vedno izbiramo tako, da si želimo dobrih ljudi, z dobrimi osebnostmi. Fantje so točno takšni, kot smo imeli informacije o njih. Nekateri so se zelo hitro navadili na novo okolje, drugi so potrebovali malce več časa. Prepričan sem, da najboljše pri tujcih šele prihaja. Igralci, ki so bili že lani del ekipe, vedo, kako si želimo igrati. Novi igralci pa potrebujejo več časa. Daleč od tega, da bi novinci na pripravljalnih tekmah igrali slabi, ampak čakamo, da bodo na svoji ravni igrali vseh 60 minut,” je o sestavi moštva povedal Karhula.

HK Olimpija Ljubljana
Foto: Domen Jančič

Več globine pomeni več konkurence

Finec, ki je poletje preživel v domovini, en prost konec tedna pa je preživel tudi v Piranu, nad katerim je navdušen, se zaveda, da bo lani odličnega Trevorja Goocha (preselil se je v Gradec) težko nadomestiti. “Bil je edinstven. Želeli smo malce drugače zgraditi ekipo. Imamo več globine – imamo zelo dobre štiri peterke, tudi v ozadju čakajo fantje na svojo priložnost. Imamo 15 napadalcev, lani smo jih imeli 13, devet branilcev. Kdorkoli lahko igra na najvišji ravni.”

Kot je dodal Karhula, pa zaradi višjega proračuna (od dva do tri milijone za celoten klub) in višjih ambicij (končnica ni več želja, ampak jasen cilj) s strani klubskega vodstva ne čuti dodatnega pritiska. “To je vedno nekaj, kar si naložiš sam. Nikoli ti ga ne nihče drug. Ne vem točno, če ga čutim. Vedno skušam razmišljati skozi oči ekipe. Skušam ji pomagati, videti, da igralci igrajo čim bolje. Ne smemo se zatakniti pri eni zmagi ali enem porazu. Ob vsaki zmagi bi lahko nekaj naredili bolje, ob vsakem porazu je nekaj pozitivnega. Dokler vidim, da igramo dober hokej, sem prepričan, da bodo prišli tudi rezultati. Potrebuješ nekaj tega pritiska, da lahko vsakodnevno funkcioniraš.”

Antti Upi Karhula
Foto: Uroš Skaza

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!