Kdo je Olimpijin bogati ’stric’ iz Kanade?

Hokej 26. Apr 202417:00 0 komentarjev
Alexandre Lefebvre
Foto: Domen Jančič

Hokejska Olimpija bo v prihodnjo sezono vstopila močno finančno okrepljena. Zasluge za to ima kanadski poslovnež Alexandre Lefebvre, ki bo po naših informacijah v klub iz Tivolija vložil približno milijon evrov na sezono, z zmaji pa je sklenil dolgoročno partnerstvo.

Kolektivu, ki zadnje tri sezone znova igra v ligi ICE, se obetajo finančno boljši časi. Na novinarski konferenci so Ljubljančani predstavili novo grafično podobo in številne odmevne okrepitve na čelu s slovenskim reprezentantom Robertom Saboličem, največja novost pa je prihod kanadskega poslovneža in investitorja Alexandra Lefebvreja, ki je v klubu zasedel podpredsedniški položaj.

43-letnik iz Montreala bo po naših informacijah v zasedbo iz Tivolija vložil približno milijonov evrov na sezono, z ekipo pa je sklenil dolgoročno partnerstvo. Veliki hokejski navdušenec je sicer direktor skupine BMR, ki se ukvarja s prodajo gradbenih materialov. Podjetje ima več kot 8000 zaposlenih na 270 lokacijah, kot je razkril Lefebvre.

Po uradnem zaključku novinarske konference se je prvič srečal s slovenskimi mediji in razkril visokoleteče cilje, ki jih ima z zeleno-belimi. Proračun Olimpije Ljubljana, kot je novo uradno ime kluba, bo zdaj znašal približno 2,5 milijona evrov.

HK Olimpija Ljubljana
Foto: Domen Jančič

O čem je Lefebvre govoril z novinarji:

O ljubezni do hokeja in Slovenije:

Ljubezen do hokeja se v Montrealu, od koder prihajam, zgodi že ob rojstvu. Še predtem (smeh). To je unikat naše države. Prejšnji teden smo imeli hokejsko tekmo žensk, ki jo je obiskalo 21 tisoč ljudi. V Montrealu je to del nas, naša velika strast. Ljubezen do Slovenije pa se je začela z mojo ženo. Njene korenine, natančneje njen oče prihaja od tod, tudi zrastel je tukaj. Tudi moji otroci imajo slovensko državljanstvo. Prek Nicole, moje soproge, sem spoznal to državo.

O namenih, ki jih ima v slovenskem hokeju:

Rad bi pomagal Olimpiji. Imamo super ekipo, ki je z zelo majhnim proračunom ustvarjala čudeže. Želim jim pomagati, predvsem z novimi sponzorji, ki bodo izhajali iz mojih poslovnih povezav. S temi vložki bomo v ekipo skušali pripeljati najboljše slovenske hokejiste, ki trenutno igrajo v tujini. In najboljše možne tujce. Moji otroci obiskujejo šolo v Las Vegasu, sin pa je del mladinske ekipe Vegas Golden Knights. Poznam njihovega lastnika, kar jim je uspelo v ligi NHL, je noro. Radi bi sestavili konkurenčno ekipo, obenem pa bomo skušali izboljšati navijaško izkušnjo v Tivoliju. To bo šlo po korakih, a je veliko prostora za napredek.

O tem, ali je bil kdaj hokejist:

Zgolj za zabavo, da bi igral tekmovalno, sem le sanjal. Moj oče tega ni želel, saj če v Kanadi igraš hokej, je to vse tvoje življenje. Nisem pa igral tekmovalno, tako kot moj sin zdaj.

Alexandre Lefebvre
Foto: Domen Jančič

O pogledu na Slovenijo s sedmimi hokejskimi dvorani:

Navdušen sem nad tem, kako radi imajo Slovenci hokej. Vsi poznajo Olimpijo, njihove glavne zvezdnike. To me je zelo presenetilo. Zelo sem presenečen tudi nad sposobnostmi in kakovostjo športnikov glede na omejene finančne vire. Poleti tukaj nimate ledu, pa so hokejisti res izjemni. Res želim pomagati napredovati mladim, da bodo Slovenci v prihodnosti še boljši.

O tem, kako bo potekalo sodelovanje na daljavo:

Kratkoročno tukaj ne bom toliko, kot bi si morda želel biti. Otroci hodijo v šolo v ZDA, družina pa je zame prioriteta. Otroci bodo čez dve leti na univerzi, takrat bom tudi jaz več tukaj. Dolgoročno pa je naš načrt, da se preselimo v Evropo. Eden od mojih prijateljev iz Montreala je vložil denar v nogometni klub Bologna. Delal je na daljavo, vseeno pa je vplival na razvoj. Bologna bo naslednjo sezono igrala v ligi prvakov. Tedensko se pogovarjamo po telefonu in računalniku, v prihodnosti pa bom več tukaj.

O tem, koliko besede bo imel pri glavnih odločitvah:

Delujemo kot ekipa. Razmišljamo zelo podobno. Že odkar smo se spoznali, je povezava med nami dobra. V zadnjih mesecih smo komunicirali praktično dnevno. Dandanes to res ni težava.

HK Olimpija Ljubljana
Foto: Domen Jančič

O tem, kdo je našel koga – on klub ali klub njega:

Zanimiva zgodba. Moj sin, kot sem že dejal, igra v mladinski ekipa Vegasa. Njegov trener je dolgo časa deloval v ligi ICE, v Fehervarju in Innsbrucku. Odlično pozna to regijo in Ljubljano. Ko je izvedel, da je moj sin slovenski državljan, je poklical agenta v Avstriji in mu dejal, da naj mu pomaga priti v stik z mladimi igralci pri Olimpiji, s katerimi je potem v našem času tukaj drsal. Mi smo si ogledali tekmo zmajev, spoznal sem se z Miho Butaro, veliko sva se pogovarjala. Oni pa so iskali nekoga, ki bi postal partner kluba.

O tem, kako dolgo je dolgoročno sodelovanje:

Trenutno imam 43 let. Upam, da bomo dolgo skupaj. Res si želimo zmagati prvenstvo v naslednjih štirih letih. Izboljšati moramo navijaško izkušnjo. Če bomo tekmovalno uspešni, nas bodo navijači in sponzorji podprli. Če bo to zame projekt pred upokojitvijo, bom zelo zadovoljen. Tukaj bom, dokler me boste vi mediji želeli (smeh).

O tem, kako privabiti ljudi na hokej:

Imamo res dobro jedro slovenskih igralcev. Zato se je navijačem lažje poistovetiti z ekipo. Seveda pa moramo zmagovati. Ne glede na šport je težko prepričati gledalce, da pridejo na tekme, če ni zmag. V dvorani Tivoli bomo skušali narediti večji šov, trenutno ni občutka, da si v domu Olimpije.

Alexandre Lefebvre
Foto: Domen Jančič

O tem, koliko je nanj vplivala žena:

Njen oče in njena teta sta žal že preminila, ni ju tukaj, da bi tole videla. Ampak ogromno je vplivala name. Ker sem francoski Kanadčan, si deliva zelo podobne vrednote. Obema so korenine zelo pomembne, moji otroci so slovensko državljanstvo dobili po njej. Zelo pomembno je bilo, da s to državo zgradijo nek odnos.

O tem, kolikokrat je že bil v Sloveniji:

Uf, velikokrat. Otroci so še v šoli, ampak vsakič, ko smo bili v Evropi na počitnicah, smo se ustavili tukaj. Da so lahko zgradili odnos z državo. Zdaj bomo tukaj še več (smeh). Sin bo na Bledu drsal v mladinskem programu konec junija.

O tem, ali bi lahko pomagal tudi drugim slovenskim hokejskim klubom:

O, ne, ne (smeh). Sami se bodo morali znajti. Upam pa, da bo naše početje pomagalo drugim. Da bodo tudi drugje več vlagali v hokej in izboljšali situacijo. Na ta način lahko vsi zrastemo. Ne bodo pa dobili našega denarja (smeh).

HK Olimpija Ljubljana
Foto: Domen Jančič

O tem, ali ima v Sloveniji tudi poslovne načrte:

Ne zares. Zagotovo se bodo priložnosti ponudile že s tem, ko bom prisoten s podjetjem v tem svetu. Toda nekih načrtov ali želja pa trenutno nimam. Presenečen sem, če ne bo priložnosti.

O tem, koliko bo vložil v klub:

Zaenkrat je to poslovna skrivnost, nočemo, da bi ljudje preveč govorili o tem. Zagotovo pa gre za večji znesek, kot bi ga razumen človek vložil v oblikovanje hokejske ekipe (smeh). Rad bi vrnil nekaj v družbo – s podjetjem to počnemo že v Kanadi in ZDA. Za nas je to projekt, s katerim lahko v Ljubljani ponudimo nekaj zabave hokejskim navijačem, tudi bolj konkurenčno moštvo.

O tem, ali bo vložil tudi v dvorano Tivoli:

Tudi to je načrt. Vemo, da nismo lastniki dvorane, a imamo podporo župana. Da bodo tekmeci začutili, da so vstopili v zmajevo gnezdo. Nekaj izboljšav bo že do prve tekme v sezoni, nato pa bomo tudi to postopoma skušali še nadgraditi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!