Še ena smučarska velesila v velikih težavah

Alpsko smučanje 23. Sep 202413:27 2 komentarja
Sara Hector
Foto: Profimedia

Potem ko je bilo v zadnjem času v smučarskih krogih veliko govora o slabi finančni situaciji norveške skakalne reprezentance, češ da si morajo vikingi nastope na najvišji ravni plačevati sami, so se zdaj v zelo podobni situaciji znašli tudi švedski alpski smučarji.

Na Norveškem so slabo spomladansko situacijo s pomočjo novih sponzorjev vendarle rešili, tako da skakalcem ne bo treba plačevati za tekmovanje v svetovnem pokalu. Drugače pa je ob koncu septembra, le dober mesec pred uvodnima veleslaloma v avstrijskem Söldnu, v švedski reprezentanci v alpskem smučanju.

Smučarska zveza skandinavske države, ki je dala že številne zvezde na belih strminah, je namreč zašla v finančne težave. Po poročanju portala SVT naj bi si že več kot polovica reprezentantov in reprezentantk morala sama plačevati stroške smučarske kariere, kar vključuje stroške uporabe žičnic na smučiščih, bivanja v hotelih, potovanja z letali in celo obrokov.

Pri zvezi ocenjujejo, da naj bi takšni stroški znašali okrog 5000 evrov na sezono, a kot je dejal 24-letni Axel Lindqvist, so realne številke še precej višje. Običajna sezona naj bi tako stala dobrih 16 tisoč evrov.

Smučarji in smučarke so v izjavah za domače medije tako vse bolj kritični do ravnanja krovne zveze, njihovo zaupanje v ravnanje funkcionarjev pa je močno omajano. Zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi sicer raje ostajajo anonimni. Glavni razlog za veliko luknjo naj bi sicer predstavljalo svetovno prvenstvo leta 2019 v Areju, ki je na koncu v blagajni ustvarilo skoraj 2,5 milijona evrov minusa. Še dodatne izgube pa so prinesle finančne težave dveh reprezentančnih opremljevalcev z oblačili.

Karin Stolt Halvarsson. Foto: Profimedia

Kot je za SVT pojasnila predsednica odbora za alpsko smučanje pri Švedski smučarski zvezi Karin Stolt Halvarsson, zastavljena struktura sledi rezultatom. Smučarji v boju za najvišja mesta imajo tako polno podporo, drugi pa vse manjšo po sistemu piramide. Poudarila je, da se na zvezi dnevno trudijo privabiti nove sponzorje in v švedsko alpsko smučanje prinesti več denarja. Razume tudi frustracije tekmovalcev, obenem pa verjame, da se bo situacija še jeseni izboljšala.

Ne samo v finančni, Švedska je tudi v rezultatski krizi. Časi Ingemarja Stenmarka, Anje Pärson, Fride Hansdotter … so že zdavnaj mimo. V zadnji sezoni je bila med ženskami najvišje uvrščena Sara Hector, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedla četrto mesto, med prvih 30 je kot 21. končala še Anna Swenn Larsson. Precej slabše pa je bilo v moški konkurenci, kjer je bil najvišje uvrščeni Kristoffer Jakobsen na 40. mestu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje