Robert Hrgota bo lahko računal na peterico

Smučarski skoki 7. Okt 202412:37 0 komentarjev
Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

Po zaključku poletne velike nagrade so znane kvote tekmovalcev, s katerimi bodo posamezne skakalne reprezentance lahko nastopale v prvi periodi zimskega svetovnega pokala. Sloveniji pripada pet mest.

Z zaključkom poletne velike nagrade v Klingenthalu in pokala FIS v Otepääju se je končala druga perioda smučarsko-skakalne sezone 2024/25. Tretja bo prva v zimskem delu sezone, znana pa je njihova razporeditev kvot za posamezno reprezentanco.

V prvih petih koncih tedna prihajajoče zime v Lillehammerju, Ruki, Wisli, Titisee-Neustadtu in Engelbergu bosta na največ tekmovalcev lahko računali Avstrija in Nemčija, vsaka po sedem.

Sledi Norveška s šestimi, trener Slovenije Robert Hrgota pa bo na prizorišča lahko peljal pet tekmovalcev, tako kot tudi Japonci, Poljaki in Američani. Švica, Italija in Finska imajo po štiri mesta, Bolgarija, Češka, Estonija, Francija in Ukrajina pa po tri.

Osnovna kvota najboljših reprezentanc sicer znaša pet mest, dodatne pa so na podlagi spomladanskega mladinskega SP v Planici pripadle Avstriji, Nemčiji in ZDA. Tukaj so še dodatne kvote po drugi periodi celinskega pokala – dodatna mesta so svojim državam priborili Avstrijec Manuel Fettner, Norvežan Fredrik Villumstad in Nemec Constantin Schmid.

Kvote za prvih pet postaj zimske sezone:

Avstrija, Nemčija: 7
Norveška: 6
Slovenija, Japonska, Poljska, ZDA: 5
Finska, Švica, Italija: 4
Bolgarija, Češka, Estonija, Francija, Ukrajina: 3
ostale države: 2

Avstrija, Nemčija in Poljska bodo imele po sedem mest tudi v tretji periodi celinskega pokala (Zhangjiakou in Ruka), Norveška in Slovenija pa po šest.

Koga bo Hrgota odpeljal na uvodno postajo svetovnega pokala v Lillehammer, kjer se bo vse skupaj začelo 22. novembra z mešano ekipno tekmo, bo znano v prihodnjih dneh. Ob Anžetu Lanišku in Timiju Zajcu so kandidati še Lovro Kos, Domen Prevc, Maksim Bartolj, Žiga Jelar

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!