Sedem in pol sijajnih skokov, a tudi nekaj grenkega priokusa

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic/Guliverimage

Drugo mesto Anžeta Laniška na posamični tekmi in nato ponovitev uspeha slovenskih orlov še na ekipni preizkušnji sta poskrbela za novo nepozabno dopoldne v dolini pod Poncami. A ni veliko manjkalo, da bi se sobotni praznik smučarskih poletov v Planici končal še bolj prešerno.

Čeprav so smučarski skakalci danes na letalnici bratov Gorišek nastopili na dveh tekmah in skočili kar trikrat, pa vsaj v slovenskem taboru kljub rekordno dolgi sezoni pretirane utrujenosti ni bilo čutiti. Ni dvoma, da so jim baterije pomagali napolniti znova sijajni navijači, svoje pa je dodalo tudi čudovito sončno vreme in nenazadnje tudi dve uvrstitvi na zmagovalni oder.

Prvo je Slovencem priskakal Anže Lanišek, ki je na posamični tekmi z le eno serijo zaostal le za Avstrijcem Stefanom Kraftom, drugega so si slovenski orli izborili skupaj, in sicer na razburljivi ekipni preizkušnji.

Drugo mesto z grenkim priokusom

Tudi na omenjeni tekmi so bili najbolj prešerno razpoloženi Avstrijci, ki so domače v zasedbi Lanišek, Lovro Kos, Domen Prevc in Timi Zajc ugnali za vsega 6,1 točke. “Ne izide se vsakič. Vem, da je vsak skakal po svojih najboljših močeh, žal to ni bilo dovolj. A še vedno smo osvojili odlično drugo mesto, žal z grenkim priokusom. A tako je v športu,” je po živahnem planiškem dopoldnevu razmišljal Domen Prevc.

Domen Prevc. FOTO: Guliverimage

Skakalec iz Dolenje vasi je na posamični tekmi nekoliko razočaral, saj je zasedel le 11. mesto, a z daljavo dneva (240,5 m) pozneje znova dokazal, da je rojen letalec. “Skoka na ekipni tekmi sta že bila tista prava in vzpodbuda za naprej. Po nastopu na posamični tekmi pa je bilo v meni ogromno jeze, zato sem bil vesel, da sem na ekipni tekmi prispeval svoj delež,” je povedal najmlajši od bratov Prevc, ki je imel tudi nekaj težav z dresom, saj se mu je ta strgal. Priznal je, da se mu je tedaj nasmehnila tudi sreča, saj mu ni bilo treba na kontrolo, v nasprotnem primeru bi namreč sledila  diskvalifikacija.

Zajc nima toliko poguma, da bi poletel 250 metrov

Mešani občutki so po današnjih poletih prežemali tudi Timija Zajca. Čeprav je vpisal šesto in drugo mesto, je priznal, da uvodna skoka nista bila takšna, kot si jih je zamislil. Predvsem pri prvem je imel zaradi visokega zaletnega mesta kar nekaj težav.

Timi Zajc. Foto: REUTERS/Borut Živulovič via Guliver

“Rampa je bila previsoka in imel sem preveč hitrosti. Takoj, ko sem prešel hrbtišče, sem začel lesti nazaj. Na ekipni tekmi smo skakali z osmega naletnega mesta, na posamični pa z istim vetrom z enajstega. Nimam toliko poguma, da bi poletel 250 metrov,” je priznal Zajc, a zatrdil, da ni prav nič razočaran zaradi izgubljene zmage na ekipni tekmi. “Sam sem nalogo dobro opravil in sem zelo vesel,” je dodal.

Lanišek dobil potrditev, da lahko celo sezono skače na visoki ravni

Nobenega dvoma ni, da bi se slovenski orli danes lahko veselili tudi zmage, če se zadnji skok ne bi ponesrečil Lanišku, ki je v drugi seriji pristal pri “le” 217 metrih. “Ne vem, kaj naj rečem. Ko veš, da je ena serija in drugo mesto, je super, ampak moraš delati naprej, saj je še ena tekma. Mogoče naslednjič ne bom dajal izjav po posamičnih tekmah, ampak se raje po vseh serijah pogovorimo,” je razmišljal Lanišek.

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Ne glede na to je za 26-letnikom ne le sijajen dan, temveč kar sezona, saj si je zagotovil tudi tretje mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. “S sezono sem zadovoljen. Bil bi tudi, če bi bil četrti. Lepa popotnica za naprej. Vidim, da lahko celo sezono zdržim na zelo visoki ravni. Bilo je še nekaj nihanj, za katera pa verjamem, da jih bomo znali odpraviti,” je zatrdil Lanišek.

Kos bo do jutri odklopil glavo

S svojimi današnjimi predstavami je bil še najmanj zadovoljen Lovro Kos, ki je na prvi tekmi s 30. mestom osvojil le eno točko, s poletoma dolgima 220 in 215 metrov pa je vpisal najkrajši daljavi v slovenskem taboru tudi na ekipni tekmi.

Lovro Kos
Foto: Aleš Fevžer

“Moji skoki niso takšni, kot sem pričakoval. A če se bom zdaj obremenjeval, bo jutri še slabše. Zdaj moram odklopiti glavo in jutri iti na novo. Napak je veliko, če bom samo nekaj popravil, bo to že veliko. Lahko sem vesel, da so bili ostali fantje vrhunski. A drugo mesto je vseeno lep izkupiček. Škoda, ker nam je na koncu zmanjkalo tako malo do zmage, saj šest točk zares ni veliko, a tako je,” je poudaril Kos, ki se boljših nastopov nadeja jutri, ko bodo smučarski skakalci sklenili sezono 2022/23.

Sedem in pol vrhunskih skokov

“Dve odlični drugi mesti. Nimam kaj za dodati. Lep zaključek sobotnega dne,” pa je nastope svojih tekmovalcev ocenil glavni trener Slovenije Robert Hrgota. “Res je, obakrat se nam je nasmihala zmaga, a vsakič se ne izide. En mesec nazaj so se točke obrnile v naše korist, danes na ekipni tekmi mogoče ne. Če je grenek priokus pri drugem mestu, to pomeni le, da so pričakovanja in raven skakanja zelo visoki. Na posamični tekmi sta Domen in Timi, ne bom rekel, naredila napako, ampak smo vedeli, kaj lahko spremenimo. Enako Lovro. V prvo serijo ekipne tekme smo šli mirno, res so lepo oddelali. Druga serija Lovra mogoče malo slabša, ampak … sedem in pol vrhunskih skokov,” je dejal Velenjčan, ki ni pozabil omeniti končnega tretjega mesta Laniška v svetovnem pokalu.

Robert Hrgota
Robert Hrgota

“Bilo bi kar malce smešno, da osvojiš 15 stopničk v sezoni in na koncu v seštevku nisi na zmagovalnem odru. Zasluženo tretje mesto. Vemo, da je Dawid Kubacki predčasno zaključil, ampak Anžetu drugega, kot da tekmuje in se bori za najvišja mesta, ne preostane. Drugo mesto na letalnici je velika nagrada zanj,” je poudaril Hrgota, ki si želi, da bi njegovi skakalci tako nastopili tudi na nedeljski tekmi.

Ali bo na njej nastopil tudi Žiga Jelar, ki je v Lahtiju staknil bakterijsko okužbo, 34-letnik še ni znal povedati, saj bo odločitev o tem padla danes popoldan.