Kristjan Čeh z izidom sezone izboljšal slovenski rekord

Atletika 21. Maj 202216:54 > 18:46 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Ptujčan Kristjan Čeh je na atletski diamantni ligi v Birminghamu v metu diska z 71,27 metra izboljšal slovenski rekord in dosegel izid sezone na svetu ter je sedaj deseti na lestvici vseh časov. Tina Šutej, bronasta marca na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, pa je v skoku s palico delila drugo mesto s 4,65 metra.

Triindvajsetletni Čeh je bil v Birminghamu razred zase. Že v prvi seriji, ko so mu namerili 67,77 m, je prevzel vodstvo, te njegove daljave pa potem nihče izmed tekmecev ni presegel.

Slovenski rekorder je nato nadaljeval tekmo sam s seboj z 69,10 m, 71,27 m je zmogel v tretji seriji, izjemno predstavo pa končal s 63,11, 69,33 in 65,28 m.

Nov slovenski rekord Čeha:

“Noro je bilo, nisem si mogel predstavljati tako dobrega meta. Čutil sem ga že ob izmetu, a le da bo dober. Ko pa sem videl na zaslonu daljavo, najprej nisem mogel verjeti. Sledilo je navdušenje, vsi tekmeci so mi čestitali. Bili so presenečeni, kot sem bil tudi sam,” je bil še vedno poln vtisov Čeh.

“Že s svojim prvim metom na tekmi bi zmagal, četudi je bilo ogrevanje pred tekmo malo slabše kot običajno. Potem sem po prvi seriji le še stopnjeval. Dvakrat sem presegel še 69 m, ampak ta met prek 71 m je bil res poseben. Deseti izid vseh časov, to res veliko pomeni.”

Dva metra in šest centimetrov visoki atlet je dodal: “Svetovni rekord je pa še kar daleč, do 74 m je še kar dolga pot. A sem s tem nastopom, če ne prej, pokazal, da lahko veliko dosežem na obeh največjih tekmah leta. To je dodatna spodbuda.”

Čeh je konec prejšnjega tedna v Mariboru na svoji prvi tekmi v poletni sezoni zmagal s 67,40 metra in je bil do Birminghama peti na letošnji lestvici izidov na svetu. Vodil je olimpijski in svetovni prvak Šved Daniel Stahl, ki je 69,11 m vrgel v ameriški Chuli Visti 7. aprila.

Ptujčan je izjemno začel letošnje leto in 12. marca na evropskem pokalu v metih v portugalski Leirii zmagal in s 66,11 m prvič v karieri ugnal tudi Stahla. Pred tem je 27. februarja na Ptuju dosegel 67,27 m.

Stahl je bil tokrat tretji, 65,97 m, drugi je bil Litovec Andrius Gudžius, aktualni evropski in nekdanji svetovni prvak, ki je vrgel 66,40 m.

Čeh od lani sodeluje z novim trenerjem Gerdom Kanterjem. Estonec, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, je lastnik tretjega izida vseh časov (73,28 m); 23-letni Čeh je bil doslej na 23. mestu.

Svetovni rekord, 74,08 m, je Nemec Jürgen Schult v domačem Beubrandenburgu dosegel 6. junija leta 1986.

Kanter je konec februarja letos ob predstavitvi sodelovanja s Čehom na Ptuju med drugim dejal: “Zagotovo lahko Čeh postane olimpijski zmagovalec in tudi izboljša svetovni rekord, ki se je meni za malo izmaknil.”

Tina Šutej odlična druga

V skoku s palico je s 4,73 m, izidom sezone na svetu, zmagala Američanka Sandi Morris. Slednja je v Beogradu ubranila dvoranski naslov, ima pa še dve srebrni medalji s SP na prostem in drugo mesto iz OI leta 2016.

Skupaj s Šutejevo je bila druga evropska ter nekdanja svetovna prvakinja iz Londona 2017, Grkinja Katerina Stefanidi.

To je druga diamantna liga sezone, na uvodni v Dohi 13. maja je bila edina slovenska predstavnica Neja Filipič v troskoku peta s 14,43 m.

Šutejeva je začela na 4,30 m in delila prvo mesto po uspešno preskočeni višini v prvem poskusu. Naslednjič je bila letvica na 4,45 m, tudi na njej je bil dovolj prva serija za uspešen skok Ljubljančanke, ki zadnja leta živi in trenira v Celju.

FOTO: Guliverimages.

Na tej višini je letvico v prvem skoku zmogla le Stefanidijeva. Četrta z lanskih OI v Tokiu je prejšnjo višino izpustila in nato delila prvo mesto s Šutejevo.

Tretja višina tekmovanja je bila deset centimetrov višja. Na 4,55 m pa že ni bilo več olimpijske zmagovalke iz Tokia 2020. Srebrna na marčevskem dvoranskem SP v Beograd Katie Nageotte iz ZDA je namreč letvico na 4,45 m pred tem trikrat podrla.

“Super sem zadovoljna z rezultatom na prvi tekmi v poletni seriji, ostale največje tekmice imajo za seboj že dva, tri nastope. Moram še malce dobiti občutke nazaj, ampak nastop je bil res dober,” je bila zadovoljna Šutej, a obenem tudi malce zaskrbljena zaradi svojega zdravja.

Po uspešnem marčevskem SP v srbski prestolnici je imela precej težav. “Že tako kratko priprave je zmotila najprej okužba z covidim-19 in sem morala biti teden dni doma. Ko sem se vrnila na treninge pa je korona pustil posledice, hitreje sem se namreč utrudila. Sledile so še manjše poškodbe. Za povrh pa se mi je vnela še tetiva na nogi, to je sedaj največji problem,” je nanizala drugovrščena v Birminghamu.

Težave s tetivo so jo spremljale že v prejšnji sezoni. “Gre za kronično vnetje. Ko smo razmišljali, zakaj se pojavlja prav na začetku poletne sezone, smo ugotovili, da bi bil lahko vzrok dotrajano zaletišče na stadionu Kladivarja v Celju, ki je zelo trdo. Kljub temu sem zelo dobro skakala danes, čeprav se možgani bolj osredotočajo na bolečino kot na sam skok. Pred zadnjo višino sem letvico le enkrat podrla, ker sem slabše vbodla palico. Bila sem sproščena in brez velikih pričakovanj,” je pojasnila Šutej.

V konkurenci za zmago je ostala le še šesterica, nobeni si v prvem skoku ni uspelo zagotoviti nadaljevanja, še trojica pa je nato tudi že končala. Šutejeva je bila uspešna v drugem skoku na 4,55 m, kot tudi Stefanidijeva, s katero je delila prvo mesto, ter Morrisova.

Na višini 4,65 m je bila med preostalo trojico prva uspešna Šutejeva, sledila ji je Stefanidijeva, Morrisova pa je bila uspešna drugič. Na 4,73 m je bila trojica v prvih dveh serijah neuspešna, v tretjem pa le Morrisova, ki je s tem zmagala ter končala tekmovanje po neuspešnih skokih na 5,01 m.

Skromni izidi pri sprintu na 100 m

Kanadčan Aaron Brown je na 100 m zmagal, a le z 10,13 sekunde. Bila sta dva neuspešna starta, pred tretjim sta bila diskvalificirana glavni favorit Američan Trayvon Bromell in lokalni Zharnel Hughes.

Nekdanji svetovni prvak Yohan Blake iz Jamajke je bil drugi (10,18). Britanka in svetovna prvakinja na 200 m Dina Asher-Smith je prav tako na 100 m zaključila na prvem mestu, z 11,11 sekunde je ugnala Jamajčanko Shericko Jackson, ki je zaostala le za stotinko.

Tudi tretje mesto na najkrajši razdalji je ostalo doma, Britanka Daryll Neita je tekla 11,14. Olimpijska zmagovalka Elaine Thompson-Herah je pred nekaj dnevi odpovedala nastop zaradi slabšega počutja.

Na 1500 m je srebrna z OI in domačinka Laura Muir odprla svojo sezono in z zmago nakazala, da so njene težave s hrbtom preteklost. Svetovna prvakinja Dalilah Muhammad iz ZDA je 400 m ovire zanesljivo dobila s 54,54 sekunde.

Kanadčan Django Lovett je pripravil presenečenje v skoku v višino in z 2,28 m ugnal italijanskega olimpijskega zmagovalca Gianmarca Tamberija (2,25 m).

Naslednja diamantna liga bo prihodnjo soboto v ZDA, v mestu Eugene, kjer bo julija svetovno prvenstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!