Nov zgodovinski tekaški mejnik

Atletika 25. Sep 202211:19 0 komentarjev
Eliud Kipchoge. Foto: Guliverimage

Kenijski atlet Eliud Kipchoge je ob zmagi na berlinskem maratonu podrl svetovni rekord. Razdaljo 42.195 metrov je pretekel v času 2 uri, 1 minuta in 9 sekund.

Dobil je že sedemnajstega od skupno devetnajstih maratonov, na katerih je nastopil. Ob dveh naslovih olimpijskega prvaka je 37-letni Kenijec tokrat še četrtič slavil zmago na znamenitem berlinskem maratonu, ki zaradi trase in pogojev slovi za najhitrejšega. Tokrat je bil resnično najhitrejši. Za to pa je zaslužen prav Eliud Kipchoge, ki je na ulicah glavnega nemškega mesta popravil svoj svetovni rekord. Ta zdaj znaša 2:01,09. Dosedanji rekord z letnico 2018 je (2:01,39) popravil za kar pol minute.

V prvi polovici tokratnega teka je bil Kipchoge celo na dobri poti, da se spusti pod čarobno mejo dveh ur. Ko je tekel s pomočjo narekovalcev tempa, za katerimi je bil varno skrit, je nizal odlične kilometrske čase. V drugi polovici, ko se je otresel še zadnjega tekmeca, je bil sam v boju z uro, asfaltom in kilometri. V delu teka mu je sicer močno zanihal ritem, tempo je popustil, a je v zadnjih kilometrih le našel pravo ravnotežje.

Foto: Guliverimage

Spomnimo, pred tremi leti, natančneje 12. 10. 2019, je Kipchoge v posebnem Ineosovem izzivu na Dunaju kot prvi človek sicer maratonsko razdaljo že pretekel v manj kot dveh urah (1;59:40). A ker to ni bil uradni tekaški dogodek po pravilih Mednarodne atletske zveze, temveč svojevrstna “laboratorijska” tekaška ekshibicija, dosežek ni bil priznan na svetovni rekord. Tek po dvema urama na uradnem dogodku tako ostaja njegov naslednji največji izziv. Kot tudi tretje zaporedno olimpijsko zlato, ki ga bo čez slabi dve leti lovil v Parizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!