Kristjan Čeh še pred OI v obrambo zlata na EP

Atletika 7. Jul 202111:48 > 12:02
Kristjan Čeh.

Kristjan Čeh bo še pred nastopom na olimpijskih igrah v Tokiu v Tallinnu ta teden branil naslov evropskega prvaka za mlajše člane. Letos je mejo slovenskega in evropskega rekorda za mlajše člane prestavil na 70,35 m ter je najmanj deset metrov pred vsemi tekmeci na EP, le Jevgenij Nahuckij iz Belorusije je letos postavil osebni rekord s 66,03 m.

POVEZANO

Kvalifikacije bo imel Čeh v četrtek popoldne, finale pa bo v soboto ob 19.35. Medaljo je v 22-članski slovenski tekmovalni ekipi glasno napovedala tudi Klara Lukan, ki bo tekla na 5000 m.

Albert Šoba, vodja reprezentance in predsednik strokovnega svet Atletske zveze Slovenije, je kot cilj ekipe napovedal eno zlato medaljo, do odličja pa lahko po njegovem mnenju poleg Čeha poseže še kdo iz ekipe.

“Čeh je res izjemno močan, če bi imel katastrofalen dan ima praktično medaljo že osvojeno, drugače pa bo njegovo zlato. Postal je že zelo zrel in samozavesten, mislim, da bo dobro nastopil. Klara je zelo dobro napredovala in ima velike možnosti za stopničke. Je zelo osredotočena in ve, kakšen ritem lahko teči, da ne bo pregorela, ampak dosegla dober čas,” je med drugim pojasnil Šoba.

Kristjan Čeh Foto: Guliverimage

Čeh je v Tallinn odpotoval po dveh skandinavskih tekmah za diamantno ligo, pred tem na je na Finskem postavil slovenski in mlajši članski državni rekord (70,35 m).

Na vseh treh tekmah, tudi v Oslu in Stockholmu, je bil drugi. Pred njim le svetovni prvak iz Švedske Daniel Stahl. Na EP naj bi bil po izidih sodeč njegov največji tekmec Nahuckij.

Tallin je že preizkusil

“Želim si čim bolje tehnično izvesti mete, imeti konstantne izide ter kakšen mali presežek. Ne dajem pa si nekega pritiska, je pa jasno, da sem v vlogi favorita. Tudi z Nahuckim sem se že pomeril. Je velik in močan, konkurence ni za podcenjevati. Potrudil se bom za uspešen nastop. Tudi tekmovališče v Tallinnu sem si že ogledal in preizkusil krog za izmet, ki mi ustreza,” je povedal Čeh.

Ptujčan je leta 2019 naslov mlajšega članskega evropskega prvaka osvojil v Gävleju na Švedskem, tedaj s 63,82 m. Njegov največji tekmec je bil Clemens Prüfer iz Nemčije, ki je bil drugi z 62,35 m. Odtlej je zelo napredoval in že dve sezoni dosega stalno daljave za odličja na velikih članskih tekmovanjih, tudi na OI.

“One-man-band”

“Po tekmi v Estoniji in pred OI v Tokiu bom tekmoval še v Novem mestu 14. julija. Organizatorji so me povabili in sem se z veseljem odzval in bom vnovič tekmoval pred domačimi gledalci. Nato ne bom več nastopal do OI, nanje se bom pripravljal s treningi. To bodo moje prve OI, visokih ciljev si zato ne postavljam. Nimam trenerja, mogoče sicer nekaj manjka, ampak z veseljem treniram, sam delam analize in popravljam napake. Odločitev o trenerju za naprej bo padla po OI. Še vedno pa imam v svoji ekipi, ki mi pomaga, dovolj ljudi, da sem uspešen,” je za STA pojasnil Čeh.

 

Komentari

Vaš komentar