Medtem ko tujci rinejo k nam, so Slovenci zadržani

Atletika 7. Maj 202417:35 0 komentarjev
Takole so roke strnili predstavniki vseh mitingov in Atletske zveze Slovenije. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Ta teden se začenja nova, šesta sezona mednarodne atletske lige. Serije petih atletskih mitingov, ki bodo po novem vsi šteli za serijo challenger krovne svetovne atletske organizacije, kar je zelo pomembno.

“Ta sezona bo zelo zgoščena, saj nas čakata kar dve veliki tekmovanji. Zato smo naše najmočnejše mitinge v koledar umestili nekoliko bolj zgodaj, da bodo lahko atleti in atletinje na njih lovili nastope na evropskem prvenstvu oziroma olimpijskih igrah. Tekmovanje je iz leta v leto bolj zanimivo in uspešno. Verjamem, da bomo letos naredili še vsaj en korak naprej,” je uvodoma zbrane na novinarski konferenci nagovoril predsednik Atletske zveze Slovenije Primož Feguš.

Šesta sezona mednarodne atletske lige se bo začela v soboto, ko bo 18. memorialna tekma Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana spet gostovala v Kranju in ne v Ljubljani, od koder ta miting v spomin na tragično preminula nekdanja atleta ljubljanskega AD Mass izhaja.

Teden dni pozneje se mednarodna atletska liga seli v Slovensko Bistrico. Le tri dni za tem sledi miting na Ptuju, 15. junija, vsega tri dni po koncu evropskega prvenstva v Rimu, bodo atleti in atletinje nastopali v Novem mestu, 19. junija še v Mariboru.

Liga se bo zaključila z državnim prvenstvom, ki bo 29. in 30. junija v Celju, ter atletskim pokalom Slovenije, ki ga bo 20. in 21. julija gostil Maribor.

Koledar Mednarodne atletske lige 2024:

11. maj: Kranj (mednarodni miting Ljubljana, 19. memorial Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana);
18. maj: Slovenska Bistrica (22. Stepišnikov memorial v metu kladiva in 4. memorial Marjana Štimca v suvanju krogle);
21. maj: Ptuj (4. memorial Roberta Preloga);
15. junij: Novo mesto (35. mednarodni atletski miting);
19. junij: Maribor (10. memorial Iztoka Ciglariča v teku na 1500 m);
29. in 30. junij: Celje (državno prvenstvo);
20. in 21. julij: Maribor atletski pokal Slovenije).

Vseh pet mitingov bo štelo za serijo challenger (lani je le tisti v Slovenski Bistrici), kar je zelo pomembno.

To namreč pomeni, da nastopi na njih prinašajo dodatne točke Svetovne atletike, s katerimi se atleti in atletinje uvrščajo na največja tekmovanja.

Letos, ko so na sporedu tudi olimpijske igre v Parizu, je nabiranje točk še toliko pomembnejše, kar je razvidno tudi pri zanimanju tujih atletov in atletinj.

Predsednik Atletske zveze Slovenije Primož Feguš. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

70 tujcev iz vsaj 18 držav, tudi finalisti olimpijskih iger

“Zasut sem s prijavami iz tujine. Prišlo bo kar 70 tujcev iz vsaj 18 držav, tudi iz Indije. Med njimi tudi finalisti olimpijskih iger,” je zanimanje tujcev potrdil tudi direktor prvega mitinga v Kranju Matija Šestak, ki je nad interesom iz tujine seveda navdušen, a po drugi strani razočaran, ker je z domačimi atleti in atletinjami nekoliko drugače.

“Mogoče se bodo prijavili v zadnjem trenutku, ampak trenutno jih prav veliko ni. Škoda, saj smo zaradi njih zavrnili kar nekaj prijav iz tujine. Ta liga je namreč prvenstveno namenjena slovenskim atletinjam in atletom,” je povedal nekdanji slovenski rekorder v teku na 400 metrov.

Podobno so potarnali tudi organizatorji preostalih mitingov, ki so bili prisotni na današnjem druženju z novinarji.

Na Ptuju, denimo, letos zaradi strnjenega koledarja mednarodnih tekem ne bo člana njihovega kluba, najboljšega slovenskega atleta, rekorderja v metu diska Kristjana Čeha.

Agata Zupin in Rok Ferlan. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Na vsakem mitingu vsaj 10.000 evrov nagradnega sklada

Vsak od petih mitingov – na državnem prvenstvu in atletskem pokalu denarnih nagrad ne bo – bo imel najmanj 10.000 evrov nagradnega sklada.

Denarno bodo nagrajeni tudi najboljši štirje v skupnem seštevku v moški in ženski konkurenci.

Prvi bo prejel 2000, drugi 1500, tretji 1000 in četrti 500 evrov. Te nagrade bodo na voljo le za slovenske tekmovalce, na posameznih mitingih pa se bodo za njih potegovali tudi tujci.

Naslova branita Rok Ferlan (400 metrov) in Agata Zupin (400 metrov z ovirami).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!