V Budimpešti namesto Orbana na velikem ekranu Janša

Atletika 20. Avg 20239:00 19 komentarjev
Janez Janša na atletskem stadionu v Budimpešti. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Prvi dan atletskega svetovnega prvenstva v Budimpešti smo na tribuni opazili nekdanjega predsednika slovenske vlade in predsednika stranke SDS Janeza Janšo. Njegovega madžarskega kolega Viktorja Orbana, zanimivo, ni bilo videti.

Nacionalni atletski stadion v Budimpešti, moderni objekt, ki je bil dokončan letos, je ena od velikih športnih infrastrukturnih pridobitev, ki jih je Madžarska v zadnjih letih dobila v času vlade Viktorja Orbana. Ob njem še nogometni stadion Puskas Arena (67 tisoč gledalcev), pa tudi veliko rokometno MVM Dome, ki sprejme več kot 20 tisoč ljudi.

Atletsko svetovno prvenstvo je projekt, ki v veliki meri nosi podpis Orbana. Ta je v petkovem intervjuju za enega od domačih radiev med drugim dejal, da bo tako velik športni spektakel izkoristil tudi za druženje s svojimi številnimi političnimi somišljeniki.

Tako se je prav na dan začetka prvenstva sestal tudi z Janezom Janšo, že danes bo gostil predsednika Turčije Recepa Erdogana, v teh dneh pa si bo v roke segel tudi z voditelji Srbije, Azerbajdžana, Kirgizistana, Turkmenistana in še nekaterih drugih držav.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Toda, zanimivo, Orbana prvi dan prvenstva na modernem atletskem stadionu, na katerem se je popoldne zbralo približno 25 tisoč gledalcev, ni bilo opaziti.

Da ni bil prisoten, pa bržčas potrjuje tudi dejstvo, da je prvenstvo na krajši slovesnosti pred začetkom popoldanskega dela tekmovanj v družbi prvega moža svetovne atletike Sebastiana Coeja odprla madžarska predsednica Katalin Novak.

Novak se je potem preselila na VIP tribuno, tam pa se družila z Janšo in njegovo ženo Urško Bačovnik Janša, s katero si je nekdanji predsednik slovenske vlade ogledal prvi dan tekmovanj in se med dogajanjem nekajkrat znašel tudi v sliki na velikem ekranu stadiona. Z njega je lahko odšel zadovoljen.

Kristjan Čeh, edini naš predstavnik prvega dne in tudi največji slovenski up za medaljo na tem prvenstvu, se je v finale, v katerem bo branil lanskoletno zlato, uvrstil z lahkoto. Zanimivo pa bo videti, ali bo Janša zraven tudi v ponedeljek, ko našega šampiona čaka finale …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje