Nov preskok 20-letnika, ki je zrušil 42 let star slovenski rekord

Atletika 13. Maj 20245:00 0 komentarjev
Takole je Matic Ian Guček poziral po zmagi v Kranju. FOTO: Grega Valančič.

Mladi, komaj 20-letni Matic Ian Guček je presenetil samega sebe in že v prvem nastopu nove sezone z novim državnim rekordom v teku na 400 metrov z ovirami izpolnil olimpijske sanje. Avgusta bo potoval v Pariz. Pred tem gre na evropsko prvenstvo v Rim, kjer bi se lahko spogledoval celo z medaljo.

Matic Ian Guček je na sobotnem prvem mitingu Mednarodne atletske lige Telekom Slovenije v Kranju navdušil v teku na 400 metrov z ovirami. Z rezultatom 48,66 je še za 25 stotink popravil svoj državni rekord, ki ga je kot 18-letnik postavil pred dvema letoma. Prejšnji je bil v lasti legendarnega Roka Kopitarja kar 42 let.

“Iskreno, nisem pričakoval tako dobrega rezultata že na uvodni tekmi sezone. Sem pa v novo sezono krenil s ciljem, da dosežem olimpijsko normo. Zdaj mi je to uspelo že na prvi tekmi, zaradi česar sem zelo vesel,” nam je kakšnih 15 minut po tem, ko je v cilju proslavljal fenomenalen rezultat, zadovoljno razlagal nekdanji mladinski svetovni podprvak.

“Treniral sem zelo dobro. S trenerjem sva zelo dobro sodelovala, kar se vidi tudi na rezultatu. Trud se je obrestoval,” je pojasnil ozadje trenutno devetega najboljšega dosežka na svetovni lestvici letošnjih najboljših rezultatov na svetu.

Veselje ob prihodu v cilj. FOTO: Grega Valančič

Novi rekordi so logični, ampak …

Kaj je tisto, kar se je najbolj spremenilo? Morda tehnika teka čez ovire? “Ne. Mislim, da ne. Tehnika se tako ali tako izboljšuje iz leta v leto. Pride tudi z izkušnjami. Sva pa s trenerjem naredila dober načrt za korake, prehode med ovirami. Res dobro nama je uspelo,” je povedal varovanec legende slovenske atletike, Mira Kocuvana starejšega.

Kaj po sobotnem rezultatu pričakuje od nadaljevanja sezone? Nove rekorde?

“Logično bi bilo. Do zdaj je bila vsako leto moja prva tekma najslabša, ne morem pa verjetno po tako dobrem rezultatu pričakovati, da bom na vsaki tekmi boljši. Če bom, se pa seveda ne bom pritoževal,” je povedal in bil skrivnosten ob vprašanju, kako hitro lahko letos še teče.

Podobno se je odzval tudi na vprašanje, ali na junijskem evropskem prvenstvu v Rimu, kjer bo prav tako nastopil, lahko upa celo na medaljo?

“V glavi imam jasno sliko, a je javno ne bi izgovoril,” je odgovoril.

Nerad si postavlja meje

“Nimam nekih mej, nerad si jih zastavljam, saj potem razmišljaš, da greš lahko samo do tam. Zakaj pa ne bi šel še bolje. S takšnimi mejami se ne obremenjujem,” je še razložil in dodal, da se ne obremenjuje niti s pritiskom, za katerega bo rekord v nadaljevanju sezone zagotovo poskrbel.

FOTO: Grega Valančič.

“To me ne moti. Tudi če sem medijsko bolj izpostavljen, me to ne vrže s tira, saj v glavi dobro vem, kaj je moje glavno delo. Zakaj treniram in tečem. Moja glavna naloga je ta, da na tekmah uživam in nisem živčen. To pa mi za zdaj kar uspeva,” je govoril.

Če bi mu pred nekaj leti rekli to, nam ne bi verjel

Je pa priznal, da utegne ta izjemen dosežek spremeniti njegove načrte za nadaljevanje sezone. Zagotovo mu bo namreč odprl na najboljše mitinge na svetu.

“Trenuten načrt so trije močni mitingi v tujini, potem pa evropsko prvenstvo v Rimu. Glede na rezultat, ki sem ga dosegel, se zdaj ti načrti lahko spremenijo,” je povedal verjetno največji up slovenske atletike ta hip, ki bo – potem ko je lani v Budimpešti kot najstnik debitiral na svetovnih prvenstvih – z 20 leti dočakal še debi na največjem tekmovanju na svetu. Olimpijskih igrah v Parizu.

“Res noro. Če bi mi pred nekaj leti rekli, da bom z 20 leti nastopil na olimpijskih igrah, vam ne bi verjel. Res sanjska otvoritev sezone,” je navdušeno razlagal in zelo zadovoljno prikimal tudi ob vprašanju, ali je njegov napredek v zadnjih dveh letih prinesel koristi v finančnem smislu.

Matic Ian Guček.
Lani je tekel na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. FOTO: Peter Kastelic/AZS

Odmevni rezultati so prinesli tudi sponzorje

“Je. Dobil sem novega sponzorja iz tujine poleg slovenskih, ki sem jih že imel. Zelo sem hvaležen za vso podporo. Moja situacija se je močno izboljšala. Zaposlen sem tudi na policiji, kar zelo olajšuje moje priprave in celoten trenažni proces,” je povedal mladenič, ki živi razpet med atletiko in šolo. Obiskuje namreč Mednarodno fakulteto za družbene in poslovne študije.

Zato niti nismo bili presenečeni nad njegovim odgovorom ob vprašanju, ali namerava sobotni kranjski podvig proslaviti.

“Ne bom. Proslavljal bom, ko bo čas za to,” se je za konec še enkrat zasmejal.

Rekorden tek Matica Iana Gučka:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!