Slovenija odločno po prvo medaljo po enajstih letih čakanja

Atletika 4. Jul 202215:08 > 05. Jul 2022 12:40
Najboljša slovenska atleta v družbi predsednika AZS. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Slovenska atletska reprezentanca, ki odhaja na skorajšnje svetovno prvenstvo v Oregonu (od 15. do 24. julija), v ZDA pričakuje prvo medaljo po letu 2011. Glavna aduta sta metalec diska Kristjan Čeh in skakalka ob palici Tina Šutej, ki tudi v tej sezoni spadata v sam svetovni vrh.

“Trend v Sloveniji se v zadnjem času izrazito obrača, atletika je po dolgem času spet v dobri formi. Na svetovno prvenstvo odhajamo tako številčni in samozavestni, kot že dolgo nismo šli. Predvsem Kristjan in Tina sta v odlični, življenjski formi. Ne pritiskam nanju, ampak vem, da sta tudi sama odločna, da dasta od sebe vse in prideta do dobrega, če ne kar najboljšega rezultata,” je zbrane novinarske na tiskovni konferenci v središču Ljubljane najprej pozdravil predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar.

“Nič manj niso pomembni niti vsi preostali atleti, ki potujejo v Oregon. Že samo to, da so se uvrstili na svetovno prvenstvo, ki je ob olimpijskih igrah najmočnejše atletsko tekmovanje, norme zanj pa so res zahtevne, pove, da so to atleti in atletinje, ki spadajo v sam svetovni vrh. Ekipa je kar številčna,” je še povedal prvi mož slovenske atletike, ki na največje atletsko tekmovanje leta pošilja devet članov oziroma članic.

Na novo medaljo čakamo od daljnega leta 2011

Prva slovenska favorita za najvišja mesta sta Kristjan Čeh v metu diska in Tina Šutej v skoku s palico, ki sta med favoriti za medalje. Stopničke na svetovnih prvenstvih na prostem Slovenci sicer čakamo od zdaj že daljnega leta 2011 in svetovnega prvenstva v Daeguju, kjer je Primož Kozmus osvojil bron. Legendarni slovenski metalec kladiva je bil ob tem srebrn v Osaki 2007 in zlat v Berlinu leta 2009.

S svetovnih prvenstev smo Slovenci sicer prinesli še dve medalji. Prvo leta 1999 v Sevilli Gregor Cankar v skoku v daljino, v katerem je bil bronast, leta 2007 pa je bila v troskoku bronasta Marija Šestak.

Kristjan Čeh. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Kristjan Čeh: Dozdajšnje cilje sem izpolnil

“Dozdajšnji potek sezone je bil skorajda idealen. Dvignil sem konstanto mojih metov in dosegel boljši osebni rekord, kar je bil tudi moj cilj. Na svetovno prvenstvo odhajam zelo sproščen, glede na to, da sem dosegel dobre rezultate. V ZDA bom dal vse od sebe,” je povedal 23-letni Čeh, ki je velik favorit za prvo medaljo na velikih članskih tekmovanjih.

Z metom diska, dolgim kar 71,27 metrov, je poskrbel za deseti najboljši rezultat vseh časov in drugega najboljšega v tej sezoni. Bolje je pred kratkim disk zalučal le Šved Daniel Stahl (71,47).

Tina Šutej: Cilj mora biti medalja

Šutejeva, ki je pred tednom dni preskočila 472 centimetrov in skočila na tretje mesto lestvice najboljših rezultatov na svetu v tej sezoni, je z zadnjih treh velikih tekmovanj prinesla dve medalji. Letos je bila bronasta na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu, lani je bila srebrna na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torunu. Na lanskoletnih olimpijskih igrah v Tokiu je bila peta. Letos je imela nekaj težav s tetivo, a vseeno verjame, da lahko iz ZDA, ki jih dobro pozna, tam je namreč študirala, prinese novo medaljo.

Tina Šutej. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

“Letošnja sezona resda ni šla po načrtih, saj sem imela nekaj zdravstvenih težav, ampak mislim, da sem nanizala nekaj dobrih rezultatov. Imam tretji rezultat na svetu. Na prvenstvo grem lahko pozitivno in sproščeno. Upam, da ne bom imela težav in se lahko potegujem za dobro uvrstitev. Glede na prejšnjo sezono in moj letošnji rezultat, pričakujem medaljo. Če si je ne bi želela, bi zavirala samo sebe. Na tekmo grem sproščeno. Dokazala sem, da znam skakati tudi v ne najbolj idealnih pogojih. Verjamem, da bom to tokrat spet dokazala,” je še povedala izkušena 33-letna slovenska rekorderka.

Še ena blizu vrha, preostali so precej nižje

Čeh in Šutejeva na prvem vrhuncu letošnje atletske sezone (avgusta bo v Münchnu na sporedu še evropsko prvenstvo) upravičeno merita najvišje, zelo visoka pričakovanja pa ima zagotovo tudi Neja Filipič, ki je letos v troskoku dosegla rezultat 14,42 metra, kar jo uvršča na visoko deveto mesto lestvice najboljših rezultatov v tej sezoni.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Preostala sedmerica na uvrstitve povsem pri vrhu realno ne more računati. Maruša Mišmaš, ki je imela v tej sezoni nemalo zdravstvenih težav, v teku na 3000 metrov z zaprekami letos sploh še ni nastopila. Žan Rudolf, ki je lani v teku na 800 metrov tekel sijajen državni rekord (1:45,15), je z letošnjim najboljšim rezultatom 1:48,55 šele na 421. mestu svetovne lestvice. V Oregon potuje po zaslugi izpolnjene norme iz lanskega leta.

Lia Apostolovski, ki je pred dnevi v skoku v višino preskočila 191 centimetrov, je na lestvici najboljših rezultatov na svetu trenutno na 28. mestu, bronasti z evropskega prvenstva Robert Renner je s preskočenimi 561 centimetri v skoku s palico 42., Anita Horvat je s časom 2:00,31 v teku na 800 metrov 44., Agata Zupin pa v teku na 400 metrov z ovirami s časom 56,84 na 92. mestu najboljših rezultatov na svetu v tej sezoni.

Komentari

Vaš komentar