Spektakel v Oslu, Slovenec bo z Norvežanom napadel svetovni rekord

Atletika 30. Maj 20248:00 0 komentarjev
Jakob Ingebrigsten bo s slovensko pomočjo napadel svetovni rekord. FOTO: Profimedia.

Zvečer se bo diamantna liga ustavila na enem najbolj znamenitih atletskih prizorišč, v Oslu. Tam bomo videli tudi tri oziroma celo štiri slovenske nastope. Kristjana Čeha, Anito Horvat in Žana Rudolfa, ki bo tekel kar dvakrat in bo odigral pomembno vlogo pri dogodku večera.

Neposredni prenos današnjega mitinga v Oslu si boste lahko ogledali na SK1 z začetkom ob 20. uri.

Po Eugenu v ZDA, kjer so zaradi velike razdalje in prihajajočega evropskega prvenstva manjkali številni evropski atleti (zraven ni bilo niti nobenega Slovenca oziroma Slovenke), bo zvečer na sporedu eden izmed največjih atletskih dogodkov na svetu. Miting v Oslu na znamenitem stadionu Bislett v Oslu, kjer je do zdaj padlo že kar 50 svetovnih rekordov.

Organizatorji upajo, da bodo danes videli vsaj še enega, z največjo nestrpnostjo pa bodo pričakovali zadnjo disciplino dne, ko bo svetovni rekord v teku na 1500 metrov (3:26,00), ki je že 26 let v lasti Maročana Hichama El Guerrouja, napadel eden od dveh velikih zvezdnikov norveške atletike in tudi športa, Jakob Ingebrigsten.

V tem teku bo tempo 23-letnemu olimpijskemu in dvakratnemu svetovnemu prvaku (lani je tekel osebni rekord 3:27,14) narekoval slovenski rekorder v teku na 800 metrov Žan Rudolf, ki se je očitno zelo dobro znašel v svoji drugi atletski karieri. Odločil se je namreč, da bo v prihodnosti prednost pred svojimi rezultati dal vlogi narekovalca tempa.

Če bi Ingebrigstnu rekord, ki traja že 36 let, res uspelo popraviti, bi bila to seveda tudi sijajna reklama za našega najboljšega tekača na srednje proge v zgodovini, ki bi Rudolfu verjetno odprla nova vrata. Da je v tej vlogi že dodobra že zdaj zelo zaželen, pa potrjuje dejstvo, da bo danes tempo narekoval tudi v teku na 800 metrov, ki tokrat sicer ne bo štel za diamantno ligo.

Kako daleč bo tokrat letel disk Kristjana Čeha? FOTO: Profimedia.

Kristjan Čeh spet v super močni konkurenci

V prestolnici Norveške bo spet nastopil tudi naš najboljši atlet Kristjan Čeh, ki je v prvem letošnjem nastopu na diamantni ligi v Dohi navdušil z metom prek 70 metrov (70,48) in zmago, v Marakešu pa razočaral in bil šele sedmi z zanj slabim rezultatom 64,64 metra.

Na zadnjih dveh tekmah je vrgel tri oziroma štiri metre dlje. Če želi biti konkurenčen tokrat, bo moral verjetno vreči vsaj toliko ali pa še dlje.

Tudi tokrat se bo namreč pomeril z Litovcem Mikolasom Alekno, ki je letos vrgel svetovni rekord (74,35), in z olimpijskim ter svetovnim prvakom, Švedom Danielom Stahlom.

Anita Horvat prvič letos pod dvema minutama?

Tretji letošnji nastop na mitingih najvišje ravni čaka v teku na 800 metrov tudi Anito Horvat, ki je v Dohi pristala povsem pri repu tekmovalk s slabim rezultatom 2:05,06, v Marakešu pa s sedmim mestom in rezultatom 2:01,38 sicer postavila svoj najboljši izid sezone, a prav tako zaostala za rezultati, ki smo jih v zadnjih letih vajeni od nje.

Horvat ima med desetimi prijavljenimi tekmovalkami deveti rezultat sezone, medtem ko je glede na osebni rekord (njen je 1:58,73) tri stopničke višje, na šestem mestu.

Prva favoritka teka bo 22-letna Južnoafričanka Prudence Sekgodiso, ki je letos tekla osebni rekord 1:57,26 in na vseh štirih tekmah, na katerih je nastopila, zmagala. Enkrat tudi na mitingu diamantne lige, in sicer v Marakešu.

Če se bo Horvat danes prvič letos spustila pod dvema minutama, bo verjetno zelo zadovoljna.

Spored mitinga v Oslu:

19:15: skok s palico, moški
20:04: 400 m, ženske
20:08: met diska, ženske
20:16: 400 m, moški
20:22: 3000 m, ženske
20:38: 200 m, ženske
20:44: 5000 m, moški
21:04: 100 m, moški
21:11: 800 m, ženske (Anita Horvat)
21:18: troskok, moški
21:28: 400 m ovire, moški
21:35: 400 m ovire, ženske
21:41: met diska, moški (Kristjan Čeh)
21:50: 1500 m, moški

Še kup prvakov in tudi svetovnih rekorderjev

Sicer pa nas v Oslu čaka miting presežkov, na katerem bomo ob dveh domačih junakih in našem šampionu videli še kup olimpijskih in svetovnih prvakov, pa tudi nekaj svetovnih rekorderjev.

Ob nastopu enega od njih bodo gledalci na stadionu Bislett zagotovo ponoreli. V ogenj bo šel ob koncu programa namreč še en norveški zvezdnik svetovne atletike, svetovni rekorder v teku na 400 metrov z ovirami Karsten Warholm.

Odlično konkurenco bo imel v svetovnem prvaku in zmagovalcu diamantne lige iz leta 2022, Brazilcu Alisonu dos Santosu, ki je sezono odprl z zmago v Dohi ob odličnem rezultatu 46,86, in svetovnem podprvaku Kyronu McMasterju z Britanskih Deviških otokov.

Karsten Warholm. FOTO: Profimedia.

V teku na 5000 metrov bomo videli svetovnega rekorderja in olimpijskega prvaka Joshuo Cheptegeija iz Ugande.

Svetovna prvakinja Shericka Jackson bo skušala nadaljevati niz zmag v teku na 200 metrov, ki zdaj traja že 16 tekem.

V moškem sprintu na 100 metrov bo nastopil olimpijski prvak, Italijan Marcell Jacobs.

Svetovna prvakinja iz Dominikanske republike Marileidy Paulino se bo v teku na 400 metrov pomerila z dobitnico bronaste medalje z zadnjega svetovnega prvenstva Sado Williams in dobitnico srebrne medalje na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu, Nizozemko Lieke Klaver.

Pri moških bomo v isti disciplini videli večkratnega dobitnika medalj z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev, veterana Kiranija Jamesa iz Granade, svetovnega podprvaka in dvakratnega evropskega prvaka Matthewa Hudsona-Smitha iz Velike Britanije …

Spored diamantne lige 2024:

20. april: Xiamen, Kitajska

27. april: Šanghaj, Kitajska

10. maj: Doha, Katar

19. maj: Marakeš, Maroko

25. maj: Eugene, ZDA

30. maj: Oslo. Norveška

2. junij: Stockholm, Švedska

7. julij: Pariz, Francija

12. julij: Monako

20. julij: London, Velika Britanija

22. avgust: Lozana, Švica

25. avgust: Chorzow, Poljska

29. avgust: Rim, Italija

5. september: Zürich, Švica

13. in 14. september (finale): Bruselj, Belgija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!