Super mama z Jamajke: Kraljica šprinta in pričesk

Atletika 18. Jul 202219:00 > 19:18 0 komentarjev
Shelly-Ann Fraser Pryce v družbi svojega sinčka Zyona. FOTO: Guliverimages.

Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki nase že vrsto let opozarja tudi z zanimivimi pričeskami, je na letošnjem svetovnem prvenstvu v ZDA osvojila novo, peto zlato medaljo v šprintu na 100 metrov. To, kar je uspelo super mami z Jamajke, do zdaj v tekih ni uspelo še nikomur.

Se še spomnite velike finančne krize, ki je svetovno gospodarstvo zatresla med letoma 2007 in 2008?

Od takrat se je v svetu s številnimi drugimi pretresi spremenilo še marsikaj, a nekaj ostaja enako. Jamajčanka Shelly-Ann Fraser-Pryce vseskozi zmaguje.

Ne samo to, vse boljša je. Letos je najkrajšo tekaško atletsko disciplino odtekla v času osebnega rekorda 10,60, kar je tretji najhitrejši rezultat v zgodovini.

Rezultati finala žensk na 100 metrov (+0,8 m/s):

1. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamajka) 10,67
2. Shericka Jackson (Jamajka) 10,73
3. Elaine Thompson-Herah (Jamajka) 10,81
4. Dina Asher-Smith (Velika Britanija) 10,83
5. Mujinga Kambundji (Švica) 10,91
6. Aleia Hobbs (ZDA) 10,92
7. Marie-Josee Ta Lou (Slonokoščena obala) 10,93
8. Melissa Jefferson (ZDA) 11,03

Postavila je nov tekaški mejnik

Čas 10,67, ki ga je odtekla v finalu letošnjega svetovnega prvenstva (minil je povsem v znamenju Jamajke: druga je bila Shericka Jackson, tretja pa Elaine Thompson-Herah), je najboljši v zgodovini tekmovanj. Rekordna je tudi njena peta zmaga v teku na svetovnih prvenstvih v teku na 100 metrov.

Veselje po prihodu v cilj na letošnjem svetovnem prvenstvu v Oregonu. FOTO: Guliverimages.

Še nikoli nihče, atletinja ali atlet, na svetovnih prvenstvih v eni tekaški disciplini ni osvojil toliko zlatih medalj.

Stara je 35 let in pravi fenomen. Zlahka je dobila najhitrejši finale v zgodovini ženskega šprinta na 100 metrov, v katerem se je kar sedem od osmih finalistk spustilo pod mejo 11 sekund.

Z največjih tekmovanj ima že kar 20 medalj

Osvojila je tudi jubilejno 20. medaljo z največjih atletskih tekmovanj. Vzemite si čas, začeli jih bomo naštevati.

Na olimpijskih igrah je bila v teku na 100 metrov zlata v letih 2008 in 2012, bronasta leta 2016 in srebrna lani v Tokiu. Z olimpijskih iger je leta 2012 prinesla še srebro na 200 metrov, na istih igrah pa je bila srebrna tudi z jamajško štafeto 4×100 metrov. S štafeto je srebro osvojila tudi štiri leta pozneje v Riu de Janeiru.

Svetovna prvenstva. Zlato v teku na 100 metrov v letih 2009, 2013, 2015, 2019 in 2022. Zlato na 200 metrov iz leta 2013 in še štirje naslovi svetovne prvakinje s štafeto 4×100 metrov (2009, 2013, 2015 in 2019). S štafeto je na svetovnih prvenstvih osvojila še dva srebra. V letih 2007 in 2011.

Leta 2008 je v Pekingu postala prva Jamajčanka z zlato olimpijsko medaljo. FOTO: Guliverimages.

Našteli smo zgolj medalje in zmage s tistih res največjih atletskih tekmovanj, ob tem je osvojila še marsikaj.

Leta 2014 je bila dvoranska svetovna prvakinja v teku na 600 metrov, leta 2013 je bila zmagovalka diamantne lige tako na 100 kot 200 metrov, serijo največjih atletskih mitingov je v krajši disciplini osvojila tudi v letih 2012 in 2015 …

Podobno je uspelo še trem

S petimi zlatimi medaljami s svetovnih prvenstev, a ne iz tekaških disciplin, se lahko pohvalijo samo trije atleti. Ukrajinec Sergej Bubka je bil petkrat zlat v skoku s palico, Poljak Pawel Fajdek je bil petkrat svetovni prvak v metu kladiva, Nemec Lars Riedel pa v metu diska.

Mama z nevsakdanjimi barvami pričesk

Fryser-Pryceova pozornost v svetu zbuja tudi z nevsakdanjimi pričeskami, ki jih menja iz leta v leto, iz dneva v dan, iz tekmovanja v tekmovanje. Vijolična, zelena, modra, oranžna … Verjetno je ni barve, ki še ni krasila njene glave.

“Na Jamajki je vroče, v Dohi prav tako, zato sem si rekla, zakaj ne bi imela las v barvi sonca?” je pojasnila, zakaj je na svetovnem prvenstvu 2019 izbrala rumeno barvo.

To je bilo prvenstvo, na katerem se je vrnila v svetovni vrh, potem ko je dve leti na atletskih stezah nismo videli. Razlog? Preprost, a po drugi strani za vrhunske športnice še kako zapleten. Leta 2017 je namreč povila sinčka Zyona, ki ga ima s svojim možem Jasonom Pryceom.

Ne samo to, po zapletih je morala roditi celo s pomočjo carskega reza. Zanimivo, mama je postala dan za tem, ko ji je na svetovnem prvenstvu v Londonu v njeni odsotnosti naslov na 100 metrov “vzela” Američanka Tori Bowie.

FOTO: Guliverimages.

Že deset tednov po naporni operaciji je Fraser-Pryce trenirala, leta 2018 pa že nastopala in tekla pod 11 sekundami. Leto pozneje je bila spet, še četrtič svetovna prvakinja.

Edini črn madež bleščeče kariere

V prekinitev tekmovalne kariere je bila Fraser-Pryce prisiljena še enkrat, a takrat iz precej manj prijetnih razlogov.

Leta 2010, dve leti za tem, ko je kljub številnim sijajnim rojakinjam iz preteklosti (Merlene Ottey, Juliet Cuthbert, Grace Jackson …) v Pekingu postala prva Jamajčanka z zlato olimpijsko medaljo, je bila namreč suspendirana za pol leta, saj je bila pozitivna na dopinškem testu.

V njeni krvi so našli sledi nedovoljenega oxycodona, zdravila proti bolečinam, ki jih je vzela, da bi omilila zobobol. Ob praktično edini črni točki bleščeče kariere se je odzvala stoično in krivca ni iskala drugje. Na kazen se sploh ni pritožila.

“Sem profesionalna atletinja, kot taka pa moram biti zgled vsem mlajšim, ki prihajajo zame. Kriva sem sama, ker nisem bila dovolj pazljiva. Treba je biti odgovoren, jaz pa tokrat nisem bila,” je povedala takrat.

Svetovni rekord, ki traja že 34 let

Svetovna rekorderka v teku na 100 metrov je že več kot 30 let Američanka Florence Griffith-Joyner, ki je leta 1988 tekla 10,49. Na drugem mestu je bronasta z letošnjega svetovnega prvenstva, 30-letna Jamajčanka Elaine Thompson-Herah, ki je lani tekla 10,54.

Po suspenzu je postala še boljša

Po povratku se je Fraser-Pryce nekaj časa mučila in bila na svetovnem prvenstvu v Daeguju v teku na 400 metrov “šele” četrta. Takrat so jo mnogi odpisali, a jim je hitro zaprla usta.

Leta 2012 je obranila olimpijski naslov in bila v Londonu z osebnim rekordom srebrna v teku na 200 metrov za še eno šampionko, Allyson Felix, ki je pozneje postala njena velika prijateljica. Zbližali sta se predvsem po težavah, ki jih je imela ob porodu Američanka konec leta 2018.

Z Allyson Felix sta veliki prijateljici. FOTO: Guliverimages.

Leta 2013 je Jamajčanka na svetovnem prvenstvu v Moskvi osvojila vse, kar se je osvojiti dalo. Zlata je bila v obeh šprinterskih disciplinah, do zmage pa pomagala tudi štafeti 4×400 metrov. Konec leta so ji pri Mednarodni atletski organizaciji (IAAF) podelili nagrado najboljše atletinje leta na svetu.

Fraser-Pryce je bila nazaj in spet praktično nepremagljiva. To pa je ostala vse do danes, ko je na pragu 36. leta odtekla svoj najhitrejši šprint in še dodatno dopolnila svojo zlato zbirko. Do kdaj še?

Kmalu bo stara 36 let, a se ne namerava ustaviti

“Dokler bom zdrava, bom tekmovala. Sem lačna, motivirana in verjamem, da lahko v prihodnosti tečem še hitreje,” je atletinja, ki je odraščala v nevarnem, revnem predelu Kingstona, odločno napovedala takoj po letošnjem naslovu in namignila, da se ne namerava ustaviti kar tako.

Ena najboljših atletinj vseh časov, ki pa je še marsikaj. Ambasadorka Unicefa, pogosto pobudnica dobrodelnosti in tudi pisateljica. Pred leti je napisala knjigo za otroke. Super atletinja in mama.