Vrnitev olimpijskega prvaka, Anita Horvat z osebnim rekordom

Atletika 18. Maj 202218:56 > 21:16
Delite:
Foto: Luca Zennaro via Guliver

Italijanski sprinter Lamont Marcell Jacobs je zmagal na prvi tekmi na 100 m po osvojenih dveh zlatih kolajnah na olimpijskih igrah v Tokiu. Sedemindvajsetletnik je v domači Savoni najprej ob vrnitvi na atletske steze ob nekoliko premočnem vetru slavil s časom 9,99 v kvalifikacijah, nato pa v finalu zmagal z 10,04. Anita Horvat (Velenje) je v teku na 800 m z osebnim rekordom 2:01,60 zasedla drugo mesto.

V ZDA rojeni Italijan, v Tokiu je lani slavil tako na 100 m kot z italijansko štafeto 4×100 m, bi se moral prejšnji konec tedna v Nairobiju pomeriti s srebrnim z olimpijskih iger, Američanom Fredom Kerleyjem, vendar je moral Italijan zaradi črevesnih težav tik pred zdajci odpovedati nastop.

Pred šestimi tedni je sicer Jacobs v Beogradu zmagal in osvojil naslov svetovnega prvaka na 60 metrov v dvorani, v finalu je po fotofinišu premagal tudi branilca naslova in svetovnega prvaka na 100 metrov, Christiana Colemana iz ZDA.

Anita Horvat z osebnim rekordom

Anita Horvat (Velenje) je na atletskem mitingu v italijanski Savoni v teku na 800 m z osebnim rekordom 2:01,60 zasedla drugo mesto. Edina slovenska predstavnica na tekmi in državna rekorderka na 400 m je s tem za skoraj dve sekundi izboljšala svoj prejšnji rekord na dva stadionska kroga (2:03,30).

“Zelo sem zadovoljna. Cilj je bil, da tečem od starta do konca z vodilnimi. V zaključku sem imela tudi dober finiš, četudi mi ni uspelo premagati ukrajinske tekmovalke, ki je zmagala po fotofinišu z dvema stotinkama prednosti. Nisem se obremenjevala s časom, ki naj bi ga dosegla, ampak sem gledala na svoj tek in dosežek. V tej sezoni bom tekla na obeh razdaljah, več sicer na 800 m, ki bo moja naslednja razdalja na mitingu v Trstu 28. maja. V začetku junija pa bom v Avstriji tekla na 400 m,” je povedala Horvatova.

Z rekordom mitinga je zmagala Ukrajinka Olga Ljakova (2:01,58). Horvatovo je dobra sekunda ločila od norme za evropsko prvenstvo v Nemčiji (2:00,40), za svetovno prvenstvo v ZDA pa je norma še nekoliko višja (1:59,50).