Relikros: Ekström na "domačem" Esteringu blizu naslova

Gett Images/ Laurence Griffiths

Dirka serije NASCAR Sprint Cup v Kansas Cityju ne bo edini pomemben motošportni dogodek za vikend na Sportklubu. Počasi gre namreč h koncu tudi sezona v svetovnem relikros prvenstvu, karavana bo tokrat od petka do nedelje zbrana na Esteringu v okviru velike nagrade Nemčije.

Steza Estering v mestu Buxtehude na Spodnjem Saškem bo predzadnja dirka letošnje sezone v svetovni seriji, zato pa zadnja na evropskih tleh, saj se bo sezona 27. novembra zaključila v Rosariu v Argentini. Estering, ki bo letos hkrati prizorišče velikega finala evropske serije, je druga najstarejša tovrstna steza na svetu, takoj za Lyden Hillom v Veliki Britanji. Mednarodne dirke v tem delu Nemčije gostijo že vse od leta 1973, posebnost steze pa je v tem, da je relativno kratka – meri samo 950 metrov. Vseeno spada med eno najhitrejših na koledaru relikorsa, posebnost je spust med prvim in drugim ovinkom.

Ljubitelji relikrosa se še vedno radi spominjajo predlanske dirke na Esteringu, saj je finale postregel z najbolj razburljivim finišom v zgodovini te motošportne serije; Peter Solberg, dvakratni zaporedni svetovni prvak, je svojega rivala Mattiasa Ekströma prehitel za vsega skupaj pet tisočink sekunde. Letos bo sicer naslov na veliki nagradi Nemčije branil dirkač ekipe Peugeout Hansen, Francoz Davy Jeanney.

Gett Images/ Laurence Griffiths

Prej omenjena akterja iz leta 2014 sta tudi letos najresnejša kandidata za naslov svetovnega prvaka, a v tretji sezoni novoustanovljene serije relikrosa pod okriljem FIA Petru Solbergu ne gre tako dobro. Pred dvema tednoma v Latviji se mu namreč prvič v karieri ni uspelo uvrstiti niti v polfinale, saj je zaradi težav z avtomobilom ostal brez nastopa v drugem delu kvalifikacij; za vodilnim Ekströmom zdaj zaostaja že 34 točk, na drugem mestu skupnega seštevka ga je prehitel tudi Johan Kristoffersson.

Gett Images/ Laurence Griffiths

Nemci nimajo resnih možnosti, da bi se pred domačimi gledalci borili za zmago, domače barve pa bo ranil Rene Münnich, ki dirka za ekipo Münich Motorsport. Ogromno simpatij med nemškimi ljubitelji motošporta pa bo znova požel tudi vodilni v skupnem seštevku, Ekström, ki si je svoje dirkaško ime v zadnjih desetih letih ustvaril v seriji turnih avtomobilov (DTM), dvakrat je bil tudi prvak. In čeprav ima Šved kar 27 točk naskoka pred rojakom Kristofferssonom, se zelo dobro zaveda, da bitka za naslov svetovnega prvaka še ni dobljena: “Pot do cilja je še dolga. Na razpolago je še 60 točk, konkurenca ne počicva. Ena napaka in sem lahko ob svoje sanje!”

Akcijo z Esteringa boste lahko spremljali v živo tudi na Sportklubu, prenos dirke se bo v nedeljo ob 14. uri zašeč na programu SK6!