Mattias Ekström prvič svetovni prvak v relikrosu

Getta Image/ David Ramos

Švedski dirkač Mattias Ekström je prvič v karieri postal svetovni prvak v seriji relikros, ki jo FIA organizira šele tretje leto zapored, saj si je dirko pred koncem zagotovil neulovljivo prednost pred glavnima izzivalcema, Johanom Kristofferssonom in branilcem naslova Petrom Solbergom.

Dirko za veliko nagrado Nemčije je sicer nekoliko presenetljivo dobil mladi dirkač ekipe Team Peugeot-Hansen, Kevin Eriksson, za katerega je bila to premierna zmaga v svetovni seriji; mlajši brat Timmyja Hansena je namreč v zadnjih dveh letih nastopal in blestel v evropski seriji. Na Esteringu je bitko za zmago v velikem finalu dobil proti veteranu Petru Solbergu, ki je bil svetovni prvak v prvih dveh izvedbah novega tekmovanja. Tretje mesto je dosegel še en Norvežan, Andreas Bakkerud.

Ekström je bil tokrat sicer samo peti, a ker ima pred Solbergom že 30 točk prednosti, to pomeni, da ga v skupnem seštevku prvenstva ne more ujeti nihče več. Seveda je bil po VN Nemčije temu primerno vesel: “To je verjetno najboljši dan v vsej moji motošportni karieri. Moje telo je povsem naelektreno. V svoji karieri sem dosegel že marsikaj, imam veliko neverjetnih spominov. Od naslova švedskega turnega prvaka leta 1999, do prve lovorike v seriji DTM leta 2004. Spominjam se zmage na Dirki prvakov proti Loebu v Parizu, pa proti Schumacherju leta 2007. Zdaj sem prvak v relikrosu, to pa so bile moje sanje vse odkar smo pred tremi leti spravili v pogon ekipo EKS!”

Gett Images/ Laurence Griffiths

VN Nemčije je sicer mladi Kevin Eriksson dobil v prepričljivem slogu; potem ko je v finalni vožnji startal iz druge vrste, je že v drugem ovinku s surovo hitrostjo po zunanji liniji prehitel Solberga in druščino, prednost pa zadržal vse do konca dirke. “Brez besed sem. Videl sem Petra v vodstvu, potem pa se mi je ponudila priložnost na zunanji liniji, poizkusil sem in upal na najboljše. Nekako se mi je izšlo. Če želiš premagati te fante, moraš biti stoodstotno pripravljen,” je povedal Erikson.

Seveda je bil precej slabše volje Peter Solberg: “Če sem odkrit, sem žalosten, ker je prvenstva konec. Celo leto smo se trdo borili za tretji naslov, ampak ni nam uspelo, čeprav smo bili tudi danes kljub visokemu zaostanku izjemno motivirani. Je pa Mattias povsem zasluženo svetovni prvak, za kar mu iskreno čestitam!”

Gett Images/ Laurence Griffiths

Zadnja dirka sezone bo sice čez mesec dni v Rosariu v okviru dirke za VN Argentine.