Peterhansel izenačil rekord po številu etapnih zmag na Dakarju

Avtomoto 7. Jan 202416:53 0 komentarjev
Stehane Peterhansel
Foto: Profimedia

Francoz Stehane Peterhansel, najuspešnejši tekmovalec v zgodovini relija Dakar, je v današnji drugi etapi v Al-Duvadimiju premagal vso konkurenco in se razveselil svoje 50. etapne zmage med avtomobilisti na tem reliju. Po številu avtomobilističnih zmag se je izenačil z rekorderjem Fincem Arijem Vatanenom. Osemkratni zmagovalec relija, je 33 zmag zabeležil tudi med motoristi, v motoristični konkurenci je skupno zmagal šestkrat.

“Zmag ne štejem več, je pa lepo, da me ob takih dogodkih, kot je danes, kdo spomni na to. Upam in verjamem, da bom po letošnjem reliju tudi sam najboljši na tej lestvici,” je za AFP dejal Peterhansel, ki je na 470 kilometrov dolgi etapi s svojim audijem 29 sekund hitrejši od rojaka Sebastiana Loeba (Prodrive), tretje mesto pa je zasedel Američan Seth Quintero (Toyota), zaostal je več kot tri minute.

Branilec naslova Nasser Al-Attiyah (Naser Racing) je končal na četrtem mestu, šest minut in 28 sekund za zmagovalcem. Trikratni zmagovalec, Španec Carlos Sainz, drugi v soboto, je na cilj prišel 17 minut in 15 sekund za moštvenim kolegom, a je prevzel vodstvo v generalni razvrstitvi, saj je zmagovalec prve etape Guillaume de Mevius (Toyota) zaostal več kot 26 minut. Domačin Yazed Al-Rajhi (Toyota) se je prebil na drugo mesto.

Foto: Profimedia

Med motoristi so bili etapi najbolj zadovoljni čilski tekmovalci. Etapo je dobil Ignacio Cornejo (Honda), to je bila njegova sedma etapna zmaga na reliju. Pet minut in 59 sekund je za njim zaostal branilec naslova, Argentinec Luciano Benavides (Husqvarna), tretje mesto je z zaostankom šest minut in 12 sekund zasedel njegov rojak in sotekmovalec v ekipi Honde Pablo Quintanilla. Bocvanec Ross Branch (Hero), zmagovalec v soboto, ostaja prvi v skupnem seštevku, čeprav je etapo končal skoraj 12 minut za Cornejem, ki je skupno drugi.

Slovenec Toni Mulec (KTM) je zasedel 20. mesto, njegov zaostanek je znašal 19 minut in 50 sekund. V skupnem seštevku je 24., za najboljšim zaostaja uro in 24 sekund.

Drugi slovenski predstavnik Simon Marčič včerajšnje prve etape ni končal zaradi tehničnih, tako da ne bo več mogel tekmovati za uvrstitev v skupnem seštevku, ampak bo poskušal doseči čim boljše uvrstitve v posameznih etapah. Danes ni zaveden med rezultati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!