Ayrton Senna in krog bogov (VIDEO)

Avtomoto 1. Maj 202420:57 2 komentarja

Brazilski šampion Ayrton Senna si ob 30. obletnici od tragične smrti v Imoli zasluži, da nekaj njegovih najboljših voženj za volanom dirkalnika formule ena znova podoživijo vsi ljubitelji kraljice motošporta. Oglejte si nekaj posnetkov po mnenju mnogih najboljšega dirkača vseh časov.

Dvoboj za naslov: Senna – Prost

V sezonah 1989 in 1990 sta se za naslov udarila Ayrton Senna in Alain Prost. Leta 1989 si je Francoz lovoriko zagotovil s premetenim trkom v Brazilca, ki mu je tako onemogočil, da bi ga prehitel na stezi in v točkovanju za dirkaški seštevek. Že leto pozneje mu je uslugo vrnil Senna z zelo podobnim manevrom. Sezona 1989 je bila sicer zelo kontroverzna, saj je Ayrton uspel nadaljevati, a brez lovorike ostal zaradi tehnične napake, na stezo se ni vrnil pravilno in bil zato diskvalificiran.

Izjemen krog v Monacu leta 1990

Posnetek z bolida ob krogu Ayrtona Senne v kvalifikacijah za VN Monaka, ki mu je prinesel prvi startni položaj. Opazujte njegovo desnico, ki je imela v tistih časih precej več dela, saj je bil menjalnik še ročni. Precejšen del kroga je tako odpeljal z zgolj levico na volanu.

Senna odbije napade Manslla v Monacu leta 1992

Ostajamo v Monacu. Leta 1992 je Senna z manj konkurenčnim McLarnom po spletu okoliščin prevzel vodstvo, potem ko je zanesljivo vodilni Nigel Mansell z Williamsom odšel na menjavo zaradi težave s pnevmatiko. Britanec ga je silovito napadal, a je Brazilec izjemno odbil vse napade in v kneževini slavil še petič v karieri. Še danes je s šestimi zmagami rekorder steze. Na desetih dirkah je šestim zmagam dodal še po eno drugo in eno tretje mesto ter dva odstopa. En odstop je prišel po zanesljivem vodstvu, ko Senna kljub temu ni prenehal voziti “na polno”, kot rečemo.

Izbruh čustev v Interlagosu leta 1991

Če je bil v Monacu nepremagljiv, pa je na domači dirki iz leta v leto izgoreval v preveliki želji, da bi slavil pred svojimi navijači. Po treh odstopih, diskvalifikaciji, drugem in enajstem mestu je led prebil leta 1991 na uvodni dirki sezone.

Krog bogov v Doningtonu

Za konec še poslastica. Krog, ki velja za najboljšega v zgodovini formule ena. Senna je v dežju znova pokazal vso svoje mojstrstvo, ko je sicer po slabšem startu s petega mesta do vodstva prišel v uvodnem krogu dirke za VN Evrope 1993! Glejte in uživajte.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje