Vreme ni dopustilo izvedbe italijanske klasike

Avtomoto 17. Maj 202310:14 > 13:51 0 komentarjev
Imola poplave
Fotografija poplavljenih polj v bližini Imole izpred dveh tednov. A tudi zdaj je je situacija zelo podobna. Foto: Profimedia

Velika nagrada formule ena v Emiliji Romanji, ki je ljubiteljem bolj poznana kot dirka v Imoli, ta konec tedna ne bo izpeljana. Tamkajšnje mestece se namreč zaradi obilnega deževja sooča s poplavami, izvedba nedeljske preizkušnje pa bi bila – ob neobetavni vremenski napovedi – nemogoča in nevarna.

Močno deževje v pokrajini na severu Italije je oblasti prisililo, da za torek in danes prižge rdeče alarme. Številne reke in potoki so že prestopili bregove, med njimi tudi reka Santerno, ki teče vzdolž dirkališča Dina in Enza Ferrarija.

Na njem je bil ta konec tedna predviden šesti dirkaški vikend v formuli ena, a je bila izvedba zaradi slabega vremena najprej pod velikim vprašajem. Vodstvo kraljice motošporta je za začetek izvedlo nekaj preventivnih ukrepov ter izpraznilo paddock, nato pa v sredo zgodaj popoldne sporočilo, da dirke v pokrajini Emilija Romanja ne bo.

“Skupnost formule ena pošilja svoje misli ljudem in skupnosti, ki so jo prizadeli zadnji dogodki. Prav tako bi se radi poklonili delu vseh interventnih služb, ki nudijo pomoč vsem, ki jo potrebujejo. Po pogovorih med formulo ena, predsednikom Mednarodne avtomobilistične zveze, predsednikom avtomobilskega kluba Italije, predsednikom pokrajine Emilija Romanja, županom Imole in vodilnimi možmi promocije, smo sprejeli odločitev, da velike nagrade ta konec tedna ne bo na sporedu. Tako smo se odločili, ker ne bi bilo možno zagotoviti varnosti za naše navijače, ekipe in osebje, pa tudi zato, ker je to edina prava in odgovorna stvar, ki jo lahko v takšni situaciji storimo. Ne bi bilo prav, da bi lokalne oblasti in intervencijske službe spravljali še pod dodaten pritisk v že tako težkem času.”

Stefano Domenicali, predsednik in izvršni direktor formule 1, je povedal: “Velika tragedija je, kar se ta čas dogaja v Imoli in Emiliji Romanji, v mestu in regiji, v kateri sem odrasel. Moje misli in molitve so z žrtvami poplav in družinam ter skupnostmi, ki so jih je prizadelo slabo vreme.” Podobne misli je izrekel tudi predsednik Fie Mohamed Ben Sulajem.

Sezona formule ena se bo tako namesto to nedeljo nadaljevala 28. maja, ko je na sporedu dirka v Monaku. Kaj bo z dirko v Imoli, še ni znano, a zaradi močno natrpanega urnika je zelo realna možnost, da je ne bodo nadomeščali.

V Imolo so številna moštva pripeljala ogromne posodobitve dirkalnikov, a jih zdaj ne bodo mogle preizkusiti. Ker je ulična steza v Monaku zelo specifična, bomo morebitne spremembe v razmerju moči tako lahko videli šele v Montrealu. VN Kanade bo na sporedu prvi vikend junija.

Že zjutraj slabi znaki

“Paddock in boksi formule ena so v redu. Nižja območja, kot je tudi paddock formule dve, pa so polna vode. Danes je osebju obisk dirkališča prepovedan, dokler ne bo drugačnega obvestila,” je danes dopoldne ob fotografiji poplavljenega območja na Twitterju zapisal španski novinar Alberto Fabrega in s tem že namignil, da je dirko praktično nemogoče izvesti.

Območje so sicer že v času prvomajskih praznikov prizadele hude poplave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!