Veselje v Teksasu po zmagi na košarkarski loteriji

Foto: Profimedia

San Antonio Spurs so v noči na sredo zmagali na loteriji nabora lige NBA za leto 2023, s čimer so dobili prvi izbor na junijskem naboru in možnost izbire najbolj pričakovanega igralca po LeBronu Jamesu — 19-letnega francoskega zvezdnika Victorja Wembanyame. Dallas Mavericks so glede na verjetnost pred loterijo pričakovano dobili deseti izbor.

Drugi izbor so prejeli Charlotte Hornets, tretji Portland Trail Blazers in četrti Houston Rockets.

Peter J. Holt, predsednik Spursov, je v trenutku, ko je postalo jasno, da so Spursi dobili prvi izbor na naboru, skočil in začel slaviti. Loterija je potekala v Chicagu, izbori pa so bili razkriti med prenosom na televiziji ESPN.

“Morda bom omedlel,” je dejal Holt med prenosom. “Tako sem navdušen. Mesto San Antonio, naši navijači – imamo toliko ljudi, ki imajo radi Spurse, zato smo navdušeni.”

Victor Wembenyama. Foto: Guliverimage

Wembanyama velja za novega čudežnega dečka košarke. Trenutno igra za ekipo v francoski ligi Metropolitans 92, kjer v povprečju dosega 21,6 točke in 10,5 skoka na tekmo. Oktobra je njegova ekipa gostovala v Las Vegasu, kjer je odigrala dve ekshibicijski tekmi z ekipami iz razvojne lige, NBA pa je celo prenašala nekaj njegovih tekem v Franciji. O njem se govori tako kot o LeBronu Jamesu leta 2003, ko so ga Cleveland Cavaliers neposredno iz srednje šole na naboru izbrali kot prvega.

Dobitna kombinacija?

San Antonio Spurs so na loteriji nabora NBA osvojili pravico do prvega izbira na naboru s kombinacijo žogice 14, 5, 8, 2.

Portland Trail Blazers so imeli kombinacijo 14, 5, 8, 3 in so bili eno številko oddaljeni od prvega izbora.

O vrstnem redu nabora odloča loterija, ki ekipam s slabšim izkupičkom v rednem delu sezone daje večje možnosti za prvi izbor. Tri ekipe z največjimi možnostmi – 14 odstotkov – za najboljši izbor letos so bile Detroit Pistons, Houston Rockets in San Antonio Spurs. Ostalih 11 ekip na loteriji je imelo manjše možnosti, od Charlotte Hornets s 13 odstotki, do New Orleans Pelicans z zgolj 0,5 odstotka možnosti.

Dallas Mavericks so imeli zgolj 3 odstotke možnosti za prvi izbor, v tolažbo jim ostane zgolj to, da bodo lahko izbirali kot deseti. Če bi jim ples žogic namenil kasnejši izbor, bi ta namreč pripadel ekipi New York Knicks.

Kako poteka loterija?

Sistem deluje na sledeč način: 14 žogic se položi v boben in oštevilči od 1 do 14, tako da nastane 1001 možna kombinacija. Vsaki ekipi je glede na njeno mesto v ligi dodeljen določen niz številk iz teh 1001 kombinacij.

Na primer, ekipa Detroit Pistons je imela v igri 140 možnih kombinacij od 1001. To pomeni 14-odstotno verjetnost, da bi dobili prvi izbor. Če pogledamo na drugo stran, ekipa iz Teksasa, Dallas je imel zgolj 3 odstotke možnosti, da bi dobil prvi izbor. To pomeni, da so imeli Mavericksi v igri zgolj 30 kombinacij od 1001 možnih.

Postopek žrebanja poteka na naslednji način: Vseh 14 žogic se vstavi v loterijski stroj, mešajo se 20 sekund, nato pa se odstrani prva žogica. Preostale kroglice se mešajo v loterijskem stroju še 10 sekund, nato pa se izžreba druga kroglica. Mešanje traja še 10 sekund, nato pa se izžreba tretja kroglica. Sledi 10-sekundno mešanje, nato pa se izžreba četrta kroglica. Ekipa, ki ji je bila dodeljena ta kombinacija (npr. 3, 7, 11, 13), prejme izbor številka ena. Enak postopek se ponovi z istimi žogicami za pingpong in loterijskim strojem za drugi do četrti izbor.

Preostali izbori se določijo na podlagi rekordov zmag in porazov ekip v rednem delu sezone.