Kdo je največji vseh časov? Schumi ali Hamilton?

Formula 1 19. Nov 202013:01 > 13:07
Getty Images

Lewis Hamilton se je v nedeljo tudi uradno izenačil z Michaelom Schumacherejm po števiu naslovov svetovnega prvaka v Formuli 1. Tako Nemec kot Britanec sta bila najboljša sedemkrat. Kdo je največji vseh časov?

Lewis Hamilton si je sedmi naslov svetovnega prvaka zagotovil z zmago na VN Turčije in se izenačil z legendarnim Michaelom Schumacherjem. Že od samega začetka sezone se je zdelo, da bo sedmi naslov Britanca zgolj stvar formalnosti. V kombinaciji s hitrostjo, ki jo ima, in praktično popolnim dirkalnikom se je zdelo, da se sezona drugače niti ne more zaključiti in se tudi ni. Kmalu je postalo samo še vprašanje, kdaj bo Hamilton tudi uradno potrdil naslov, kar mu je uspelo tri dirke pred koncem prvenstva.

V zlatih časih pri Ferrariju je bil Schumacher morda še za odtenek bolj dominanten, zato je povsem logično, da se postavlja vprašanje, kdo je največji vseh časov. Schumacher ali Hamilton?

Navijači Hamiltona poudarjajo lahkotnost zmagovanja in premoč nad konkurenco, ki je v kraljici motošporta še nismo videli. Verjetno bi jim težko nasprotovali, če vemo, da je Mercedes v letošnji sezoni dobil 12 od 14 dirk (10 Hamilton, dve pa njegov moštveni kolega Valtteri Bottas), kar dovolj pove o razmerju moči.

Britanec je v F1 debitiral leta 2007 in v roke takoj dobil dirkalnik, ki je bil med najhitrejšimi. V kolikor ne bi bilo notranje vojne z moštvenim kolegom Fernandom Alonsom, se verjetno nikoli ne bi zgodilo, da bi se tistega leta po norem razpletu naslova veselil Kimi Raikkonen v Ferrariju.

Pristaši Schumacherja na drugi strani pravijo, da se poti Nemca in Britanca enostavno ne da primerjati. Tudi Schumi je, tako kot Hamilton, v F1 debitiral pri 22-letih, vendar za volanom nekonkurenčnega Jordana, do prvega naslova pa se je dokopal leta 1994 z Benettonom. Po dveh zaporednih naslovih je Schumi sprejel izziv Ferrarija, ki je bil na tisti točki v popolnem kaosu. Potem ko se je tudi sam osebno aktivno vključil v razvoj dirkalnika v Maranellu, je po dominaciji Williamsa in McLarna ter po štirih letih čakanja leta 2000 le uspel obnoreti tifoze. Kasneje je nanizal še štiri naslove in se vpisal med nesmrtne.

Kaj pa Senna, Fangio, Prost, …?
Ko govorimo o največjem vseh časov, nemalo ljubiteljev F1 prisega na brazilsko ikono Ayrtona Senno, ki se je smrtno ponesrečil 1. maja na dirki v Imoli. Brazilec je bil znan po svojem brezkomrpomisnem slogu vožnje, s katerim je za vedno osvojil milijone ljubiteljev F1 po svetu. Zato ga številni še danes, čeprav so ob njegovem imenu zapisani “samo” trije naslovi najboljšega, smatrajo za največjega.

Ne moremo niti argentinskega junaka Juana Manuela Fangia, ki je v prvem desetletju obstoja F1 osvojil pet naslovov, pa tudi francoskega profesorja Alaina Prosta s štirimi.