F1: Bodo dirkalniki znova glasnejši?

Formula 1 2. Nov 201717:10 > 17:18
Mark Thompson/Getty Images

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je na sestanku v Parizu predstavila smernice za prihodnost formule ena.

Vodilni možje zveze so v Parizu gostili vodstvo Formule 1 in člane ekip, s katerimi so se dogovorili, da bodo še naprej skušali zmanjšati stroške proizvodnje motorjev.

Motorji naj bi ostali enaki (1,6-litrski turbo motorji s hibridnim sistemom), ki pa bodo vseeno dobili posodobitev. FIA naj bi tako v prihodnosti poskušala poskrbeti za bolj dirkaški zvok oziroma za več hrupa.

Glavni razlog za spremembo je zagotovo pritoževanje med navijači, ki so mnenja, da so motorji elitnega dirkakega razreda pretihi. To mnenje je prevladalo v nedavni raziskavi med ljubitelji kraljice motošporta. V smernicah je tako zapisano, da bodo motorji dirkalnikov v prihodnosti “preprostejši, cenejši in glasnejši”.

Na več sestankih bomo zdaj skušali vključiti vse, ki jih ta tema zanima, upamo, da bomo dobro sodelovali,” so po sestanku sporočili iz Fie. Kot je pojasnil direktor za področje motošporta pri formuli 1, nekdanji vodja ekipe v tekmovanju Ross Brawn, so smernice predlagale ekipe in vodij moštev Formule 1, ki jih tudi najbolj zanima prihodnost njihovega športa.