Alonso: Era Senne in Prosta bi bila danes dolgočasna

Dan Istitene/Getty Images

Dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso meni, da je Formula 1 svoj vrhunec dosegla v minulem desetletju, ter da bi danes ero Ayrtona Senne in Alaina Prosta sprejemali kot dolgočasno.

Mark Thompson/Getty Images

Dirkač McLarna verjamem, da so borbe, ki smo jih spremljali v osemdesetih letih, precenjene zaradi vmesnega obdobja, ki je minilo do danes. Fernando Alonso v zadnjih letih ni skrival, da se ne strinja z dogajanjem v Formuli 1 in smerjo, v katero gre najhitrejši avtomobilistični cirkus.

“Formula 1 je bila v tistem času dolgočasna,” se je časov Ayrtona Senne in Alaina Prosta spomnil Alonso: “Če sedaj gledate dirke iz leta 1985, 1988 ali 1992, boste zaspali, saj je bilo vse usmerjeno v borbo dveh McLarnov, četrtega sta prehitevala za celo krog, med dirkači pa je bilo po 25 sekund razlike. Deset dirkačev je odstopilo, ker so bili nezanesljivi dirkalniki. Gledanost je sedaj vse manjša, tako je bilo tudi med dolgočasnimi osemdesetimi leti, ko sta Senna in Prost hranila gorivo, pnevmatike in vse ostalo.”

Španec je prepričan, da je Formula 1 svoje vrhunec dosegla v minulem desetletju, ko je sam tudi osvojil oba naslova svetovnega prvaka – leta 2005 in 2006. “Mislim, da je Formula 1 takrat ‘odrasla’. Številni proizvajalci so takrat prišli v formulo 1 – BMW, Toyota, Honda. Veliko ljudi je prihajalo na dirke. Gledanost je bila na vrhuncu. Formulo 1 smo odprli novim državam – vozili smo v Koreji, Indiji, Singapurju, imeli smo dve dirki v Španiji in to je bil vrhunec. Verjetno nismo razumeli položaja. Stroški so bili veliki, tehnologija je bila vrhunska in veliko proizvajalcev je nato odšlo zaradi tega,” je zaključil Alonso.

Nova sezona formule 1 se 26. marca začenja z dirko v Avstraliji.