Hamilton ostaja vladar Rusije, katastrofa Ferrarija

Formula 1 29. Sep 201914:48 > 14:53
Clive Mason/Getty Images

Britanski voznik in petkratni svetovni prvak Lewis Hamilton je zmagovalec dirke za VN Rusije. Za Hamiltona je to že deveta zmaga letos in 82. v karieri. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni kolega Valtteri Bottas, tretji je bil Charles Leclerc s Ferrarijem.

Hamilton je ob zmagi odpeljal tudi najhitrejši krog na dirki in je zdaj že zares zelo blizu svojemu šestemu naslovu svetovnega prvaka. Britanec ima pet dirk pred koncem v skupnem seštevku že 72 točk prednosti, znova pa je dokazal, da je vladar steze v Sočiju. To je bila že njegova četrta zmaga v Rusiji.

Dirko je zaznamoval predvsem Vettel, ki je izjemno štartal in nato dolgo časa držal prvo mesto ter se požvižgal na ukaze moštva, da predse spusti Leclerca. Po prvih postankih v boksih je Vettel na stezo prišel za Leclercom, nato pa zaradi odpovedi komponente pogonskega sklopa predčasno končal dirko. Ob težavah Vettla je na stezo prišel varnostni avto, s tem pa se je v boj za zmago vrnil tudi Hamilton, ki je darilo izkoristil.

Voznika Mercedesa sta dirko začela na počasnejših gumah in si s tem nabrala nekaj zaostanka, ki pa se je izničil ob virtualnem varnostnem avtomobilu. Zanimivo bo videti, kako bodo pri Ferrariju pokomentirali Vettlovo potezo na začetku dirke.

Hamilton je po prevzemu vodstva ostal spredaj vse do konca dirke, za veliko slavje Mercedesa pa je z drugim mestom nato poskrbel še Bottas. Ferrari se je moral zadovoljiti le s tretjim mestom Leclerca.

To je bila šele šesta dirka za VN Rusije, na prav vseh pa so slavili vozniki Mercedesa. Z današnjo zmago Hamiltona, se je prekinila serija treh zmag Ferrarija.

Hamilton ima zdaj v skupnem seštevku 322 točk, na drugem mestu je Bottas z 249, tretji pa je z 215 točkami Leclerc.