F1 bo pravila testirala na igricah

Formula 1 13. Jan 20202:05 > 2:08
Christopher Lee/Getty Images for Red Bull Racing

Formula 1 namerava v letu 2021 uvesti velike spremembe v pravilih v želji, da bi prvenstvo postalo bolj zanimivo, ter da bi se zmanjšale razlike med dirkači. Nekatera pravila naj bi F1 preizkusila kar na računalniških igricah.

Tako imenovani Esport je postal zelo resno tekmovanje, kar niso spregledali niti pri Formuli 1, kjer resno razmišljajo, da bi nekatere napovedana spremembe pravil preizkusili ravno s pomočjo igralcev računalniških igric.

Človeški del je težaven. Eden od modelov, ki smo ga preizkušali, je bila formacija startne vrste. Razmak je osem metrov in razpravljamo, ali je to dobro. Če želite preizkusiti, kako bi startna vrsta izgledala z dvema dirkalnikoma v vrsti, vam bo fizika dejala, da bodo imeli dirkalniki isti start in bodo do prvega ovinka prišli v istem razporedu. Vendar ni tako. Moramo ugotoviti, ali bomo dobili vznemerljiv prvi krog ali bomo dobili samo trke? Ne bomo izgubili polovico dirkalnikov v prvem krogu. Edini način je, da uvedemo človeški faktor. Igralci računalniških igric bodo testirali naše ideje pri spremembi pravil,” je napovedal tehnični šef F1 Pat Symonds.

Formula 1 je že pred časom napovedala spremembo startne vrste, kjer naj bi po novem stali trije dirkalniki. Z druge strani bi F1 utegnila testirati tudi zamisel kvalifikacijskih sprinterskih dirk, ki bi jih dirkači začeli v soboto v obratnem vrstnem redu v odnosu na razvrstitev v skupnem seštevku. Takšno idejo je vodstvo F1 tudi predalo ekipam.