VN Vietnama navkljub grožnji dobila zeleno luč

Formula 1 18. Feb 202013:11 > 13:17
Getty Images/Kevin Lee

Organizatorji VN Vietnama v Formuli 1 so potrdili dirko, ki se bo navzlic svetovni grožnji s koronavirus odvila 5. aprila v Hanoiju.

Potem, ko so organizatorji pretekli teden zaradi grožnje, ki jo predstavlja koronavirus, bili primorani odpovedati VN Kitajske, ki bi se morala odviti 19. aprila v Šanghaju, so vodilni možje dirke v 1.900 kilometrov oddaljenem Hanoiju zatrdili, da si ne bodo delili usode s severnimi sosedi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koronavirus je po zadnjih informacijah zahteval 1.800 življenj, zaradi grožnje, ki jo takšen virus predstavlja, pa je bilo odpovedanih že nekaj velikih športnih tekmovanj v vzhodnji Aziji, kar pa ne velja za VN Vietnama. 

“Čeprav govorimo o športnem dogodku, bo dirka imela ogromen vpliv na turizem v Hanoiju in Vietnamu nasploh,” je dejal predsednik turistične organizacije v tem mestu Tran Trung Hieu. “Storili bomo vse, da poskrbimo za varnost okoli 300.000 gledalcev, ki jih pričakujemo tekom celotnega konca tedna.”

Mesto Hanoi je podpisalo 10-letno pogodbo s podjetjem Liberty Media, ki ima v lasti pravice za F1, pogodba pa je težka okoli 600 milijonov dolarjev. Odpoved dirke bi pomenila pravo katastrofo že v prvem letu pogodbe.