Ameriški Monako velika neznanka za vse

Avtomoto 5. Maj. 202219:59
Delite:
Foto: Guliverimage

S peto dirko se nadaljuje sezona formule ena. Karavana bo prvič v zgodovini gostovala v Miamiju, kjer so novo preizkušnjo zaradi svojega glamurja in napovedanih prihodov slavnih gostov poimenovali kar ameriški Monako. A za dirkače bo konec tedna vse prej kot enostaven, saj so ulično dirkališče dokončali tako pozno, da so ga v simulatorju lahko preizkušali le malo časa.

VN Miamija, 8. maj

Dolžina kroga: 5,412 km

Število krogov: 57

Dolžina dirke: 308,326 kilometra

Število zavojev: 19 (7 desnih, 12 levih)

Število DRS con: 3

Smer dirkanja: v nasprotni smeri urinega kazalca

Rekord kroga: /

Prva dirka: 2022

Po praznični nedelji, ki je minila brez dirke formule ena, se kraljica motošporta znova vrača na tekmovalni spored. Čas je za peto dirko leta 2022, ki bo potekala v Miamiju. Natančneje okoli stadiona Hard Rock, kjer sicer domuje ekipa ameriškega nogometa Miami Dolphins. Čeprav je steza ulična, pa je speljana tako, da ne bo motila lokalnega prebivalstva. Ograde, boksi in ostala infrastruktura je začasna in bo po dirki do naslednjega leta pospravljena.

Ko so organizatorji leta 2018 oddali kandidaturo za gostiteljstvo dirke, so imeli na papirju več možnih oblik steze. Zdajšnja ima 19 zavojev, med katerimi so tri dolge ravnine, kjer bo mogoče uporabiti gibljivo zadnje krilce (DRS). Najlepši priložnosti za prehitevanje na 5,4 kilometra dolgi stezi se glede na konfiguracijo obetata v 11. in 17. ovinku. Drugi zaključuje ravnino, ki v dolžino meri kar 1,3 kilometra.

Predstavitev ekip in dirkačev je tokrat potekala malce drugače:

Hitreje le v Džedi

Trend uličnih stez se v zadnjih letih obrača. Od tradicionalnega Monaka, Valenice in Singapurja, kjer je bilo veliko devetdesetstopinskih zavojev, kjer je bilo prehitevanje težavno, so se vodilni možje formule ena zdaj osredotočili na iskanje prizorišč, kjer je mogoče hitro dirkanje. Baku, Džeda in zdaj Miami so očitno kazalec nove prihodnosti.

Steza na Floridi je za razliko od tiste v Savdski Arabiji veliko širša, bo pa nekoliko počasnejša. Pričakovati gre, da bo povprečna hitrost malce čez 220 kilometrov na uro. Težavo za dirkače pa predstavlja predvsem njeno nepoznavanje, saj dirkališče v sredini aprila še ni bilo povsem zaključeno. Posledično niso bile pripravljene simulacije v simulatorju, zato bosta sploh petkova treninga izjemno pomembna za nadaljevanje vikenda.

Sprehod skozi celoten kompleks v Miamiju

Kako se bo Leclerc pobral po padcu?

V Miami, ki naj bi zaradi vrtoglavih cen nastanitev in vstopnic spominjala na ameriški Monako, obiskali pa naj bi jo tudi številni zvezdniki iz sveta estrade, zabave in športa, najbolj zadovoljen prihaja Max Verstappen. Nizozemcu je pred dvema tednoma v Imoli uspel popoln konec tedna, s katerim je vsaj malce pozabil na dva odstopa na prvih treh dirkah sezone. Red Bull je svojo premoč kronal z dvojno zmago, znova je bil na stopničkah tudi Sergio Perez.

V najboljšem položaju svetovnega prvenstva še naprej ostajata Ferrari in njegov Charles Leclerc. A Monačan je v Emiliji Romanji klonil pod pritiskom tifozov in dokazal, da je tudi on le človek. V času po razočaranju je večkrat poudaril, da si takšnih napak v boju za naslov prvaka enostavno ne sme več privoščiti. Po dveh zaporednih odstopih pa se je pod določenim pritiskom znašel tudi njegov moštveni kolega Carlos Sainz.

Verstappen se je pred miamijsko dirko preizkusil tudi v bejzbolu. Foto: Guliverimage

Nov nivo neumnosti: betonska marina

Kdo se bo na jugovzhodu ZDA, ki s tem poleg Austina dobivajo drugo dirko na koledarju, prihodnje leto pa se bo pridružil še Las Vegas, najhitreje prilagodil neznanim razmeram in izšel kot veliki zmagovalec miamijske premiere, si poglejte na programih Sportkluba. Pozor, časi vseh dirkanj ob umetni betonski marini (lokalna skupnost ni dovolila, da bi stezo speljali do prave), so tokrat zaradi časovne razlike v večernih urah po slovenskem času.

Foto: Guliverimage

Spored za VN Miamija

Miami

Petek: prvi prosti trening (20.30), drugi prosti trening (23.30)

Sobota: tretji prosti trening (19.00), kvalifikacije (22.00)

Nedelja: dirka (21.30)

Komentari

Vaš komentar