Aston Martin in Honda potrdila skupne ambicije

Foto: Profimedia

Honda se je po krajši odsotnosti odločila za vrnitev v svetovno prvenstvo formule 1. Japonci bodo dirkalni ekipi Aston Martin od leta 2026 dobavljali motorje.

Kot je danes sporočil japonski proizvajalec avtomobilov, je z angleško ekipo sklenil tovarniško sodelovanje. Novo ime bo nato Aston Martin Aramco Honda.

Honda je pravzaprav še konec leta 2020 napovedala umik iz kraljevskega razreda motošporta in ta korak tudi uradno storila konec prihodnje sezone, potem ko je Maxu Verstappnu pomagala do prvega naslova svetovnega prvaka. Kljub temu so Japonci ostali dobavitelji za Red Bull, ki je medtem odprl svojo tovarno za proizvodnjo pogonskih sklopov, Honda pa je sodelovanje podaljšala do konca sezone 2025.

Zdaj pa se je Honda odločila za popolno vrnitev v F1 zaradi trajnostnih reform, ki bodo začele veljati čez dve leti in pol. Aston Martinu leta 2025 poteče pogodba z Mercedesom, o morebitnem sodelovanju s Hondo se je šušljalo že nekaj mesecev.

Aston Martin bodo od leta 2026 poganjali Hondini motorji. Foto: Guliverimage

“Eden od glavnih razlogov za našo odločitev, da sprejmemo nov izziv, je težnja formule 1, da postane trajnostna dirkaška serija,” je povedal izvršni direktor Honde Toshihiro Mibe. To je v skladu s prizadevanji skupine za doseganje ogljične nevtralnosti.

Izvršni direktor Aston Martin Performance Technologies je dodal, da je to eden zadnjih koščkov zelo ambiciozne sestavljanke. Tako v Aston Martinu kot Hondi so poudarili, da je skupen cilj osvajanje naslovov.

Zamere pozabljene

Pomembna informacija za vse ljubitelje Fernanda Alonsa je, da so zamere, ki so nastale v letih 2017 in 2018, ko je imel še kot član McLarna veliko za povedati čez takrat precej nezmogljiv Hondin motor, ki je poganjal njegov dirkalnik, povsem pozabljene. Japonci naj ne bi imeli nič proti, če bo Španec leta 2026 še vedno za volanom Aston Martina.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje