Bi radi v soboto na Višarjah pozdravili Primoža Rogliča? Takšne so možnosti

Primož Roglič
Foto: Profimedia

Kolesarji so že zagrizli v izjemno zahteven in gorsko obarvan zadnji teden dirke po Italiji 2023. Čeprav jih do sobote čaka še kar nekaj zahtevne vožnje navkreber, pa morajo najboljši v skupnem seštevku s kotičkom očesa pogledovati tudi proti gorskemu kronometru od Trbiža do Svetih Višarij. Bi si radi zaključek boja za rožnato majico v živo ogledali tudi vi?

V soboto, 27. maja, bo 106. izvedba dirke po Italiji na predzadnji dan gostovala najbližje Sloveniji. Po dveh letih, ko je Giro potekal tudi po slovenskih cestah, bo letos karavano v boju za rožnato majico najbližje slovenski meji mogoče pozdraviti na gorskem kronometru od Trbiža do Svetih Višarij.

Ta zaradi trase pomeni strah in trepet za vse kolesarje. Kronometer bo dolg 18,6 kilometra. Začel se bo sredi Trbiža pri cerkvi (Piazza Unita), nato pa pot vodila mimo Ovčje vasi (Valbrune), od koder z jugozahodnega pobočja teče ozka cesta na vrh Svetih Višarij (Monte Lussari). Prav tam se bo začel pravi pekel, saj kolesarje čaka 7,3 kilometra vzpona s povprečnim naklonom kar 12,3 odstotka! Zelo zahteven je že začetek, saj ima povprečje 15,3 odstotka, maksimalni naklon pa na prvem in sedmem kilometru znaša neverjetnih 22 odstotkov.

Prvi kolesar – po petkovi etapi zadnji v skupnem seštevku Gira – bo s kronometrom začel ob 11.30. Zaradi otežene logistike bo vožnja na čas organizirana v valovih, da se bodo lahko motoristi med dirko vračali v dolino. Najboljši kolesarji bodo na vrsti prišli med 17.30 in 17.52, v cilju pa jih pričakujejo po približno 40 minutah kolesarjenja. Nosilec rožnate majice po sobotnem kronometru jo bo naslednji dan moral le še varno pripeljati do cilja na ravninski nedeljski etapi v Rimu.

Giro 2023 20. etapa Giro 2023 20. etapa
20. etapa. Foto: Giro d'Italia
Trasa od Trbiža do Svetih Višarij Trasa od Trbiža do Svetih Višarij
Trasa od Trbiža do Svetih Višarij. Foto: organizator
Vzpon na Svete Višarje. Vzpon na Svete Višarje.
Vzpon na Svete Višarje. Foto: organizator
Zadnji kilometer vzpona na Svete Višarje Zadnji kilometer vzpona na Svete Višarje
Zadnji kilometer vzpona na Svete Višarje. Foto: organizator

Za ogled enega najtežjih gorskih kronometrov v zgodovini tritedenskih dirk je vladalo in še vedno vlada veliko zanimanje. Zaradi Primoža Rogliča, ki je še vedno v boju za rožnato majico, pa se navijaška mrzlica stopnjuje tudi v Sloveniji. Bi radi Zasavca v lovu za čim boljšim časom pozdravili v živo?

Ste brez vstopnic za gondolo? Pot pod noge!

V tem primeru imate dve možnosti. Kolesarje boste lahko pozdravili na začetku kronometra v Trbižu, zanimivo dogajanje pa bo tudi v Ovčji vasi, kjer bosta postavljena dva velika ekrana – eden bo tudi pri spodnji postaji gondole in eden na vrhu Višarij. Na vzponu bodo organizatorji navijačem ogled dovolili samo na nekaj prvih sto metrih (do mostička), potem pa še na zadnjem delu vzpona tik pod Svetimi Višarjami (približno zadnje tri kilometre). Na preostalem delu vzpona navijačev ob progi ne bo, saj je cesta ozka in v nekaterih delih prepadna, prostora pa je premalo.

Če bi torej radi kolesarje videli v zaključnem delu brutalnega vzpona, ste imeli navijači dve možnosti. Organizatorji so 16. maja v prodajo spustili zgolj 3000 vstopnic, ki bodo do vrha dostopali z gondolo. Vstopnice, ki so se prodajale po ceni 22 evrov na osebo, so že razprodane.

Za imetnike vstopnic bo v bližini spodnje postaje gondale urejenih 1000 parkirnih mest (na spodnjem zemljevidu označena z zeleno barvo) za osebna vozila ali motorje. Za celodnevno parkiranje bo dodatno plačilo treh evrov. Obiskovalci so morali izbrati enega od ponujenih terminov (8.30-9.30, 9.30-10.30, 10.30-11.30 in 11.30-12.30), v vsakem bo prostora za 750 obiskovalcev. Gondola bo obratovala med 8. uro zjutraj in 24. uro zvečer.

Višarje
Foto: Guliverimage

Vsi ostali, ki niste med temi srečneži, pa bi do vrha Višarij vseeno radi prišli, se lahko na pot odpravite peš. Pot po gozdu traja približno tri ure, ima pa več izhodišč: iz Žabnice (pri gondoli), iz Trbiža (pri golf igrišču) ali izpod Ovčje vasi. Pozor: dostop s kolesi na Sv. Višarje na dan tekmovanja ne bo dovoljen!

Za vse, ki nimate vstopnice za prevoz z gondolo, so na širšem območju Trbiža uredili številna parkirišča (na zemljevidu označeni z rožnato barvo), pri čemer pa gre pričakovati veliko gnečo. Prihod načrtujte zgodaj zjutraj (najkasneje do 9. ure, raje še prej), saj bodo ceste potem zaprte za promet.

Eno od parkirišč bo tudi v Sloveniji – pri Nordijskem centru Planica. Tako kot od vseh bolj oddaljenih parkirišč bo tudi izpod Ponc ta dan organiziran brezplačen avtobusni prevoz do nogometnega igrišča v Trbižu.

Zemljevid vseh parkirišč:

Trbiž Višarje
Foto: organizator

Zemljevid vseh parkirišč lahko najdete na spletni strani organizatorja.

Posebno parkirišče so organizatorji pripravili tudi za obiskovalce z avtodomi. Na zemljevidu je označeno s številko 18, nahaja pa se pri stari višarski gondoli, malo pred krajem Ovčja vas. A tudi tu je pričakovati veliko gnečo že kakšen dan prej, kot je navada na največjih kolesarskih dirkah.