Čeprav ga je strah prihodnosti, je odločitev dokončna

Avtomoto 28. Jul 202216:31 > 16:32 2 komentarja
Foto: Guliverimage

Zadnji konec tedna pred poletnimi počitnicami je v svetu formule ena glavna novica, da se po koncu sezona od kraljice motošporta poslavlja štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel. Nemec je v daljšem pogovoru pred VN Madžarske razkril, zakaj se je pri 35 letih odločil za slovo.

Dopoldne je v javnosti okoli kraljice motošporta završalo. Po dolgih letih brez družbenih omrežjih se je namreč na instagramu pojavil profil z imenom Sebastian Vettel. Navijači so bili navdušeni, a ko je Heppenheimčan poskrbel za prvo objavo, je to navdušenje zamenjala žalost.

Aktualni dirkač Aston Martina, sicer pa štirikratni svetovni prvak (2010-2013) je namreč v posnetku napovedal, da se po koncu sezone poslavlja od formule ena. Pozneje je v medijskem središču na Hungaroringu pojasnil svoje razloge za slovo.

“Še vedno se je težko zavedati velikosti te odločitve. To je namreč življenje, ki ga poznam vse, odkar sem bil otrok. Vse skupaj ti daje občutek varnosti, saj veš, kdaj se sezona začne, kdaj se konča, kdaj so naslednje dirke. Čeprav je vsaka dirka poglavje zase, je prisotna določena rutina. Ker to počnem že dolgo, imam veliko izkušenj, zato ne bi bilo težko nadaljevati. Toda sam si želim v tem športu delovati zgolj stoodstotno,” je dejal nekdanji dirkač BMW Sauberja, Torro Rossa, Red Bulla in Ferrarija.

“Vem, koliko še lahko dam, obenem pa tekmujem za cilje. Prav tako ti formula ena pobere veliko časa, ki ga na začetku kariere ne vzameš nikomur, saj ni zraven nikogar. Odkar imam družino, pa ta čas jemljem svojim otrokom in drugim lastnim interesom. Tako prideš do točke, ko ni več jasno, če si želiš naslednje leto to početi še naprej. O tem sem razmišljal več let, končno odločitev pa sem sprejel včeraj in povedal ekipi. Malce čudno je pogledati naprej v neznano, malce me je tudi strah. A se veselim, kaj mi prinaša prihodnost,” je še dodal zmagovalec 53 dirk v svetovnem prvenstvu.

Celoten posnetek v angleškem jeziku:

Izjemno priljubljen med navijači in tekmeci

Na napoved slovesa so se seveda odzvali tudi Vettlovi tekmeci, a izven steze njegovi prijatelji. Eden takšnih je sedemkratni prvak Lewis Hamilton. “Spomnim se Magny Coursa leta 2008, ko je bil Sebastian super glasen. In takšen je bil vedno. Bil je zelo ponosen, vedno je stal za tistim, v kar je verjel. Četudi je kdaj vedel, da se večina z njim ne bo strinjala. Zame je ena izmed legend našega športa, med katerimi jaz ne vidim veliko dirkačev. On pa je na vrhu tega seznama,” je dejal Britanec.

Foto: Guliverimage

“Bilo je neverjetno. Odkar sva bila moštvena kolega, sem se spremenil kot oseba. Ko sem prišel v ekipo, sem bil zelo mlad in sramežljiv, verjetno si je mislil, da sem čuden. Na koncu pa je bil najin odnos res super. Že danes sva govorila o tem, kaj sva skupaj preživela pri Ferrariju in kaj bo počel v pokoju. Želim mu vse dobro, verjamem, da bo srečen tudi v drugih stvareh v življenju. Kot sem mu dejal, bom vedno imel eno ali dve prepustnici, če bo želel priti na dirko,” pa je v smehu pripomnil Charles Leclerc, ki si je v sezonah 2019 in 2020 z Nemcem delil garažo pri Ferrariju.

Foto: Guliverimage

“Vesel sem, da imam s strani drugih toliko spoštovanja. Ko se pridružiš karavani, si skušaš izboriti svoje mesto. Nato ugotoviš, da je dirka daljša kot tista na stezi. Seveda si želiš premagati vse in biti boljši od vseh ostalih, a obenem moraš biti spoštljiv, ko si premagan in priznati, da so opravili boljše delo. S Hamiltonom sva imela veliko super dvobojev na stezi, a v zadnjih letih sva zbližala tudi ob njej. Seveda ne bom več vozil dirkalnika, a prijateljstva in spomini ostanejo,” je o besedah sotekmovalcih dejal Vettel.