Član Aston Martina spregovoril o rasizmu in homofobiji v F1

Foto: Guliverimage

Za Aidana Louwa se je sanjska služba v formuli 1 spremenila v nočno moro. Petindvajsetletnik, ki je bil zaposlen pri moštvu Aston Martin, trdi, da je bil s strani sodelavcev neprestano deležen rasističnih in homofobnih opazk.

Južnoafriški republiki rojeni Louw, sicer potomec belopoltih in temnopoltih staršev, se je Aston Martinu pridružil februarja letos in je kot pogodbeni delavec izdeloval dele za dirkalnik Sebastiana Vettla. A kot je razkrildejal v pogovoru za Sky Sports, se je sanjska služba zanj hitro sprevrgla v nočno moro, saj so ga sodelavci že kmalu začeli obkladati z žaljivimi vzdevki.

“Ni so me klicali Aidy, ali kaj podobnega. Naslavljali so me z rasistično žaljivimi vzdevki”« je razkril 25-letnik, ki je bil poleg rasističnih deležen tudi homofobnih opazk. “Ko sem nekomu razkril, da sem imel v najstniških letih fanta, se je v delčku sekunde vse spremenilo. Skušali so me streti kot moškega, kot posameznika, kot človeka,” je dejal Louw.

Louw dandanes sicer ni več zaposlen pri Aston Martinu, saj ga je moštvo odpustilo zaradi domnevno slabega opravljanja svojega dela in netočnosti. In čeprav 25-letnik priznava, da je delal napake, pa je prepričan, da so bile te posledica šikaniranja na delovnem mestu.

Ne želim, da name gledajo kot na žrtev, to nisem. Toda dejstvo je, da ni prav, da prihaja do zlorab. Žrtev nisem le jaz, temveč moja skupnost. Ne prosimo, da nam ponudite priložnost samo zaradi etničnega izvora ali spolne usmerjenosti. Tega ne zahtevam, nihče tega ne zahteva – zahtevamo enake možnosti. Ne glede na to, kakšne so javno posledice zame, sem jih pripravljen sprejeti, saj je sporočilo, ki ga pošiljam v svet večje od mene,” je dodal.

Aston Martin že sprožil preiskavo

Na obtožbe so se že odzvali tudi pri Aston Martinu in v odzivu za javnost zapisali: “Vse obtožbe o omenjenem nesprejemljivem vedenju obravnavamo resno. Sprožili smo temeljito preiskavo omenjenih trditev in pričeli s sankcioniranjem vsakega posameznika, ki ne izpolnjuje naših standardov. Pritožbam smo verjeli in jih tudi nemudoma obravnavali, v skladu z našo politiko ničelne tolerance pa izrekli ustrezne sankcije.”

Čeprav vodilni pri formuli 1 že dalj časa javno obsojajo kakršnokoli obliko rasizma, proti le temu pa se vztrajno bori tudi sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton, še vedno prihaja do incidentov.

Tako je dirkača Mercedesa nedavno močno ujezila rasistična opazka nekdanjega dirkača Nelsona Piqueta, ki naj bi jo izrekel v enem od “podkastov”, pretekli mesec pa je zaradi rasisitčnih sporočil službo izgubil testni voznik Red Bulla Juri Vipas. Nad rasističnim, seksističnim in homofobnim vedenjem manjšega dela obiskovalcev so se pretekli konec tedna na VN Avstrije sicer pritoževali tudi nekateri navijači.