Nespametno poskušal utišati aktivista Hamiltona in Vettla

Avtomoto 11. Jun 20229:43 > 13:03 0 komentarjev
Foto: HOCH ZWEI via Guiver

V padocku formule ena se ta dirkaški konec tedna znova velik del pozornosti preusmerja na tematiko, ki nima veliko skupnega z dogajanjem na stezi. Vse skupaj je z novo nepremišljeno izjavo zakuhal predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze Mohammed Ben Sulayem, ki je zatrdil, da "izpostavljenosti v motošportu ne bi izkoriščal za širjenje svojih prepričanj." Dreznil je v osje gnezdo.

Morda bi moral predsednik Fie malce pametneje izbirati besede, preden je v intervjuju za GrandPrix247 dirkačem formule ena zabičal, naj o človekovih pravicah, boju za istospolno usmerjene in opozarjanju na duševne težave ne govorijo.

S povsem nepremišljeno izjavo, ki bi morala pod vprašaj postaviti tudi njegovo nadaljevanje na čelu krovne motošportne zveze, je dodobra razburil predvsem dva najbolj odlikovana dirkača v karavani, Lewisa Hamiltona in Sebastiana Vettla. To je boj, ki ga nekdanji dirkač iz Združenih Arabskih Emiratov ne more in ne sme dobiti.

Tako Britanec kot Nemec s pridom izkoriščata velik oder, ki jima ga daje elitni razred motošporta in sta ga še v večji soj žarometov postavila s fantastičnimi karierami. Skupaj imata namreč kar enajst svetovnih naslovov, od leta 2008 pa so njuno vladavino po enkrat “zmotili” le Jenson Button, Nico Rosberg in Max Verstappen.

Mohammed Ben Sulajem. Foto: Guliverimage

Izjava Sulayema, ki je razjezila Hamiltona in Vettla

Kaj je torej dejal Ben Sulayem, da je tako razhudil Seba in Lewisa? “Niki Laukda in Alain Prost sta se brigala le za dirkanje. Zdaj Vettel vozi kolo v mavričnih barvah, Lewis je strasten v boju za človekove pravice, Norris govori o duševnem zdravju. Vsak ima pravico do mnenja, a odločiti se moramo, če je potrebno naša prepričanja ves čas vsiljevati še skozi šport. Sem iz arabske kulture, mednarodna oseba in musliman. A nikoli svoje vere ne vsiljujem drugim.”

Ne le, da je torej Sulayem povsem zgrešil bistvo in globalne težave primerjal z veroizpovedjo, hkrati je nato po pričakovano slabem odzivu javnosti na njegove besede dodal še kontradiktorno izjavo, da “je kot dirkač vedno verjel, da je lahko šport katalizator za napredek družbe.”

Vettel s svojim kolesom v padocku F1 v Bakuju. Foto: REUTERS/Hamad Mohammed via Guliver

Hamilton poziva dirkače, da uporabijo svoj glas

Kako torej napredovati, če se o najbolj perečih težavah ne sme govoriti? To se sprašuje tudi Lewis: “Šport ves čas raste, tako imamo na voljo več poslušalcev kot kadarkoli prej. To je pomembna platforma za uporabo naših glasov. Vsak od nas v tej industriji, v naših podjetjih, lahko stori še več in sproži še več pogovorov. Zelo počasi se pomikamo, potrebujemo še več oseb, ki si bodo drznile spregovoriti. Pozivam vse dirkače, da glasno spregovorijo o stvareh, ki so jim blizu. Ponosen sem, ko vidim, kaj počne Seb.”

Vettel je brez dvoma eden največjih aktivistov v karavani formule ena. Že dolgo se bori tudi za pravice LGBTQ+ in je pred dnevi postal prvi voznik v zgodovini F1, ki je pristal na naslovnici revije Attitude.

Tudi Nemec se je postavil v bran svojemu tekmecu na stezi: “Teme, ki jim pozornost namenja Lewis, težave, o katerih je spregovoril Lando Norris in vse, kar tudi sam zagovarjam, so zelo pomembne diskusije, ki jih moramo odpreti. So večje od nas in od našega športa. Moramo jim nameniti pozornost in tako pokazati, kako veliko še moramo napredovati.”

Spomnimo še to, da je na začetku sezone FIA v dirkalnikih prepovedala nakit, ki ga v največji meri nosi prav Hamilton. O sumu Britanca, da je bila prepoved uperjena prav nanj, je tudi sam odkrito potožil. Nedavne besede Sulayema so to tezo le še okrepile.

Karavana F1 je sicer trenutno v Bakuju, kjer bo v nedeljo na sporedu že osma dirka letošnje sezone. Vso akcijo si lahko v živo pogledate na Sportklubu.

Spored za VN Azerbajdžana

Baku

Sobota: tretji prosti trening (13.00), kvalifikacije (16.00)

Nedelja: dirka (13.00)