“Ferrarijev edini cilj mora biti, da je prvi”

Avtomoto 27. Jan 202310:30
Foto: Guliverimage

Nova sezona formule ena se nezadržno bliža. Prva dirka karavano čaka 5. marca v Bahrajnu, zelo pestro pa bo že od prihodnjega torka dalje, ko bodo kot prvi nov dirkalnik predstavili pri ekipi Haasa. Leto 2023 bo nekaj posebnega za Frederica Vasseurja, novega šefa moštva Ferrari.

54-letni Švicar Frederic Vasseur, ki se je k poskočnemu konjičku preselil z začetkom novega leta, svoje delo pa je uradno začel 9. januarja, je na zasebnem testu dirkalnika iz sezone 2021 v Fiorianu razkril, da je že začel z analizami, kaj je šlo v moštvu narobe v letu 2022.

Lani je Ferrari namreč odlično odprl sezono in po treh dirkah močno vodil tako v dirkaškem kot konstruktorskem prvenstvu. V nadaljevanju so številne napake – tako tehnične, taktične kot dirkaške – rdeče potisnile za Red Bull, ki je z Maxom Verstappnom prepričljivo slavil drugi zaporedni naslov, rdeči biki pa so bili brez konkurence tudi med ekipami.

“Ko si v vrhunskem moštvu, ne moreš imeti drugega cilja, kot biti prvi. Ne moremo začeti sezone z mislijo, da bomo srečni kot drugi. To bi bilo pomanjkanje ambicije in želje. Vsi moramo opraviti dobro delo in ciljati na zmago,” je dejal nekdanji šef Alfe Romeo, ki je pri Ferrariju zamenjal Mattio Binotta. 

“Skušam razumeti, kaj se je zgodilo pri vsaki napaki v lanskem letu. In izvedeti, ali je šlo za napačno odločitev, pomanjkanje komunikacije ali organizacijsko napako. Če preveč ljudi odloča o določeni zadevi, bo dirkalnik že peljal mimo boksov v naslednji krog. Treba je imeti jasno komunikacijo med ljudmi na pravih položajih, na tem zdaj delamo,” je še dodal Vasseur.

Glede tehnične zanesljivosti si želi najprej popraviti zanesljivost Ferrarijevega pogonskega sklopa. Od lanskega julija dalje je ekipa namreč znižala njegovo zmogljivost, da bi se izognila težavam in odstopom.

Vasseur je z Leclercom že sodeloval pri Alfi Romeo (takrat Sauberju). Foto: Guliverimage

Novi šef italijanskega ponosa na prvi novinarski konferenci ni želel govoriti o dolžini pogodbe prvega voznika Charlesa Leclerca, čigar dogovor s Ferrarijem se izteče po koncu sezone 2024. Ob tem je pojasnil, da bo Monačan na začetku sezone imel enak status kot njegov sotekmovalec Carlos Sainz. A moštvo ne bo imelo težav po favoriziranju enega od njiju, če bo razplet prvenstva to zahteval.

“Imamo dva zelo dobra dirkača, ki sta zelo sposobna. Dali jima bomo povsem enak dirkalnik in podporo. Cilj je zmagati. Ne bo številke ena, a če bom moral na neki točki ukrepati, bom. Ni pomembno, kdo. Če bo prvenstvo tako narekovalo, bom uporabil moštvene ukaze,” je še dodal izkušeni inženir in strateg, ki v Maranello prihaja z 32 leti izkušenj v garažah moštev F1. Upa, da bo tudi to pripomoglo k skupnemu uspehu.

Ferrari na naslov dirkaškega prvaka čaka že vse od leta 2007, ko je slavo pobral Kimi Raikkonen. Leto pozneje so bili Italijani nazadnje konstruktorski prvaki.

Komentari

Vaš komentar