Ferrarijeve solze žalosti so za rdeče bike zelo sladke

Foto: Red Bull Content Pool

Na vzhodu nič novega, bi lahko opisali osmi konec tedna sezone formule ena. Ferrari hiter na kvalifikacijah, nato pa velike težave rdečih na dirki, kar je s pridom izkoristil Red Bull in prišel do nove dvojne zmage. Časa za počitek ni, karavana že ta teden čez lužo.

Čeprav je v 9. krogu velike nagrade Azerbajdžana Carlos Sainz zaradi okvare hidravlike svoj dirkalnik parkiral ob stezi, je bila to grenko-sladka situacija za Ferrari. Odstop Španca je namreč njegovemu moštvenemu kolegu Charlesu Leclercu ponudil možnost, da ob virtualnem varnostnem avtomobilu pretenta taktiko Red Bulla, kar je Monačanu kljub počasnemu postanku tudi uspelo. A nato je prišel 20. krog …

Ob vstopu v ciljno ravnino se je iz zadka Leclerovega bolida pokadilo in Italijani so doživeli hud udarec. Dvojna ničla, ki boli še bolj, saj je prvi dve mesti znova pobral Red Bull.

Odstop Leclerca:

“Sem veliko več kot zgolj frustriran. V prvem delu nismo bili preveč hitri, a sem na srednje trdih gumah vse bolj lovil Pereza. Nato je prišel virtualni varnostni avto, izkoristili smo priložnost za postanek in misli, da je bila to prava odločitev. Vodil sem na dirki, dobro skrbel za gume – verjetno bi mi uspelo do konca dirke, nato pa … Odstop … Boli, zelo boli. Nujno moramo poskrbeti, da se to ne ponovi več,” je bil zelo razočaran Leclerc.

Na koncu se vse izravna

Drugi odstop Monačana v zadnjih treh dirkah je odprl pot Red Bullu do prepričljive dvojne zmage, že tretje v zadnjih petih preizkušnjah. Max Verstappen je bil tokrat enostavno toliko hitrejši od Sergia Pereza, da ta kljub ukazu iz garaž ni bil razočaran.

Foto: Red Bull Content Pool

“Na začetku sezone smo imeli mi veliko nesreče, zato smo vedeli, da nas čaka lov. Zdaj je smola približno izenačena, vsi pa se zavedamo, da je treba za resen boj za naslov praktično vsako nedeljo osvajati točke. A ni vedno lahko. Takšne stvari se zgodijo, seveda si jezen, moraš pa se izboljšati. To je nam po slabem uvodu v leto uspelo,” je dejal aktualni svetovni prvak, ki je po prvih treh dirkah za takrat vodilnim Leclercom v seštevku zaostajal že 46 točk. Po 25. zmagi in 66. stopničkah (rekord Red Bulla) v karieri, s katero je skočil v prvo deseterico najbolj trofejnih F1 voznikov, ima zdaj na vrhu 21 točk prednosti pred Perezom.

Foto: Red Bull Content Pool

Odločitev moštva je bila pravilna

Ta je po odličnem startu vodil, nato pa je po virtualnem varnostnem avtomobilu zaradi velike obrabe gum veliko izgubljal. “Žal smo zamudili okno za ’brezplačni’ postanek, imeli smo nekaj nesreče. To bi verjetno mojo dirko naredilo povsem drugačno, saj sem vodil. Nato pa je bila degradacija pnevmatik veliko večja kot pri Maxu. Moramo pogledati, zakaj. Odločitev o menjavi mest je bila pravilna, saj je bil tokrat veliko hitrejši,” pa se je Perez dotaknil dogodka iz 15. kroga, ko je vodstvo brez boja predal moštvenemu kolegu. Kljub temu je Mehičan ob ničli Leclerca skočil na skupno drugo mesto. Prvič po Belgiji 2011 in Sebastianu Vettlu ter Marku Webru sta na vrhu seštevka oba Red Bulova dirkača.

Strateška odločitev Red Bulla:

Za obema rdečima bikoma se je zvrstilo kar nekaj dirkačev z izvrstno predstavo. George Russell je bil spet na pravem mestu in je s tretjim tretjim mestom v sezoni nadaljeval niz uvrstitev prvo peterico. To mu je uspelo na prav vseh letošnjih dirkah. Za konstantnim Angležem se je zvrstil njegov rojak in moštveni kolega Lewis Hamilton.

Nekateri so presegli sami sebe

Britanec je po napornem koncu tedna iz sebe iztisnil maksimum, bil izglasovan za dirkača dneva, nato pa zaradi bolečin v hrbtu komajda zlezel iz dirkalnika. “Za mano je najbolj boleča dirka, kar sem jih izkusil. Res sem se boril z bolidom, vesel sem, da je konec,” je dejal po prečkanju ciljne črte.

Odlično je odvozil tudi Pierre Gasly (AlphaTauri) s petim mestom, presežek pa je uspel tudi Sebastianu Vettlu. Čeprav je ob prehitevanju Estebana Ocona storil napako in se v izletni coni zavrtel, je nato s kar več kot 40 krogov starimi pnevmatikami prišel do izvrstnega šestega mesta.

Izvrstna reakcija Vettla po napaki, ki ga je po izračunih stala le sedem sekund

Za njim je bil odličen rekorder Fernando Alonso, do točk pa sta prišla tudi oba McLarna. Lando Norris ob koncu vendarle ni napadel Daniela Ricciarda. Deseterico je za las ujel še Ocon. Razburljiva sezona se nadaljuje že konec tedna v kanadskem Montrealu.

Vrhunci VN Azerbajdžana: