Fia predstavila smernice za dirkaško revoluvcijo v F1

Formula 1 6. Jun 202421:05 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Dirkalniki formule 1 bodo od leta 2026 dalje manjši, okretnejši in okolju prijaznejši, je danes razkrila Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA).

Fia je danes predstavila nove predpise za dirkalnike, ki bodo v veljavo stopila leta 2026. Spremembe so precejšnje, saj bodo bolidi 30 kilogramov lažji, deset centimetrov ožji, v razmerju 50:50 pa jih bo poganjala tako elektrika kot agregat na zunanje izgorevanje, ki bo uporabljal trajnostno gorivo, poroča BBC.

Novost bo prav tako aktivna aerodinamika, saj se bodo sprednja in zadnja krilca dirkalnikov na ravninah samodejno odprla, zmanjšala upor in povečala hitrost, v ovinkih pa se nato zaprla. Spremembe bodo med drugim doživele tudi pnevmatike, ki bodo spredaj ožje za 25, zadaj pa za 30 milimetrov.

“Ključne značilnosti predpisov za leta 2026 so napredna, trajnostna tehnologija in varnost. “Naš cilj, skupaj s F1, je bil izdelati dirkalnik za prihodnost elitnega dirkaškega razreda. Verjamemo, da smo ta cilj dosegli,” je dejal predsednik Fie Mohammed Ben Sulayem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!