Farsa v Las Vegasu: hiter konec dirkanja in izgon navijačev (VIDEO)

Avtomoto 17. Nov 20237:32 0 komentarjev

Težko pričakovana akcija na novem uličnem dirkališču v Las Vegasu se še zdaleč ni začela po pričakovanjih. Prvi trening je bil po zgolj devetih minutah prekinjen in nato tudi odpovedan. Drugi trening so zaradi popravil steze zamaknili za dve uri in pol, na 2.30 po lokalnem času, in ga podaljšali na 90 minut. Na vrhu sta končala oba Ferrarija. Dogajanje je minilo brez navijačev.

Skoraj perverzno drage vstopnice za vstop na tribune v hladnem poznem lasvegaškem večeru, kjer se temperature ponoči spustijo tudi pod 10 stopinj celzija, in zgolj devet minut dirkanja. To je izplen prvega treninga na že tretji letošnji dirki v ZDA.

Organizatorji, ki so uspeli stezo pregledati šele tik pred zdajci, čeprav naj bi načeloma to storili vsaj 24 ur pred začetkom prvega treninga, očitno niso bili dovolj natančni. Hitri dirkalniki formule ena so razkrili velike težave s pokrovi za odtoke. Terjali so dve žrtvi. Carlosa Sainza in Estebana Ocona, ki sta močno poškodovala dna svojih bolidov.

Španec je poškodoval celo motor in menjalnik, sprva po besedah šefa ekipa Ferrarija Frederica Vasseurja dirkalnika naj ne bi uspeli popraviti do drugega treninga, a jim je šla na roko daljša preložitev dogajanja. “To je nesprejemljivo,” je bil razburjen Francoz. Ferrari je zaprosil, da lahko pogonski sklop v bolidu zamenja brez kazni pribitka startnih mest, a bil s strani vodstva zavrnjen. V Maranellu zagotovo danes rohnijo.

Foto: Profimedia

Sainz in Okon sta trčila pokrov, ki je odstopil. Med popravilom so zato nemudoma znova pričeli s pregledom vseh preostalih in odkrili vsaj še enega, ki ni bil najbolje zaprt. Trening je bil zato odpovedan. Nikomur od dirkačev ni uspelo odpeljati več kot pet krogov. S časom 1:40.909 je bil najhitrejši Charles Leclerc.

Izgon navijačev

Ker se je morebiten start drugega treninga zavlekel globoko v noč, so se organizatorji odločili za praznjenje tribun. Navijače, ki so za vstopnice odšteli velike denarce, so tako zavestno omejili na zgolj devet minut dirkanja! Prva VN Las Vegasa bo šla v zgodovino kot popoln polom. Navijači se bodo le stežka vrnili.

Ferrarija najhitrejša na nočnem drugem treningu

Drugi trening je bil sprva celo pod vprašajem. Prvotno bi se moral začeti ob 9.00 po slovenskem času, oziroma ob polnoči po lokalnem, a so zaradi težav s popravili začetek preložili na 11.30.

Najhitrejši je bil znova Leclerc, ki mu je uspelo dobrih šest kilometrov dolgo stezo obkrožiti v 1:35.265. Sainz je zaostal 0,517 sekunde, sledil je Fernando Alonso z Aston Martinom (+0,528). Vodilni dirkač sezone Max Verstappen je zasedel 6. mesto, za Monačanom je zaostal slabo sekundo.

Zaradi prilagajanja evropskemu tržišču je dogajanje v Las Vegasu, kjer so želeli nočno dirko, izjemoma zamaknjeno na termin od četrtka do sobote po lokalnem času. Tako bo VN Las Vegasa v Evropi, tudi po slovenskem času, na sporedu v nedeljo ob 7. uri zjutraj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!