Pred tekmo generacije bo mogoče vzel tableto, pa ne zaradi poškodbe

Nogomet 16. Nov 202320:00 0 komentarjev
Andraž Šporar, obkrožen z novinarskimi mikrofoni. FOTO: Aleš Fevžer.

Andraž Šporar pred gostovanjem na Danskem, kjer si lahko Slovenci z zmago krog pred koncem kvalifikacij zagotovijo nastop na evropskem prvenstvu 2024, komaj čaka na začetek tekme in pravi, da bo danes zaradi velikih pričakovanj težko zaspal.

“Maksimalno smo pripravljeni. Popolna mobilizacija. Vse bomo naredili, da osvojimo tri točke in se že jutri uvrstimo na evropsko prvenstvo,” je pred četrtkovim treningom na Brdu pri Kranju povedal Andraž Šporar.

“Zagotovo smo nestrpni, ampak hkrati v tem tednu tudi uživamo. Pripeljali smo se v situacijo, ki smo si je želeli že od začetka. Zdaj je vse v naših rokah. Definitivno nam ne bo lahko. Tudi Danci imajo svoje načrte, cilje. Ampak ob dobri igri, ki smo jo sposobni prikazati, ob kakovosti, ki jo imamo, lahko že jutri pridemo do cilja,” je še sporočil napadalec grškega Panathinaikosa, pri katerem si garderobo deli s še dvema reprezentantoma, Adamom Gnezdo Čerinom in Benjaminom Verbičem, zato ne čudi, da so se v zadnjem mesecu veliko pogovarjali o novembrskih tekmah, ki sta pred Slovenijo.

“O tem smo se pogovarjali vseskozi. V klubu imamo še dva Srba. Tudi oni se lahko po 24 letih uvrstijo na evropsko prvenstvo, tako kot mi. Non stop smo se pogovarjali o tem. Bilo je dosti preračunavanja z naše in njihove strani. Zelo smo se veselili teh dni, ki nas bodo zaznamovali kot igralce v reprezentanci,” pravi 29-letni napadalec, ki komaj čaka na začetek tekme.

FOTO: Aleš Fevžer.

Zaradi nestrpnosti bo težko zaspati

Tako zelo nestrpen je, da ne ve, kako bo danes zaspal. “Ne bo enostavno. Mogoče tudi s pomočjo kakšne tablete. Te tekme se res zelo veselim. Poln stadion, pomembna tekma. Vse je pripravljeno, da Slovenija pride do velikega rezultata,” je optimističen Šporar, ki je pokomentiral tudi dejstvo, da so slovenski reprezentanti zadnji trening pred tekmo opravili na slovenskih tleh in zelenice stadiona Parken v Köbenhavnu pred začetkom tekme sploh ne bodo preizkusili, kar je sicer običaj.

“Ne, to nima nobene veze. Igrišče bo tako, kot bo. Slabše kot v Stožicah ne more biti. (smeh) Vajeni smo vsega. Meni celo še bolj odgovarja, da treniramo tukaj, po popoldanskem počitku pa poletimo na pot. Tako se je odločil selektor. To ne bo vplivalo na nič,” pravi Ljubljančan.

Igranja pred pred 40 tisoč gledalci, kolikor naj bi se jih jutri zbralo v danski prestolnici, se zelo veseli.

“Meni osebno so take tekme najboljše, lažje jih igram. Nastopili bomo pred 40 tisoč gledalci. Če te to ne motivira … Največja motivacija pa je seveda evropsko prvenstvo. Pokalo bo,” pravi izkušeni reprezentant, ki ga veseli, da se bo med množico Dancev pomešalo tudi kar 600 slovenskih navijačev.

Ni važno, tudi če zabije Jan Oblak

“Prepričan sem, da se bo na trenutke slišalo tudi njih. Izredna podpora je še dodatna motivacija, da pokažemo, kaj zmoremo. Da razveselimo teh 600 navijačev in še dva milijona tistih, ki bodo tekmo spremljali doma,” je povedal strelec devetih golov za Slovenijo. Enega je junija pospravil tudi v mrežo Danske, ko je bilo v Stožicah 1:1. Lahko za jutri obljubi novega?

“Bomo videli jutri. Ne bom rekel, da ga bom zabil, pa ga potem ne bom. Vseeno je, kdo da gol. Samo, da zmagamo. Tudi če Jan Oblak nabije dolgo žogo, pa ta konča v mreži,” se je zasmejal nekdanji kapetan Olimpije, ki se s številnimi težavami Dancev in Kazahstancev, s katerimi se bodo Slovenci pomerili novembra, ne obremenjuje.

“Tudi, če bi bila Danska in Kazahstan kompletna, imamo dovolj kakovosti. To smo pokazali na zadnjih tekmah. Seveda je Danska zelo kakovostna reprezentanca, ampak verjamem v našo sposobnost, kakovost. Bomo videli, kaj se bo zgodilo v naslednjih štirih dneh,” je miren Šporar, ki je pokomentiral tudi rezultate Slovenije na tekmah proti Skandinavcem. Ti so bili dolgo časa za slovenske nogometaše trn v peti. Zadnje čase ni več tako.

“Meni se ne zdijo tako trd oreh, to smo pokazali na zadnjih tekmah proti Norveški, Švedski, Danski. Normalno, da so zahteven nasprotnik, saj so fizično močni, imajo veliko kakovosti, večina igra v Angliji, ampak tudi mi imamo svoja orožja,” je še povedal nogometaš, ki v zadnjem času skupaj z Benjaminom Šeškom tvori napadalni dvojček, kot ga Slovenija že dolgo časa ni imela. Če sploh kdaj.

Z Benjaminom Šeškom odlično sodelujeta. FOTO: Aleš Fevžer.

Z Benjaminom Šeškom je lahko igrati

O mladem zvezdniku RB Leipziga ima zelo dobro mnenje. “Je odličen napadalec, ki bo v bližnji prihodnosti prestopil v še boljši klub. S takim nogometašem, ki je zelo kakovosten in razume nogomet, ni težko igrati. Ni pa on edini v tej reprezentanci, ki je tak. Imamo še kar nekaj zelo kakovostnih nogometašev. Tudi nekaj mladih, ki pa igrajo, kot da bi bilo za njimi že 50, 70 nastopov v reprezentanci. S takšnimi soigralci, ki imajo veliko kakovosti in tudi nogometne inteligence, je res lahko igrati,” je strelec treh golov in avtor treh asistenc v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 pohvalil devet let mlajšega partnerja v napadu in tudi preostale soigralce v reprezentanci, s katerimi so na pragu zgodovinskega uspeha. Držimo pesti, da ga že jutri prestopijo.

Evropsko nogometno prvenstvo, ki bo od 14. junija do 14. julija 2024 v Nemčiji, boste lahko, vseh 51 tekem, spremljali na Sportklubu.

V neposrednem prenosu si boste lahko ogledali tudi žreb skupin, ki bo na sporedu 2. decembra letos ob 18. uri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!