Ni želel biti zvezda, a postal je legenda formule ena

Netflix je pripravil dokumentarni film z naslovom Schumacher. Foto: Guliverimage

Od jutri naprej bo na spletni platformi Netflix za ogled na voljo film z naslovom Schumacher. Kot razkriva že ime, je v skoraj dveh urah dolgem dokumentarnem filmu govora o sedemkratnem svetovnem prvaku v prvenstvu formule ena, Michaelu Schumacherju. O njegovi želji, drugačnosti, družinskem življenju in tudi hudi smučarski nesreči so spregovorili člani njegove družine ter bivši sotekmovalci in vodje ekip, prvič pa so prikazani tudi številni arhivski posnetki.

V zadnjem času je postalo običajno, da si največji in najboljši športniki v posameznih panogah med kariero ali po njej svojo življenjsko zgodbo želijo približati navijačem in gledalcem. Dolgo časa so bile na tem področju zelo popularne knjižne (avto)biografije, zdaj pa pri predstavljanju skritih trenutkov iz javnih in manj javnih življenj športnikov prednjačijo dokumentarni filmi. Večinoma v produkciji spletne platforme Netflix.

Izjemno visoko zanimanje javnosti in gledanost je na tej priljubljeni platformi dosegla košarkarska serija Last Dance, ki je skozi oči Michaela Jordana predstavila pot do šestih šampionskih prstanov v ligi NBA tega košarkarja, po mnenju mnogih najboljšega v zgodovini tega športa.

Podoben sloves v kraljici motošporta, formuli ena, kljub nekaterim izgubljenim rekordom še naprej drži Nemec Michael Schumacher. In čeprav je sedemkratni svetovni prvak od hude nesreče na smučanju leta 2013 zelo umaknjen iz javnosti, pa je zanimanje za dokumentarni film o njegovi karieri – na stezi in ob njej – izjemno veliko. Na platformi Netflix bo na voljo za ogled od jutri, 15. septembra dalje.

Uradni Netflixov napovednik: 

Tudi za največje rivale legenda formule ena

Nekaj več kot 30 let je minilo, odkar je Michael Schumacher vstopil v elitni motošportni razred. Prav ta jubilej želijo pri Netflixu posebej proslaviti, za ta namen pa so v filmu uporabljeni številni arhivski posnetki, ki jih do zdaj še ni bilo moč videti. O vplivu Nemca na razvoj in priljubljenost formule ena sta spregovorila njegova nekdanja šefa Jean Todt in Flavio Briatore, oglasil se je tudi nekdanji šef celotnega športa Bernie Eccelstone. Kakšen je bil Schumacher kot dirkač na stezi, pa tudi ob njej, so med drugim razkrili njegovi veliki rivali Mika Hakkinen, David Coulthard in Damon Hill, od aktivnih dirkačev je spregovoril Sebastian Vettel. Kot rojak je bil Schumacher za štirikratnega svetovnega prvaka velik vzor in idol, trenutni dirkač Aston Martina pa je dolgo veljal za njegovega naslednika.

Schumacher in Sebastian Vettel sta skupaj dirkala do leta 2010 do leta 2012. Foto: Guliverimage

A Nemčeve rekorde je do zdaj premagal le Lewis Hamilton. Britanec ima v žepu prav tako sedem naslovov, boljši pa je po številu zmag (99:91), najboljših startnih položajih (101:68), stopničkah (175:155) … Številke so se ob koncu Schumacherjeve kariere zdele nepremagljive, a je Nemec še med aktivnim dirkanjem ves čas poudarjal, da so rekordi zato, da se jih podre.

Pred kamere stopila celotna družina

Celotno kariero je vztrajno in skrbno čuval svoje zasebno življenje. Ni bil človek afer in pojavljanja v javnosti, razen tistega obveznega v okviru dirk. V dokumentarnem filmu naj bi se pojavila tudi njegova izjava, ki to potrjuje: “Ko sem začel dirkati, sem vedno govoril, da ne želim biti zvezda. Ne potiskajte me v to, tega si ne želim.”

Bil je velik družinski človek, zelo veliko je dal na dobre odnose z najbližjimi. Tudi njih ni želel preveč izpostavljati očem javnosti, pa čeprav so se tabloidni mediji skušali dokopati do njih. Zato je morda še nekoliko bolj presenetljivo, da bomo v Netflixovem filmu veliko časa na zaslonu lahko videli njegovo ženo Corinno, hčerko Gino-Mario in sina Micka, ki je medtem prav tako že postal član karavane formule ena. “Ni pošteno, da to ni več mogoče. Vsemu bi se odrekel, da bi lahko še kdaj govoril z očetom,” je o spregovoril o težki Michaelovi nesreči. Pojavila naj bi se tudi Michaleov brat Ralf (prav tako nekdanji dirkač) in njun oče Rolf Schumacher.

Na stezi rivala, v zasebnem življenju zelo povezana. Ralf in Michael Schumacher. Foto: Guliverimage

V vrh pripeljal rdeče (in tudi srebrne)

Bistvo celotnega dokumentarca naj bi bilo na več ravneh predstaviti veliko željo in prizadevanje po popolnosti ter tekmovalni duh, obenem pa prikazati tudi dvome in negotovosti, s katerimi se je Schumacher srečeval tekom svoje kariere. V njej si je v ekipah Eddieja Jordana, Benettona (dva naslova) in Ferrarija (pet zaporednih naslovov med leti 2000 in 2004) ustvaril status legende. Izjemna je predvsem zgodba s poskočnim konjičkom, ko je ekipo iz Maranella pripeljal od težavnih časov do obdobja popolne dominacije.

Leta 2006 se je od dirkališč poslovil, a ni dolgo zdržal brez formule ena. Čez štiri leta se je vrnil v karavano, in sicer z moštvom Mercedesa. Čeprav ni ponovil prejšnjih neverjetnih uspehov (v treh letih je zbral ene stopničke) pa je kot nemški dirkač v nemškem dirkalniku za mnoge še naprej ostal najboljši vseh časov. Pred slovesom leta 2012 je po mnenju mnogih poznavalcev močno pripomogel k razvoju dirkalnika in celotne ekipe srebrnih puščic, kar ekipa iz Brackleya in Brixwortha z uspehi žanje še danes.

Od formule ena se je dokončno poslovil leta 2012. Foto: Guliverimage

Namesto v Dubaj v nesrečni Meribel

Ko je bilo po drugi upokojitvi vse pripravljeno, da se danes 52-letni Schumacher dokončno umakne iz sveta medijev, se je 29. decembra 2013 zgodila huda nesreča. A ne v dirkalniku, kot bi glede na potek življenske poti lahko sklepali, temveč na družinskem smučanju. V francoskem Meribelu se je skupaj s sinom Mickom spuščal po snegu izven urejenih prog, ob čemer je padel in z glavo udaril v skalo. Brez čelade bi takrat najverjetneje umrl.

Zdravniki v bolnišnici v Grenoblu so ga zaradi hudih poškodb glave dali v umetno komo, manjši znaki izboljšanja pa so se pojavili šele marca leta 2014. Junija istega leta so ga preselili v bolnišnico v Lozani v Švici, septembra pa so ga preselili v domače okolje. Vse od takrat naprej so se pojavljala številna ugibanja in govorice o njegovem zdravstvenem stanju, od teh, da je pri zavesti, a na vozičku, pa do takšnih, da naj bi bil Michael povsem negiben, zmožen pa naj bi bil odpreti le oči. Pred smučanjem v Alpah naj bi ženi dejal: “Sneg ni idealen, bi šli raje v Dubaj?” A so ostali v Evropi. In nesreča se je zgodila.

Še naprej znotraj štirih sten

Njegova soproga Corinna si je še bolj kot v času dirkaške kariere želela zasebnosti, prav v dokumentarnem filmu pa naj bi o moževem stanju razkrila več informacij. “Michael je tukaj, z nami. Drugačen, a je tu. In to nam daje moč. V tem smo skupaj. Živimo skupaj in opravljamo terapije. Delamo vse, kar lahko, da mu bo bolje in da se počuti udobno. In da se počuti kot del naše družine. Nikoli nisem krivila boga, zakaj se je to zgodilo. To je bila res nesreča. V življenju ne moreš imeti hujše,” naj bi poročanju agencije dpa v solzah pripovedovala Schumacherjeva.

Corinna in Michael sta poročena že 26 let. Foto: Guliverimage

“Naredila bom vse, kar je v moji moči. Vsi bomo. Skušamo živeti na način, kot smo živeli prej in ga je Michael oboževal. Zasebno je zasebno, dolgo je on nas ščitil, zdaj pa mi ščitimo njega,” je še dodala Schumacherjeva, Michaelova žena že od leta 1995 dalje. Po govoricah naj bi bili v Netflixovem filmu na ogled tudi ekskluzivni posnetki iz leta 2019, ko je Michael praznoval svoj 50. rojstni dan.

Ne glede na to, ali to drži ali ne, pa verjamemo, da je zgodba o neponovljivi karieri tega izjemnega dirkača in človeka več kot vredna ogleda. Na voljo za ogled že od jutri dalje.

Kariera Michaela Schumacherja v številkah:

19 sezon, 1991-2006 in 2010-2012

306 odpeljanih dirk

7 naslovov svetovnega prvaka

91 zmag

155 stopničk (91 zmag, 43 drugih mest, 21 tretjih mest)

68 pole positionov

77 najhitrejših krogov

1566 osvojenih točk

več kot milijarda dolarjev (slabih 850 milijonov evrov) zaslužkov

okoli 660 milijonov evrov – trenutna tržna vrednost