Osem let od nesreče, ki je za vedno zaznamovala formulo ena

Avtomoto 29. Dec 202117:08 > 17:12 6 komentarjev
Corinna, Mick in Michael Schumacher; foto: Guliver image.

Mineva natanko osem let od tragične nesreče, ki še danes močno odmeva v karavani formule ena. 29. decembra 2013 se je v francoskih Alpah med smučanjem hudo ponesrečil Michael Schumacher, čigar življenje in zdravstveno stanje ostaja zavito v tančico skrivnosti. Družinski priimek se je letos sicer vrnil v F1, po očetovih stopinjah se je med elito prebil njegov 22-letni sin Mick.

Kraljico motošporta je Michael Schumacher dokončno zapustil po Veliki nagradi Brazilije, s katero se je 25. novembra 2012 zaključila sezona. Odšel je, da bi več časa posvetil družini, ženi Corinni ter takrat 14-letnemu sinu Micku in 16-letni hčerki Gini. Namenjeno jim je bilo le še dobro leto brezskrbnega življenja.

Ob padcu na smučanju v Meribelu je utrpel hude poškodbe glave in se od usodnega dne ni več pojavljal v javnosti.

Michael Schumacher in Lewis Hamilton. Dva sedemkratna svetovna prvaka in skupna fotografija iz leta 2010. Foto: Guliverimage

V formuli ena se je v osmih letih spremenilo ogromno. S prihodom turbo-hibridnih motorjev je zavladal Mercedes, zadnje moštvo Michaela Schumacherja, kjer je imel veliko zaslug za razvoj dominantnega dirkalnika prav legendarni nemški dirkač.

Od njegove nesreče so na velikih nagradah motorji zabrneli kar 160-krat, Mercedes pa je pobral vseh osem konstruktorskih naslovov in še sedem med dirkači, od tega šest Lewis Hamilton. Britanec je zdaj s skupno sedmimi na vrhu večne lestvice izenačen prav s Schumacherjem.

Družinsko ime v formuli ena živi naprej

Ime Schumacher sicer od leta 2021 znova živi v formuli ena, kratica MSC, ki je vsa leta na razvrstitvah v prenosih označevala Michaela, pa zdaj krasi njegovega sina Micka, ki bo tudi v letu 2022 ostal v dirkalniku Haasa.

Nos Mickovega dirkalnika krasi številka 47. Gre za gesto namenjeno njegovemu očetu. Številka “štiri” namreč v angleščini zveni podobno kot “za”, medtem ko sedmica simbolizira Michaelovih sedem naslovov. Tako 47 v prevodu pomeni “za Michaela”, je že pred časom pojasnil Mick.

“Imam neverjetno spoštovanje do vsega, kar je dosegel, in ves trud, ki ga je vložil za dosego zmag in naslovov. Energija in moč, ki ju je kazal, osredotočenost, da je vedno od sebe dajal vseh 100 odstotkov, to me navdušuje. Res verjamem, da sem v tem pogledu od njega nekaj podedoval. Nerad se primerjam z drugimi, raje si utiram svojo pot, a iščem podobnosti z očetom. Večkrat so mi že dejali, da sva si podobna,” je za Frankfurter Allgemeine pred dnevi dejal 22-letni Mick.

Mick Schumacher
Mick Schumacher je v sezoni 2021 vozil za Haas, kjer bo ostal tudi v prihodnjem letu. Foto: Guliverimage.

Malo znanega o zdravju

Družina Schumacher vsa leta skrbi, da ima Michael popolno zasebnost. Znano je le, da prebiva na domačem posestvu v Švici. Obiski so omejeni na najožji krog družinskih članov in prijateljev.

Nekaj malega informacij je v javnost prišlo ob septembrskem izidu dokumentarnega filma “Schumacher”. Takrat je žena Corinna razkrila, da je njen mož Michael še vedno med nami. “Vsi pogrešajo Michaela, ne le jaz. Tudi otroci, družina, njegov oče … A Michael je še vedno tukaj, drugačen, a tukaj,” je v napovedniku za dokumentarec povedala Nemčeva soproga.

“Delamo vse, kar je v naši moči, da bi bilo Michaelu bolje, da bi mu bilo udobno. In da bi preprosto začutil našo družino, našo vez. In ne glede na vse, bom naredila vse, kar lahko. Vsi bomo. Trudili se bomo še naprej kot družina, to bi si želel tudi Michael,” je še dejala Corrina.

Michael bo 3. januarja dopolnil 53 let. V formuli ena je pustil neizbrisen pečat. Čeprav je Lewis presegel njegov rekord po številu zmag (103 proti 91), ga večina še vedno šteje za največjega v zgodovini najelitnejšega razreda motošporta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje