Rešila ga je “najgrša modifikacija v zgodovini športa”

Avtomoto 13. Sep. 202110:05 > 12:361 komentar
Delite:
Foto: AP Photo/Luca Bruno

Slavje McLarnovega dirkača Daniela Ricciarda na dirki formule 1 v Monzi je zasenčila nesreča med Lewisom Hamiltonom in Maxom Versttapnom. Britanec je po dirki priznal, da mu je življenje rešil varnostni sistem Halo, ki ga je pred njegovo uvedbo močno kritiziral.

Do trčenja med glavnima pretendentoma za naslov svetovnega prvaka je prišlo v 26. krogu italijanske preizkušnje, potem ko je pri poskusu prehitevanja Hamiltona Nizozemčev bolid poletel po zraku in trdo pristal na Britančevem. Poznavalci so si bili po ogledu posnetkov enotni in zatrdili, da bi se incident lahko za sedemkratnega svetovnega prvaka končal usodno, če na dirkalniku ne bi bil nameščen varnosti sistem Halo.

Z njimi se je strinjal tudi Hamilton, ki je bil, zanimivo, ob obvezni uvedbi sistema pred tremi leti do njega zelo kritičen. Tedaj je na družbenem omrežju instagram Halo označil celo za “najgršo modifikacijo v zgodovini športa”.

“Počutim se zelo srečnega. Hvala bogu za sistem, ki mi je rešil življenje in moj vrat. Hvaležen sem, da sem še vedno tu. Počutim se neverjetno blagoslovljenega, da je nekdo bdel nad mano. Mislim, da še nikoli nisem doživel takšne nesreče. Vse skupaj je zame precej šokantno,” je dejal dirkač Mercedesa.

Verstappen: Nesreči bi se lahko izognila

Sistem se je doslej že nekajkrat izkazal za neverjetno koristnega. Med drugim je pred hujšimi posledicami leta 2018 v Spa-Francorchampsu rešil tudi Charlesa Leclerca, potem ko je prišlo do nesreče med njim in Fernandom Alonsom.

“Halo je Lewisu zagotovo rešil življenje,” je po dirki pritrdil tudi šef Mercedesa Totto Wolff. “Brez sistema bi prišlo do grozovite nesreče, o kateri niti ne želim razmišljati,” je še pristavil Avstrijec.

Komisarji so po dirki za nesrečo okrivili Verstappna, zaradi česar bo imel na naslednji dirki tri mesta slabši startni položaj. Triindvajsetletnik je na twitterju kasneje priznal, da dogodek obžaluje, a pristavil: “Nesreči bi se lahko izognila, če bi imel v ovinku dovolj prostora. Bil sem potisnjen izven njega. Med dirkanjem se žal dogajajo tudi takšne stvari.”

Komentari

Vaš komentar