FIA ima naslednika Jeana Todta

Avtomoto 17. Dec 202114:18 > 14:20 0 komentarjev
Max Verstappen in šef FIE Jean Todt, ki se poslavlja s položaja. Foto: guliverimage

Po 12 letih na čelu Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) se je poslovil Francoz Jean Todt. Po treh mandatih na vrhu avtomobilističnega športa ga je po današnjih volitvah na čelu zamenjal Mohamed Ben Sulajem, nekdanji voznik relija iz Združenih arabskih emiratov in dolgoletni visoki predstavnik Fie, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ben Sulajem je s tem postal prvi neevropski predsednik krovne avtomobilistične zveze. Šestdesetletni nekdanji dirkač relija je na današnjem glasovanju prejel 61,62 odstotka glasov, njegov edini protikandidat v boju za predsedniški stolček, Britanec Graham Stoker, pa 36,62 odstotka. Nekaj glasovnic je bilo neveljavnih, še piše AFP.

Mohammed Ben Sulajem. Foto: guliverimage

Ben Sulajem je sicer 14-kratni srednjeazijski prvak v reliju, dirkal pa je tudi v svetovnem prvenstvu. Zbral je 18 nastopov in 12 točk. Prvič je v SP v reliju nastopil na reliju Akropolis 1988, zadnjič pa na reliju Nova Zelandija 1995.

Kdo je zdaj že bivši predsednik Jean Todt?

Jean Todt je oktobra leta 2009 nasledil tedanjega predsednika Fie, Britanca Maxa Mosleyja, opravil pa je tri mandate, kolikor je tudi predvideno najdaljše obdobje vodenja krovne avtomobilistične zveze.

Petinsedemdesetletni Todt je bil sicer od nekdaj zapisan avtomobilističnemu športu. Med leti 1966 in 1981 je bil sovoznik v reliju, po aktivni karieri pa je kot direktor vodil moštvo Peugeota na SP v reliju, relijih Pariz – Dakar, bil pa je tudi šef ekipe Peugeota, ki je zmagala na prestižni preizkušnji Le Mans leta 1992.

Tudi z zgodovino v Formuli 1

Med letoma 1994 in 2007 je vodil ekipo Ferrarija v formuli 1, kjer je stkal tesno vez z nesrečnim Schumacherjem. “Pogrešam Michaela tukaj z nami,” je dejal Todt o ob koncu leta 2013 ponesrečenem sedemkratnem svetovnem prvaku na podelitvi priznanj najboljšim v četrtek zvečer. “On je del mojega življenja in tako bo za vselej. Toliko stvari sva skupaj zgradila, skupaj sva trpela. To naju je naredilo močnejša.”

Pri Ferrariju je z zdaj 52-letnim Schumacherjem petkrat postal svetovni prvak med letoma 2000 in 2004, potem ko ga je po dveh naslovih v F1 pri Bennetonu leta 1996 zvabil v vrste poskočnega konjička iz Maranella.

V četrtek je Todt predal pokal novemu svetovnemu prvaku v F1 Nizozemcu Maxu Verstappnu. Na prireditvi pa ni bilo Britanca Lewisa Hamiltona in šefa Mercedesa Tota Wolffa. Prireditev sta po navedbah britanskih medijev bojkotirala zaradi nestrinjanja z vodstvom dirke na odločilni veliki nagradi Abu Dabija, na kateri je po seriji kontroverznih odločitev vodstva tekmovanja v zadnjem krogu Verstappen prehitel Hamiltona za svoj prvi naslov. Tako Hamilton kot Wolff sta sicer čestitala Nizozemcu za naslov in jasno poudarila, da proti 24-letniku ne gojita nikakršnih zamer.

Christian Horner in Verstappen. Foto: guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!