V novi sezoni tri sprint dirke z novim sistemom točkovanja

Avtomoto 14. Feb. 202217:55 > 20:26
Delite:
Prizori sprint dirke iz Sao Paula. Foto: guliverimage

Nova sezona formule ena je vse bližje. Ob tem so znane nove podrobnosti glede formata sprint dirk, ki so jih predstavili v pretekli sezoni. Tudi letos bodo na sporedu tri, nekaj sprememb pa je glede točkovanja.

Sprint dirke bodo v letošnji sezoni v Imoli, na Veliki nagradi Emilije Romanije, 23. aprila, v Avstriji 9. julija in ob koncu sezone v Braziliji 12. novembra. V pretekli sezoni so bile sprint dirke na sporedu v Silverstonu, Monzi in Braziliji, ki edina ohranja nov format kvalifikacij.

Obeta se nekaj sprememb glede točkovanja sprint dirk. V pretekli sezoni so točke dobili le najboljši trije (zmagovalec 3, drugouvrščeni 2, tretji 1). V sezoni 2022 bo na sobotnih sprint dirkah nagrajenih najboljših osem dirkačev. Zmagovalec bo prejel 8 točk, osmouvrščeni pa eno.

Na “sprinterskih vikendih” bo po novem obveljalo, da prvi startni položaj statistično pripada zmagovalcu petkovih kvalifikacij, ne zmagovalcu sobotne krajše izvedbe dirke. Na sami dirki pa bo odločal vrstni red sprint dirke.

Kako deluje sprint dirka?

Sprint dirka je nov format kvalifikacij, ki spremeni sobotno dogajanje. Kvalifikacije potekajo v petek, sprint dirka pa v soboto. Prav sprint določi vrstni red na startu nedeljske dirke.

Sprint dirka je dolga 100 kilometrov, traja pa približno pol ure. V tem obdobju dirkači ne potrebujejo zaviti v bokse, zato se dirkanje odvija zgolj na dirkališču.

Komentari

Vaš komentar