Leclerc poskrbel za manjko spanca pri Ferrariju

Avtomoto 29. Okt 20221:04
Foto: Profimedia

Za dirkači formule ena sta prva prosta treninga pred VN Mehike. Na stezi z najvišjo končno hitrostjo je bil na prvem treningu, ki ga je zaznamovalo vrtenje svetovnega prvaka Maxa Verstappna, najhitrejši Carlos Sainz (Ferrari), na drugem, na katerem je svojega ferrarija grdo raztreščil Charles Leclerc, pa je najboljši čas postavil George Russell (Mercedes).

V Mexico Cityju je bilo sicer uvodni dan 20. dirkaškega konca tedna vse v znamenju izreka kazni Red Bullu, ki je za prekoračitev lanskega proračuna dobil finančno in športno kazen, o kateri si lahko več preberete TUKAJ.

Ob 13. uri po lokalnem času se je akcija preselila na stezo. Na prvem treningu na vrhu ni bilo presenečenj, ves čas so najboljše štiri položaje zasedali dirkalniki Ferrarija in Red Bulla. Ob predčasno končanem treningu je bil Španec Carlos Sainz (1:20,707) tik pred moštvenim tekmecem Charlesom Leclercom (+0,046), medtem ko sta Sergio Perez in Max Verstappen postavila isti čas (+0,120).

Izidi prvega treninga:

Težave za Verstappna

Dvakratni zaporedni svetovni prvak v prvem enournem poskusu ni bil brez težav. Sredi uvodnega treninga je izgubil oblast nad bolidom, se ga boril ujeti, a se naposled zavrtel. Na njegovo srečo je izletno območje, kjer ga je odneslo s steze, asfaltirano in se je zato zaustavil še pred ogrado in se z uničenimi pnevmatikami vrnil v garažo.

Vrtenje Maxa Verstappna:

Na prvem treningu je priložnost za vožnjo dobilo tudi nekaj mlajših dirkačev, za to potezo se je odločila kar polovica od desetih moštev, od tega so trije z vožnjo zaključili predčasno, dva sta sprožila celo rdečo zastavo.

Dobrih 22 minut pred koncem prvega preizkusa je Pietro Fittipaldi, ki je v Haasu menjal Kevina Magnussena, z okvaro pogonskega sklopa parkiral ob stezi in sprožil prvo prekinitev. Predčasno je zaradi težav z motorjem končal tudi Jack Doohan, ki je v Alpinu menjal Estebana Ocona. Nato je z AlphaTaurijem z okvaro zavor ob stezi končal še Liam Lawson, namestnik Jukija Cunode in povzročil še drugo rdečo zastavo, ki je tudi končala trening.

V Ferrarijevi garaži bo luč gorela pozno v noč

Nič manj pestro pa ni bilo niti na drugem treningu, ki so ga organizatorji tako kot v Austinu pred tednom dni zaradi testiranja Pirellijevih pnevmatik za prihodnjo sezono podaljšali za pol ure in je tako trajal devetdeset minut. Najboljši čas (1:19,970) je postavil George Russell v Mercedesu, ki je za 828 tisočink prehitel Cunodo v AlphaTauriju, sekundo in dve desetinki pa je zaostal tretji Ocon (Alpine). Trojica na vrhu je bila tudi edina, ki je najhitrejše kroge odpeljala na letošnjih gumah, vsi trije na tistih z rdečimi oznakami.

Za njimi so se zvrstili Lewis Hamilton, Sergio Perez, Max Verstappen, Charles Leclerc in Carlos Sainz, ki so vsi zaostali več kot sekundo in pol za Russllom. Leclerc je sicer slabo uro pred koncem treninga v sedmem zavoju izgubil oblast nad dirkalnikom ter z zadkom močno trčil v zaščitni zid. Monačan je bil po nesreči nepoškodovan, kar pa težko rečemo za njegov bolid. Pred Ferrarijevimi mehaniki je naporna noč.

Trčenje Leclerca v osmem ovinku:

Nesreča je pomenila rdečo zastavo, s čimer se je trening tudi zaradi popravljanja zaščitnega zidu skrajšal za približno dvajset minut. Da se je tudi drugi preizkus dirkanja v mehiški prestolnici končal predčasno, pa je dve minuti pred koncem poskrbel Zhou Guanyu (Alfa Romeo), ki je zaradi odpovedi hidravlike parkiral v stadionskem delu steze.

Dogajanje na 2285 metrov nadmorske višine se nadaljuje že danes zvečer, ob 19. uri bo na sporedu še tretji trening, tri ure pozneje pa sledijo še kvalifikacije. Vse seveda s prenosom na Sportklubu.

Izidi drugega treninga: 

Spored VN Mehike

Mexico City

Sobota: tretji prosti trening (19.00), kvalifikacije (22.00)

Nedelja: dirka (21.00)

Komentari

Vaš komentar