FIA izrekla kazen, Red Bull si lahko oddahne

Avtomoto 28. Okt 202216:46 0 komentarjev
Foto: Red Bull Content Pool

Moštvo Red Bull je prejelo dokončno kazen za prekoračitev omejitve proračuna v lanski sezoni. FIA je naposled precej omilila kazen glede na prvotne napovedi in tudi pritiske s strani konkurenčnih moštev.

Končno je konec ugibanj in sestankovanja vodilnih mož. Red Bull je med dirkaškim vikendom v Mehiki, kjer je ta konec tedna na sporedu 20. velika nagrada sezone, vendarle prejel končno sodbo. Avstrijci, ki so s Fio podpisali t.i. “dogovor o sprejemljivi kršitvi”, s katerim so morali tudi priznati krivdo, si lahko oddahnejo.

Za 2,2 milijona dolarjev prekoračitve proračuna v sezoni 2021, ki je bil omejen na 145 milijonov dolarjev, mora moštvo Red Bull Racing plačati kazen v višini sedem milijonov dolarjev, hkrati pa bodo imeli v prihodnji sezoni na voljo deset odstotkov manj časa v vetrovniku, poroča Sky Sports. To v praksi pomeni, da bodo imeli v svojem vetrovniku na voljo 25 namesto sicer dovoljenih 28 voženj. Sprva se je ugibalo, da bodo v letu 2023 ostali brez 25 odstotkov časa uporabe.

Dogovor je končen in nanj ni mogoče pritožba

O Red Bullovi prekoračitvi je bilo v zadnjih tednih prelitega veliko črnila in izrečenih ogromno težkih besed. Letošnji konstruktorski prvaki so bili kršitve obtoženi 10. oktobra, po kateri se je s strani večine konkurentov začel vršit ogromen pritisk za mednarodno avtomobilistično zvezo z močno izraženo željo po visoki in vzgojni kazni.

Glavni razlogi za prekoračitev naj bi bili neuporabljeni rezervni deli, dodatno so težave nakopali še izdatki za gostinstvo, bolniška nadomestila in odpuščanja. Ključne pa naj bi sicer bile težave z davki.

Red Bull si je v Austinu zagotovil konstruktorski naslov 2022. Foto: Red Bull Content Pool

Dogovor o sprejemljivi kršitvi je končen in se nanj ni mogoče pritožiti. Neupoštevanje katerega od pogojev dogovora s strani Red Bulla pa bi povzročilo nadaljnjo postopkovno kršitev in samodejno napotitev na ponovem obisk komisije. Z omenjene komisije zadolžene za preverbo upoštevanja omejitev proračuna so še sporočili, da niso našli dokazov, da je Red Bull kadarkoli deloval v slabi veri, nepošteno ali na goljufiv način, niti ni namenoma prikrival nobenih informacij.

Po VN Mehike, start dirke bo v nedeljo ob 21. uri, sta na sporedu le še dve preizkušnji. Najprej v znamenitem Interlagosu v Brazili, nato za konec še v Abu Dabiju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!