Zaradi športa se ni pripravljen odpovedati svoji državi

Avtomoto 20. Sep 20229:05 4 komentarji
Foto: Guliverimage

Nekdanji dirkač v formuli ena, Rus Nikita Mazepin, je ogorčen nad ravnanjem nekaterih svojih rojakov, ki so se za nastope v motošportu odpovedali ruskemu državljanstvu. Sam tega ne bi storil nikoli.

Spomnimo, Nikita Mazepin se je formuli ena pridružil z začetkom lanske sezone, ko je po zaslugi očeta Dmitrija Mazepina in sponozorstva njegovega podjetja Uralkali dobil sedež pri ekipi Haas. 23-letnik v lani daleč najslabšem dirkalniku v karavani ni navdušil, večino dirk je končal na začelju, tudi daleč za moštvenim kolegom Mickom Schumacherjem. Njegova najvišja uvrstitev je bila 14. mesto.

Mazepin si je obetal, da bo do prvih točk med elito prišel v letošnji sezoni, saj je imel s Haasom še naprej veljavno pogodbo. A po začetku ruske invazije v Ukrajini je ameriško moštvo prekinilo vse vezi z glavnim sponzorjem Uralkalijem, Rus pa je ostal brez sedeža, zamenjal ga je izkušeni Danec Kevin Magnussen. Mednarodna avtomobilistična zveza (podobno kot teniška) tekmovalcem iz teh držav sicer ni prepovedala nastopati pod svojim okriljem, pač pa le zahteva, da je ob njihovih imenih izrisana nevtralna zastava.

Tega početja pa Mazepin – nazadnje se je za nastopanje pod izraelsko zastavo, pod katero bo opravil test s Ferrarijem, odločil Rus Robert Schwartzman, enako pa je storil tudi Konstantin Žilcov – ne razume. “Ni potrebno nikakršno obsojanje, saj se vsak odloča, kakor želi. Mi smo športniki. Gre za vprašanja za posameznika. A sam se zavoljo športa nikakor ne bi odrekel svoji državi,” je dejal.

Njegova izjava sicer ne preseneča, če vemo, da je njegov oče Dmitri eden od glavnih podpornikov ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje