Karavano formule ena v Džedi prestrašila eksplozija

Avtomoto 25. Mar 202218:19 > 18:392 komentarja
Foto: AP Photo/Hassan Ammar via Guliver

Ognjeni zublji so med prvim petkovim prostim treningom formule ena pred VN Savdske Arabije zajeli rafinerijo Aramca le približno deset kilometrov od dirkališča, poroča AP. Za eksplozijo naj bi bili odgovorni Hutijevski uporniki. Po sestanku so start drugega treninga zamaknili na 18.15, nato se je dogajanje na stezi nadaljevalo.

Čeprav so številni pozivali, naj se formula ena zaradi kršenja človekovih pravic in dogajanja v Jemnu odpove dirki v Savdski Arabiji, ki ta konec tedna gosti drugo veliko nagrado sezone, so danes v Džedi že opravili s prvim prostim treningom.

Da ta arabska država res ni primerna za dirko formule ena je potrdil dogodek med prvim treningom, ko je le deset kilometrov od dirkališča odjeknila eksplozija. Po nekaterih podatkih, naj bi šlo za balistično raketo, ki so jo izstrelili Hutijevski uporniki, a vzrok za zdaj še ni potrjen. Zadeta je bila rafinerija podjetja Aramco, enega večjih pokroviteljev v formuli 1.

Širjenje visokega črnega oblaka je bilo mogoče opaziti tudi med treningom. Tokratni napad ni osamljen primer, zato so se že pred selitvijo karavane F1 v Džedo pojavljale skrbi. “Čakamo nadaljnje uradne informacije,” se glasi skopo sporočilo za javnost s strani vodstva formule ena.

Start drugega treninga, ki bi se moral začeti ob 18. uri, so zaradi sestanka med moštvi in izvršnim direktorjem F1 Sefanom Domenicalijem zamaknili za 15 minut.

Prisoten je tudi predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) Mohammed Ben Sulayem. Več naj bi bilo znanega po koncu drugega treninga, ko naj bi se pogovori nadaljevali.

Skrbi tudi zaradi kršenja človekovih pravic

Ravno prejšnjo nedeljo so uporniki Hutiji napadli Savdsko Arabijo z raketami in droni. Prizadeta je bila tudi tovarna Aramco v Džedi, požar je izbruhnil na rezervoarju za olje. Savdska Arabija se v Jemnu bori proti Hutijem. Vojna je sprožila eno največjih humanitarnih katastrof, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Formula ena je močno kritizirana, da gostuje v tej državi. Ne le zaradi vojne v Jemnu, v katero je vpletena, temveč tudi zaradi kršenja človekovih pravic. Svoj glas je uporabil tudi sedemkratni svetovni prvak Lewis Hamilton.

“Odgovornost vodilnih je, da poskrbijo za spremembe, ki jih trenutno ni na vidiku,” je za BBC dejal Hamilton, ki je že lani, ko je Savdska Arabija prvič gostila dirko F1 izrazil skrb, da se v državi ne počuti varno.

Komentari

Vaš komentar