Lahko Perez v ameriškem Monaku še bolj ‘pritisne’ na ekipnega kolega?

Avtomoto 5. Maj 202318:05 0 komentarjev

Z večernima treningoma se začenja peti dirkaški konec tedna v letošnji sezone formule ena. Karavana se je iz Azerbajdžana preselila čez lužo, kjer jih v nedeljo čaka druga izvedba velike nagrade Miamija. Po dirki v Bakuju je bil najbolj nasmejan Sergio Perez, ki bo skušal na Floridi še zmanjšati zaostanek za moštvenim kolegom Maxom Verstappnom. So želje Mehičana realne in kako blizu bo Ferrari?

Če je bil med tretjo in četrto dirke sezone, med Avstralijo in Azerbajdžanom na sporedu dolg, kar štiritedenski premor, pa ekipe in dirkači formule ena zdaj nimajo časa za počitek. Zgolj pet dni po zaključku preizkušnje v Bakuju je na Floridi že vse pripravljeno, da se začne peti konec tedna in prva ameriška dirka od treh na letošnjem koledarju.

Pred VN Miamija so zagotovo najbolj zadovoljni v taboru Red Bulla. Na uvodnih štirih dirkah niso imeli prave konkurence, njihova dirkača Max Verstappen in Sergio Perez pa sta si razdelila vsak dve zmagi. Aktualni svetovni prvak ima pred ekipnim kolegom zgolj šest točk prednosti, potem ko je Mehičan slavil v Bakuju.

“Vemo, da imamo zelo hiter dirkalnik, tako da je normalno, da je glavni dvoboj trenutno med nama s Checom. To ni nič novega. Dobro se razumeva, imava dober odnos. Osredotočava se na to, da bi naredila avto še boljši in hitrejši. Da bi ostali pred vsemi. To je glavni cilj, o ostalem pa odloča steza,” je dejal Verstappen in dodal, za razliko od Pereza, ki je pet od šestih kariernih zmag dosegel na uličnih stezah, sam v njih ne uživa preveč. “Raje imam hitre ovinke, medtem ko zaradi njegovega stila Sergiu bolj ustrezajo ulice.”

VN Miamija, 7. maj

Dolžina kroga: 5,412 km

Število krogov: 57

Dolžina dirke: 308,326 kilometra

Število zavojev: 19 (7 desnih, 12 levih)

Število DRS con: 3

Smer dirkanja: v nasprotni smeri urinega kazalca

Rekord kroga: 1:31.361 (Max Verstappen, 2022)

Prva dirka: 2022

Lani je na Floridi ob krstni izvedbi dirke, ki tekmovalno sicer ni pretirano navdušila, slavil Verstappen. Perez pa upa, da bo lahko še naprej ohranjal pritisk na moštvenega kolega. Po 33 točkah (25 na običajni in 8 na sprinterski dirki) v Bakuju je prednost dvakratnega prvaka stopil na šest točk. “Precej enostavno, skušal bom zmagovati in ga spraviti pod pritisk. Res se veselim tega konca tedna, skušal bom zagotoviti, da bomo konkurenčni. Nova priložnost, komaj čakam.”

Leclerc
Foto: Profimedia

Če bo karkoli drugega kot boj dveh Red Bullov v nedeljo presenečenje, pa bo drugače dan prej. Ferrari je v Azerbajdžanu po zaslugi Charlesa Leclerca dobil oboje kvalifikacije. “To potrjuje, da imamo dober dirkalnik, sploh v enem krogu. Na dirki pa so se pokazale naše šibkosti. Moramo delati na dirkaškem ritmu, saj je Red Bull trenutno premočan. Včasih je tako, a vsi ostali si želimo to zmanjšati. Pripravljen sem na nov boj v Miamiju,” je izpostavil Monačan.

Kako blizu bo Ferrari rdečima bikoma na nedeljski preizkušnji in kako se bodo že prej razpletle kvalifikacije, si poglejte na programih Sportkluba. Vikend se začenja z današnjim prostim treningom ob 20. uri, zaključil pa se bo v nedeljo s startom dirke ob 21.30.

Spored VN Miamija 5. – 7. junij

Miami

Petek: prvi prosti trening (20.00), drugi prosti trening (23.30)

Sobota: tretji prosti trening (18.30), kvalifikacije (22.00)

Nedelja: dirka (21.30)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!